Ziarul de Duminică

Străzile Bucureştilor – mică istorie sentimentală în imagini (XLIII). Primarii/ de dr. Alexandru Popescu

Străzile Bucureştilor – mică istorie sentimentală în imagini (XLIII). Primarii/ de dr. Alexandru Popescu

Foto: Unul din cei mai eficienţi primari: Pache Protopopescu. GALERIE FOTO

19.10.2012, 00:00 253

Primarii

În perioada 1864-2008, Bucureştii au avut 93 primari. Printre aceştia, personalităţi ale vieţii politice, economice, financiare, miltare, chiar ştiinţifice şi culturale: general Christian Tell, C. A. Rosetti, general George Manu, Nicolae Fleva, Ion Câmpineanu, Pake Em. Protopopescu, Nicolae Filipescu, P. S. Aurelian, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Em. Costinescu, Vintilă I. Brătianu, Dimitrie Dobrescu, C. Istrati, Gheorghe Gr. Cantacuzino, Dem I. Dobrescu, Al. Gh. Donescu, general Victor Dombrovski.

După care a urmat seria primarilor din perioada comunistă, în timpul cărora s-au realizat desigur proiecte de extindere a oraşului (blocuri noi), de modernizare a sa, dar şi iniţiativele megalomanice iniţiate de Ceauşescu care au dus la "amputarea" Capitalei.

Fără îndoială, una dintre marile satisfacţii ale unui primar este aceea de a i se atribui numele unui bulevard sau unei străzi a oraşului. Deloc întâmplător, acesta a fost cazul unora din cei mai eficienţi primari care s-au înscris în istoria Bucureştilor.

Emilian Pake Protopopescu(1845-1893), primar în perioada aprilie 1888 - decembrie 1891, a fost considerat unul din cei mai buni edili ai Bucureştilor, contribuind în mod substanţial al modernizarea oraşului.

Într-adevăr, principala sa iniţiativă a fost de natură urbanistică, conferind o nouă înfăţişare Capitalei. În acelaşi timp, el a fost, alături de Constantin Brâncoveanu, şi unul din cei mai activi "demolatori", căci planurile sale urbanistice nu puteau fi aduse la îndeplinire fără "sacrificarea" necesară a unor clădiri care nu se potriveau deschiderii unor noi artere. Aşa cum arată istoricul George Potra în cartea sa Din Bucureştii de ieri, principala iniţiativă a lui Pake Protopopescu a fost "tăierea" arterei Cotroceni-Obor, trasând axa oraşului de la est la vest, de la Piaţa Operei, Sf. Elefterie şi până la Mihai Bravu. Chiar unul din personajele unei schiţe a lui Caragiale aminteşte de această iniţiativă: "Când a tăiat Pache bulevardul".

În afară de aceasta, Pake Protopopescu a avut o serie de alte importante iniţiative edilitare şi gospodăreşti: extinderea iluminatului public, electric într-o bună parte a oraşului, deschiderea de noi linii de tramvai, pavarea de străzi, trotuare şi noi artere de circulaţie în oraş, introducerea telefoniei publice şi construcţia a aproape 30 de şcoli, printre care şi Colegiul "Gheorghe Lazăr". A reorganizat activitatea primăriei. De asemenea, a avut şi iniţiative de natură socială, înfiinţând şi un azil de noapte, făcut după model occidental, precum şi unele legate de o viaţă civilizată a oraşului, interzicând beţivii şi… câinii în tramvaie.

Monumentul ridicat în memoria lui Emilian Pake-Protopopescu, în anul 1903, a fost realizat în marmură albă de Carrara de către sculptorul Ion Georgescu, dar a fost demolat în anul 1948 în actualul Parc Izvorul Rece. Aici, la 6 decembrie 2007, a fost inaugurat monumentul "Nicolae Bălcescu", turnat în bronz de sculptorul Mircea Corneliu Spătaru. De ce nu s-a reconstituit monumentul lui Pake Protopopescu?

Majoritatea clădirilor de pe Bulevardul şi Piaţa Pache Protopopescu au fost ridicate în perioada de început a secolului XX, această arteră fiind, la acea vreme, una din cele mai moderne ale oraşului. Majoritatea acestor clădiri au reale calităţi arhitectonice, astfel încât nu mai puţin de 17 dintre ele se află pe Lista monumentelor istorice. Între acestea, clădirea actualului Colegiu Naţional "Mihai Viteazu".

Din păcate, şi acest bulevard a fost "invadat" de "turnuri de sticlă şi oţel", a căror utilitate nu o punem în discuţie, dar al căror stil este departe de a se armoniza cu peisajul vechiului bulevard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO