Ziarul de Duminică

Străzile Bucureştilor – mică istorie sentimentală în imagini (XLIV). Bulevardul Eroilor/ de Dr. Alexandru Popescu

Străzile Bucureştilor – mică istorie sentimentală în imagini (XLIV). Bulevardul Eroilor/ de Dr. Alexandru Popescu

FOTO: Eroi au fost eroi sunt încă... GALERIE FOTO

Autor: A. Popescu

26.10.2012, 00:00 164

…este denumirea cu care a intrat acest bulevard în limbajul bucureştenilor, probabil mai puţini dintre ei ştiind că, de fapt, denumirea sa completă este "Bulevardul Eroilor Sanitari", în memoria cadrelor sanitare care şi-au adus jertfa pe fronturile Primului Război Mondial.

Şi această arteră, aflată în prelungirea Bulevardului Elisabeta, se încadrează "căii regale" care făcea legătura dintre Centrul oraşului şi zona Palatului Cotroceni.

Porumbelul de pe Monument

Chiar la începutul Bulevardului se află Monumentul care i-a dat numele, al Eroilor Sanitari (în curtea Spitalului Militar se află şi o Cruce cinstind amintirea acestora). Închinat memoriei medicilor, sanitarilor, surorilor voluntare care au salvat vieţi pe fronturile Primului Război Mondial, acest monument, ridicat în 1932, operă a sculptorului italian Raffaelo Romanelli şi a arhitectul State Ciortan, este, fără îndoială, unul din cele mai înalte şi impozante ale Bucureştilor, adăugându-se seriei de statui şi monumente, culminând desigur cu Arcul de Triumf, care cinstesc contribuţia eroică a diferitelor "arme" la victoria în "Marele război" şi realizarea Unirii. Pe postamentul masiv, pe care se află altoreliefuri cu scene reprezentând medici şi sanitari români, bărbaţi şi femei, pe câmpurile de bătălie sau în spitale, salvând şi tratând răniţi, se ridică, susţinută de patru coloane, statuia zeiţei Victoria, ţinând o coroană de lauri deasupra capului medicului militar, având la picioare un ostaş rănit. Cât despre scenele de război de la baza statuii, reprezentarea lor este deosebit de detaliată, figurând numeroase persoane într-o manieră simbolică, în acelaşi timp, realistă.

După cum ne încredinţează autorii excelentului Dicţionar al monumentelor şi locurilor celebre din Bucureşti, apărut la Editura Meronia (2009), personajul feminin de pe latura principală a monumentului, îmbrăcat în uniforma de soră de caritate, ar putea fi regina Maria.

O remarcă: aşa cum este înscris pe monument, el se referă nu numai la perioada propriu-zisă a Războiului, până în 1918, ci cu doi ani mai târziu, incluzând deci şi Campania armatei române, din însărcinarea Aliaţilor, pentru combaterea revoltei bolşevice conduse de Bela Kun. Cu această ocazie, cadrele militare româneşti au acordat asistenţă sanitară populaţiei Budapestei, căreia i s-a oferit şi hrană. Dar iată că aceste merite ale armatei române şi ale corpului de sanitari au fost "şterse" de pe Arcul de Triumf şi nu de comunişti, ci de…Primăria Capitalei: în cursul unor lucrări de restaurare din 2008, dintre toate numele de localităţi unde soldaţii români au obţinut victorii, a dispărut "Budapesta"…

…Din când în când, cei care trec pe lângă "Monumentul Eroilor Sanitari" pot observa un porumbel care se aşează şi el pe braţul zeiţei…

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO