Ziarul de Duminică

Străzile Bucureştilor – mică istorie sentimentală în imagini (XXIX). Case memoriale. GALERIE FOTO

Un muzeu secular

Străzile Bucureştilor. Fotografiile aparţin autorului

Autor: Dr. Alexandru Popescu

13.07.2012, 00:00 377

"Muzee care plâng"

Memoria Bucureştilor este conservată nu numai de străzi, ci şi de multe din casele sale, devenite celebre din diferite motive, dar mai ales pentru că ele au aparţinut şi au fost locuite de unele din cele mai reprezentative personalităţi ale vieţii culturale şi artistice ale României din diferite perioade.

Întrebarea este dacă locuitorii Capitalei cunosc şi au vizitat aceste case memoriale care altfel riscă să rămână în uitare. Ne permitem să adresăm această întrebare celor care şi-au luat răgazul să urmărească această rubrică. Să-mi fie iertat, dar cred că răspunsul la această întrebare este, în bună măsură, negativ, bazându-mă pe informaţiile obţinute de la custozii acestor case care adesea mi s-au plâns că numărul vizitatorilor este destul de redus, motivul principal fiind acela că ele nu se bucură de popularizarea pe care o merită, rămânând, în bună măsură, în anonimat. Nu întâmplător, în presa românească şi pe internet a început să fie vehiculată expresia "Muzee care plâng", cum este în site-ul cu acest titlu datorat lui Florin Marin, în care se arată: "Capitala are în parohie, nu se ştie pentru cât timp, o salbă de bijuterii care mai de care mai strălucitoare: casele muzeale şi moştenirea educaţională lăsată locuitorilor oraşului de cei mai mari români".

Că un asemenea interes potenţial există ne-o dovedeşte afluenţa de vizitatori din "Noaptea uşilor deschise". Să se datoreze aceasta doar faptului că "intrarea" este liberă ? Nu cred, dat fiind că oricum la noi taxa de intrare la muzee este destul de mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO