Ziarul de Duminică

Suvenir de Bucureşti – ediţia de iarnă/ de Ziarul de duminica

Suvenir de Bucureşti – ediţia de iarnă/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

21.11.2014, 00:05 54

Începând din 2010, ELITE ART GALLERY a dezvoltat Proiectul Suvenir de Bucureşti în diverse maniere: concurs de creaţie, implicând studenţi  ai Universităţii de Arte Bucureşti şi tineri artişti, expoziţii bianuale tematice denumite Suvenir de Bucureşti, expoziţii itinerante în Bucureşti şi Sibiu, organizând până în prezent 16 evenimente, ce au în comun acelaşi ţel – promovarea valorilor cultural-estetice ale Bucureştiului.

Sub egida aceleiaşi titulaturi devenită Marcă Înregistrată, în 2014 ELITE ART  GALLERY implementează proiectul Suvenir de Bucureşti cu extensia – De la nostalgii  interbelice la obiect contemporan, proiect finanţat în programul Bucureşti 555, de către ARCUB şi Consiliul General al Primăriei Bucureşti, implicând cinci artişti profesionişti într-un demers creativ ce are drept repere istoria, specificul şi atmosfera Bucureştiului pentru a crea obiecte bidimensionale, tridimensionale sau multimedia, în tehnici şi viziuni diferite, cu calitate estetică şi artistică, ce definesc şi descriu cu originalitate şi unicitate Bucureştiul.

 

Continuând tradiţia, ELITE ART GALLERY a deschis marţi, 18 noiembrie 2014, Suvenir de Bucureşti – ediţia de iarnă, implicând şi de această dată o pleiadă de artişti ce  vor exprima în limbajul plastic propriu atmosfera citadină a Bucureştiului, atmosfera sărbătorilor de iarnă şi a poveştilor:

 

Cătălin C. Botezatu - acuarelă

Vera Dan - ulei pe pânză

Corneliu Drăgan Târgovişte - acuarelă

 Mihail Gavril - acuarelă şi tehnică mixtă

Cristina Ilinca - sticlă

Nicoleta Mitrache - gravură

Marilena Murariu - pastel, ulei pe pânză

Costin Neamţu - pastel

Mircea Nechita - grafică

Veronica Oancea - acuarelă

Carmen Paraschivescu - gravură şi tehnică mixtă pe pânză

Ana Ponta - obiect textil

Eliza Popa - ulei pe pânză

Vasile Popa - ulei pe pânză

Adriana Şeitănescu - tehnică mixtă şi ulei pe pânză

 

Suvenirul de Bucureşti propune constant artiştilor o temă de introspecţie şi apoi de realizare a unor lucrări ce pot descrie în limbaj plastic personal Bucureştiul. Proiectul şi expoziţiile rezultate din acesta, reunesc pe simeze an de an mărturii, aspecte figurative sau abstracte, impresii despre ceea ce înseamnă Bucureştiul pentru un artist.

Nu înseamnă că vom vedea neapărat Arcul de Triumf sau Ateneul, deşi ele sunt repere importante ale Bucureştiului, ci tocmai unicitatea viziunii, a găsirii unor aspecte pe care numai un artist le-ar repera ca fiind de interes vizual pentru a fi dezvăluite într-o lucrare.

Astfel, pisicile devin subiectul lucrărilor semnate de Marilena Murariu, a uleiurilor şi a desenelor de o „picturalitate saturată” cum spunea Virgil Mocanu, pe care le va expune în acest context, iar obiectele uzuale devin centru de interes în pastelurile lui Costin Neamţu. Acuarele realizate de Veronica Oancea te trimit cu gândul la un pitoresc rural, iar în aceeaşi tehnică, dar în cu totul altă abordare stilistică, lucrările semnate Cătălin C. Botezatu sunt temporale, iarna fiind descrisă în tonuri reci, grizate pe fundalul unui peisaj citadin. În aceeaşi categorie de gen, dar în cu totul altă manieră, Corneliu Drăgan Târgovişte expune o suită de acuarele ce descriu în stilul plastic, spontan şi recognoscibil Bucureştiul. Mihail Gavril alege să transpună Bucureştiul în tehnici grafice, linia concurând cu pata de culoare, într-o armonie bine stăpânită de autor. Carmen Paraschivescu compune suprafeţe prin suprapuneri consecutive ale diverselor materialităţi şi texturi în lucrări realizate în tehnici picturale mixte, iar, în gravuri, linia descrie suav Bucureştiul. Mircea Nechita şi Nicoleta Mitrache expun gravuri peste care intervin, transformându-le în lucrări grafice complexe, cu care ne introduc într-o lume de mit, într-un univers al tradiţiilor seculare. Eliza Popa şi Vasile Popa vor expune peisaje rafinate din Bucureşti realizate în ulei pe pânză, Adriana Şeitănescu se alătură grupului cu tehnici mixte şi ulei pe pânză în care Bucureştiul este surprins iarna. Vera Dan nuanţează specificul Bucureştiului prin compoziţii cu personaje interbelice, denumite narativ „covrigari”.

În altă dimensiune şi tehnică, lucrările din sticlă ale Cristinei Ilinca sunt create pentru a reflecta sau încastra lumina Bucureştiului în volumele lor, iar Ana Ponta abordează tehnici textile, creând obiecte tridimensionale ludice, ce vor încânta privitorul.

 

Expoziţia este la dispoziţia publicului în intervalul 18 noiembrie 2014 - 10 ianuarie 2015, în fiecare zi de luni până vineri în intervalul orar 11:00 - 19:00, iar sâmbăta în intervalul 11:00 - 17:00, la ELITE ART GALLERY din strada Academiei, nr.15, Sector 1, Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO