Ziarul de Duminică

Tableta şi androidul/ de Alexandru Ciolan

Tableta şi androidul/ de Alexandru Ciolan

Autor: Alexandru Ciolan

27.01.2011, 23:41 292

Dicţionareleromâneşti curente includ sub acelaşi cuvânt-titlu, tabletă,cel puţin trei cuvinte care au apărut în limba română în epocidiferite, venind din limbi diferite. Alături de cuvântul împrumutatdin franceză (unde tablette este, la origine, un diminutival lui table "masă"), cu principalele sale două sensuri, celdin farmacie ("pastilă") şi cel din limbajul alimentaţiei (depildă, în sintagma tabletă de ciocolată), întâlnim şi oextensie de sens românească, tableta ca gen jurnalistic sau literar(texte scurte şi foarte expresive, în maniera celor scrise de TudorArghezi ori, în zilele noastre, de Mircea Dinescu). Prima atestareîn Dicţionarul de cuvinte recente a tabletei cu acest senseste târzie, din 1974 ("Volumul de poezii «Arena» (...) cu otabletă prefaţă de Geo Bogza", R.lit. 25 IV 74 p. 2). Atât deseducător este genul acesta de jurnalism-literatură încât a produschiar o specializare scriitoricească, reprezentată detabletist ("În ultimii ani [Tudor Octavian] şi-a câştigatreputaţia şi existenţa ca pamfletar şi tabletist la Pro Sport, laNaţional, la Academia Caţavencu.", Obs.cult. 30 III 04 şi, pentru olistă mai cuprinzătoare: "(P)amfletari şi tabletişti care s-auimpus în atenţia publică (Mircea Dinescu, C.T. Popescu, MirceaMihăieş, Alex Ştefănescu, Ioan Groşan, Tudor Octavian).", Monitorulde Suceava 8 I 10).

După mijloculanilor '90, când în ţara noastră a explodat televiziunea, tabletapare a nu mai denumi exclusiv un text scris, extinzându-se şiasupra materialelor parodice difuzate în scurte episoadetelevizate: "Pentru Pro TV, anul 1997-1998 a marcat o perioadă încare nici un politician nu scăpa din vizorul echipei de la«Chestiunea zilei», condusă de Florin Călinescu, aşa cum foartepuţini erau telespectatorii care pierdeau vreun episod al celebreitablete zilnice." (Z.fin. 28 XI 05).

Gadgeturile numitetablete, despre care oamenii de rând au început să audă cumai puţin de 10 ani în urmă, sunt, în toate limbile (fr.tablette, sp. tableta, it. tavolettaetc.), calcuri după englezescul tablet, la origine(sec. XIII), cuvânt împrumutat din franceză pentru a denumi"tablele (lui Moise)", apoi "tăbliţa de scris", apoi (pe la 1600)"pilula" şi, spre 1900, "blocul de foi de hârtie". Prima tabletăgrafică operaţională (graphics tablet), planşa electronicăpe care se poate desena cu un creion special, imaginea apărând peun monitor (şi, mult mai târziu, pe placa însăşi), datează din1964. Folosită multă vreme exclusiv de arhitecţi şi graficieni,tableta grafică a ajuns în zilele noastre un banal cadou de Crăciunfăcut preşcolarilor ("O tabletă grafică pentru copiii deştepţi",Chip 26 VIII 10).

Tableta PC (engl.tablet personal computer sau, mai scurt, tablet PC),în care, evident, "PC" se citeşte ca în engleză, este o sintagmălansată la începutul mileniului trei de Microsoft pentru a denumiun concept inovator: un computer personal portabil, echipat cuecran tactil (touchscreen), care încape în buzunar. În 2002,deja, "o mână de producători mari de computere au participat lalansarea cu tam-tam a primelor Tablet PC-uri la New York. Înesenţă, este vorba de computere portabile capabile să recunoascăscrisul de mână aplicat pe ecranul acestora, dar care pot lucra şica nişte laptopuri obişnuite" (Z.fin. 17 XI 03). Spre sfârşituldeceniului, presa titra: "Războiul tablet PC-urilor. Microsoftversus Apple" (Ev.z. 8 I 10 p. 10). Iar acum, la începutuldeceniului al doilea, tortul pare a fi fost deja împărţit: la celmai mare târg de produse electronice, care se desfăşoară la LasVegas în ianuarie, "au fost lansate peste 80 de tablet PC-uri, însăanaliştii spun că niciunul nu poate fi considerat un rival pentruApple iPad, nici măcar tableta Xoom a celor de la Motorola, votatăcel mai bun gadget. De menţionat este că majoritatea tabletelorrulează sistemul de operare Android de la Google şi doar câteva vincu Windows 7" (Capital 10 I 11). Iar preţurile s-au democratizat:"Citeşte ziarele şi uită-te la filme pe tableta de 99 de euro"(Libertatea 18 XII 10).

Cuvintele cheieale poveştii tabletelor par a fi: "sistem de operare" şi "android".Cât despre oameni - să aibă parale şi să lecumpere.

Exemplificări şidatări pentru sensurile şi cuvintele noi din acest articol veţigăsi în ediţia a treia a DCR (Dicţionarul de Cuvinte Recente),aflat în pregătire la Editura Logos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO