Ziarul de Duminică

Taina familiei Emandi

Taina familiei Emandi
25.07.2008, 18:46 970

Numele "Emandi" apare sub aceasta forma de la sfarsitul secolului XVIII, antecesorii mai vechi purtand patronimul "Iamandi", de obarsie greceasca. O ramura a acestui trunchi numeros a avut numele "Diamandi" (cu varianta "Diamandy"), facand obiectul unui alt mic articol din aceasta serie. Paharnicul Constandin Sion nota in articolul Iamandi din Arhondologia Moldovei: "Greco-bulgari. Pe vremea domnului Neculai Mavrocordat au venit un Iamandi Balis, fugit de preste Dunare, gonit de potira, fiind talhar, imbracat cu ceapcan scurt, ros si calare pe cal alb; au intrat in oastea tarii. Dupa vro doi ani capichihaiaua tarii, ce au fost randuit la Hotin, care era un boier Chescu, nestiind turceste, l-au luat pe acel Balis Iamandi talmaci, si tamplandu-se a muri acolo Chescul, au ramas el in loc; in urma, domnul Mihai Racovita, in a triia domnie viind, l-au randuit pe dansul capichihaia a tarii, si dupa vro cinci-sese ani ce au slujit acolo, gasindu-si el pe o fata a unui stolnic Sandu Sturza, ce-l taiesa turcii, au luat-o, si domnul l-au facut pe dansul stolnic; din acela s-au puiezit tot neamul Iamandiescu" editia 1973, p. 324. Aceste functii inalte, precum si casatoria amintita explica ascensiunea sociala rapida a urmasilor Iamandi. Fiul sau Iordache (m. 1760) - medelnicer, postelnic si ispravnic de Dorohoi - stapanea mosii atat in Moldova de Jos, cat si in cea de Sus. Din fiul lui Iordache Iamandi, Ionita (m. 1775), scoboara, prin fiul acestuia, tot Iordache (care si-a zis si "Emandi"), casatorit cu Tudosica Catargi, urmasii care au purtat patronimicul "Emandi". Acest al doilea Iordache Iamandi (Emandi), postelnic si stolnic la sfarsitul seco-lului XVIII, poseda o jumatate din mosia Epureni. Ionita, fiul lui Iordache, a trait si in Basarabia, unde era recunoscut ca nobil rus la 1821. Din casatoria sa cu Ana Sion, nepoata de frate a paharnicului arhondolog, s-au nascut o fiica, Anica (sotia paharnicului Dumitrache Cocri) si un fiu, Dumitrache (m. 1845), sulger, postelnic si aga, casatorit cu Smaranda, fata caminarului Gheorghe Sarban.
Unul dintre numerosii copii ai lui Dumitrache Emandi a fost viitorul colonel Neculai Emandi (1814-1894), aghiotant domnesc, deputat in Divanul ad-hoc si prefect, din care descindea o ramura a Emandiestilor. O alta scobora dintr-un frate al sau, Gheorghies (1822-1904), deputat conservator, prefect de Tutova, de Braila si de Covurlui, casatorit de doua ori: intaia oara cu Clara Gherghel si a doua oara cu Catinca Tuduri. Unul dintre vlastarele lui Gheorghies Emandi din cea de-a doua sa casatorie, a fost Theodor Emandi (1868-1942), ginere al scriitorului Nicu Gane, ministru plenipotentiar la Belgrad si la Praga. Fratele sau Ion, a avut, din casatoria cu Margareta Orasanu, doi fii: Gheorghe si Dinu. Gheorghe Emandi, un om incantator care a trait pana nu demult in Bucuresti, generos si modest, a avut de sotie pe Edith Lalu, fiica doctorului Socrat Lalu, profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Fiica lor, Elena (Ena), a fost casatorita cu doctorul Grigore Ghyka, urmas direct al domnitorului Grigore Alexandru Ghyka al Moldovei (1849-1856), avand doi fii, Alexandru si Grigore, care duc mai departe, in SUA, aceste complicate increngaturi genealogice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO