Ziarul de Duminică

Temps d’images, şapte ani de acasă/ de Radu Constantinescu

Temps d’images, şapte ani de acasă/ de Radu...

Autor: Radu Constantinescu

06.11.2014, 23:57 61

Festivalul clujean Temps d’images a ajuns la cea de a şaptea ediţie şi îşi continuă cu consecvenţă demersul cu care a pornit iniţial la drum: acela de a prezenta interacţiunea dintre dans, teatru şi video pe scena contemporană a artelor spectacolului. Produs de Asociaţia Colectiv A, festivalul a vorbit anul trecut despre solidaritate, acum doi ani a încercat să îşi imagineze viitorul. Şi iată că ediţia 2014, care a debutat joi 6 noiembrie, propune o temă inedită, adresând publicului şi artiştilor invitaţi întrebarea: „Ce ne hrăneşte? “  De ce au ales organizatorii să vorbească tocmai despre artă şi hrană, despre hrana fizică şi cea spirituală ? Iată argumentele Directorului Festivalului, Miki Branişte:

„Artele spectacolului sunt locul întâlnirii vizibile dintre corp şi suflet. Uneori, corpul vorbeşte de la sine, este o arhivă vie a hranei spirituale şi a celei zilnice. Corpul nu este doar vehicul pentru a pune în practică gânduri şi dorinţe, el cere la fel de multă atenţie ca şi spiritul. Dacă ne preocupăm de hrana spirituală, de care avem nevoie ca să ne găsim motivaţii pentru a merge mai departe, e timpul să ne interesăm mai mult şi de hrana zilnică ce susţine corpul pentru a fi prezent în lume…Întrebându-ne ce ne hrăneşte, vă propunem o experienţă tihnită, în care să ne regăsim propriile gânduri sau noi dileme, să degustăm împreună o hrană deopotrivă pentru corp şi suflet.“

Deşi organizat sub semnul austerităţii (mai puţine spectacole de ample dimensiuni ca în ediţiile anterioare), festivalul pare a câştiga în densitate de idei.

Secţiunea film este cea mai bine reprezentată, între propunerile gazdelor reţinând cele nouă proiecţii cu producţii artistice şi documentare, în diverse locaţii clujene (de la tradiţionalele săli de cinematograf, la sălile unor licee, sau chiar în două din pieţele alimentare ale oraşului – discutăm, nu-i aşa?, despre Ce ne hrăneşte?). Se detaşează filmul Paşaport de Germania, regizat de Răzvan Georgescu, stabilit în prezent la Frankfurt pe Main, realizator de emisiuni culturale pentru canalele ARTE, ARD, ZDF, sau peliculele despre dans, selecţie realizată de Isabelle Danto, cu sprijinul canalului francez de televiziune ARTE.

La graniţa dintre artele plastice şi cinamatografie se situează şi interesanta expoziţie cu lucrări video a artistului Ciprian Mureşan, vernisată ieri la galeria Fabricii de Pensule.

Pe parcursul celor zece zile de festival, publicul clujean va avea prilejul să asiste la 18 spectacole de teatru şi dans contemporan şi să se întâlnească cu realizatorii lor. Cel mai recent spectacuol al Gianinei Cărbunaru, artist asociat al ediţiei din acest an, De vânzare/For sale va avea două reprezentaţii în data de 11 noiembrie, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat.

De asemenea, se vor organiza trei ateliere intensive: unul de gândire critică, având tema Realităţile lumii de azi condus de Alexandra Badea, dramaturg şi regizor , altul de intermediere culturală şi dezvoltarea publicului condus de Irina-Simona Bârcă, angajată la Theater an der Parkaue Berlin, iar cel de al treilea, interdisciplinar, cu tema Despre ce (mai) vorbim azi

În data de 13 noiembrie va fi lansată Platforma Independentă de Artele Spectacolului, eveniment dedicat creatorilor independenţi ce activează în România în domeniul teatrului, dansului şi al performance-ului. Tema ediţiei din 2014 a Platformei este „Trecutul a murit?” şi chestionează felul în care spectacolul din România abordează rescrierea trecutului din perspectiva ideologiilor prezentului şi relaţia tensionată pe care societatea o întreţine cu propria memorie. Cu ocazia acestui eveniment, 15 directori de festivaluri din străinătate vor veni la Cluj pentru a descoperi scena culturală din România. În ultima zi a Festivalului, pe 16 noiembrie, aceştia se vor întâlni cu ziariştii români şi din străinătate precum şi cu artiştii români prezenţi la Festival.

Şi pentru că vorbim despre oaspeţi, trebuie să amintim că artiştii invitaţi vin în acest an din Belgia, SUA, Koreea, Franţa, Germania, Polonia, Serbia şi Republica Moldova.
 

***

Iniţiat în anul 2002 de către Canalul de televiziune ARTE din Franţa, festivalul Temps d'Images s-a dezvoltat treptat la nivel european printr-un parteneriat cu 10 operatori culturali. Festivalul din România a avut prima ediţie în 2008 şi de atunci a evoluat constant, dezvoltându-se ca o platformă interdisciplinară care susţine forme artistice inovatoare reunind teatru, dans şi artă video. Ca membru al reţelei europene cu acelaşi nume, acesta şi-a găsit în timp o specificitate locală, susţinând creaţii artistice care adaugă artei o lectură în cheie civică ca mijloc de înţelegere a societăţii contemporane aflate în continuă schimbare.

După şapte ani, Temps d’imagesîn varianta clujeană îşi dă proba maturităţii sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO