Ziarul de Duminică

Tentativele de asasinat la adresa lui Ion C. Brătianu (I)/ de Cătălin Fudulu

Tentativele de asasinat la adresa lui Ion C. Brătianu (I)/ de Cătălin Fudulu
25.11.2010, 23:38 489
La 2 decembrie 1880, ora 05.30 p.m., Ion C.Brătianu ieşea de la Camera Deputaţilor şi se îndrepta spre casă.Un cetăţean a sărit cu un cuţit la gâtul său. Sesizând intenţiileatacatorului, Brătianu a avut inspiraţia de a-l lovi peste braţ,astfel încât lovitura nu a atins gâtul, ci s-a oprit în palton, lanivelul pieptului. În lupta dintre cei doi, care a durat preţ decâteva secunde, Brătianu a fost zgâriat superficial la gât şi lacap. Pentru imobilizarea atentatorului au intervenit 2-3 deputaţi,ajutaţi de un uşier, după ce iniţial cuţitarul a fost lovit decătre Goga cu bastonul în cap. Deplasat imediat la domiciliu,primul ministru a fost pansat de doi medici, care au declarat căstarea sănătăţii sale era în afara oricărui pericol.
Atentatorul a fost închis. Cu prilejulinterogatoriilor s-a constatat că arma folosită avea o lungime de20 de cm. Atentatorul se numea Ivan Petraru, ex-profesor laBucureşti şi Târgovişte. La data tentativei de asasinat activa cafuncţionar la Ministerul Finanţelor. În perioada profesoratului,când era şi director de şcoală în Bucureşti, şi-a însuşitremuneraţiile cadrelor didactice fugind în străinătate. Reîntors, afost numit profesor la Târgovişte unde a şi editat cotidianul"Târgoviştea". A ajuns în Bucureşti în baza unei recomandări, fiindnumit funcţionar la băuturi spirtoase.
În interiorul prefecturii poliţiei s-a desfăşuratun dialog interesant între Goga şi I. Petraru:
- Ce motiv te-a împins la aceastăcrimă?
- Amorea de patria!
- Amorea de patrie nu se probează cu lovituride cuţitu.
- Ba da! Şi nu sunt singurul ce o probă deastu-felu. După mine voru veni şi alţii.
- Asta-i nebunie!
- Orice omu de inimă trebuie să scie a sesacrifica pentru patria.
După mine vor veni şi alţii!"
In imagine: Ion C. Brătianu

CĂTĂLIN PETRUŢ FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor în istorieal Universităţii din Bucureşti (2006). A colaborat sau colaboreazăla revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document,Magazin Istoric, Historia (redactor în perioada 2002-2004),Dosarele Historia (redactor-şef în perioada 2002-2004),Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava şi Valahica,Ziarul de Duminică, însumând peste 250 de articole,publicate în periodice şi volume colective, şi peste 20 decomunicări la sesiuni de comunicări ştiinţifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO