Ziarul de Duminică

Tentativele de asasinat la adresa lui Ion C. Brătianu (II)/ de Cătălin Fudulu

Tentativele de asasinat la adresa lui Ion C. Brătianu (II)/ de Cătălin Fudulu

Autor: Catalin Fudulu

02.12.2010, 23:41 331

Săfi prevăzut Petraru atentatul din 1886 sau să fi avut complici caretrebuiau să termine ceea ce a început el? Din cauză că acesta asusţinut că făcea parte dintr-un comitet numit al Celorcinzeci, douăzeci de oameni au fost arestaţi ca suspecţi.Anchetatorii au constatat că atentatorul şi-a urmărit cu cerbicieatingerea scopului. Pe 1 decembrie l-a aşteptat pe I.C. Brătianu laieşirea de la Cameră şi apoi la Ministerul de Finanţe. Nu a reuşitînsă să se apropie de acesta, din cauză că liberalul s-a urcat, defiecare dată, cu rapiditate în trăsură.

În momentul arestării, s-a găsitasupra lui Petraru o petiţie adresată lui Ion C. Brătianu. Acestaera un mod de a ajunge în apropierea ţintei. Peste numai o zi,Petaru a mers la şedinţa Senatului, dar, constatând că Brătianuabsenta, s-a deplasat la Camera Deputaţilor. Nu a trebuit să sefolosească de petiţie, de această dată putându-se apropianestingherit de premier.

Cetăţenii care locuiau pe străzileVictoria şi Lipscani s-au deplasat la domiciliul lui Brătianupentru a-l felicita, aşa cum au procedat apoi şi şaptezeci de eleviai Liceului "Matei Basarab". Primul-ministru a ieşit în faţalocuinţei pentru a arăta oamenilor că este nevătămat. A fost deasemenea vizitat de Regele Carol I (1866-1914) şi de MitropolitulPrimat.

Cei care nu s-au putut deplasa ladomiciliul omului pe care îl simpatizau i-au trimis telegrame defelicitare. Generalul Ion Emanoil Florescu, reprezentant alPartidului Conservator, a ţinut să dezmintă în plenul Senatuluiorice amestec al conservatorilor în evenimentul de la 2 decembrie:"D-lor senatori, nimeni nu poate regreta mai multu, decâtpartidulu conservatoru, fapte criminale ca acelea care s-auconsumat ieri seară asupra d-lui preşedinte alu consiliului deminiştri. Uramu, d-lor, ca acestu faptu să fie un faptu izolatu,pe care cu dreptu cuvântu să-lu putemu stigmatisa pentru onoareaţării noastre".

Reprezentanţii Camerei au hotărâtca treizeci de reprezentanţi ai săi, traşi la sorţi dintredeputaţi, să meargă şi să-l "felicite pe domnul Brătianu şifamilia d-sale pentru fericita salvare a vieţii sale, arătându-iunanimele simpatii ale reprezentaţiunii naţionale" .

Pentru a se reface, Brătianu amers la moşia sa de la Florica, iar costumul care i-a protejatviaţa a fost aşezat într-o vitrină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO