Ziarul de Duminică

Texte reeditate după aproape un veac/ de Ziarul de duminică

Texte reeditate după aproape un veac/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

01.09.2016, 23:48 32

Cezar Papacostea

Evoluţia gândirii la greci

Ştefan Zeletin. Viaţa şi opera lui

Editura Muzeul Literaturii Române

Editura Muzeul Literaturii Române a reeditat şi reunit în acelaşi volum două dintre textele esenţiale scrise de Cezar Papacostea,  Evoluţia gândirii la greci (o reelaborare a tezei de doctorat, publicată în 1927) şi Ştefan Zeletin. Viaţa şi opera lui (publicată în 1935). Niciunul dintre cele două texte nu a mai fost reeditat până acum.

Evoluţia gândirii la greci reprezintă o excepţională lucrare comparatistă, care analizează geneza civilizaţiei elene în contextul vremii, prin raportare la civilizaţiile lumii asiatice şi a raporturilor pe care aceste mari culturi le stabilesc.

Cea de-a doua carte a volumului este o monografie (bio-bibliografică) pe care Cezar Papacostea i-a dedicat-o prietenului său, Ştefan Zeletin, după dispariţia acestuia. Monografia este structurată în trei părţi majore: Viaţa, Opera. Caracterul ei general şi câteva însemnări bibliografice şi Însemnări bibliografice asupra operei lui Ştefan Zeletin.

„Cunoaşterea valorilor lumii elenice în excepţionala lor varietate şi a semnificaţiei lor ca fenomen de civilizaţie l-a condus pe Cezar Papacostea spre reflecţia asupra înseşi genezei şi a specificului acestei civilizaţii în contextul vremii, îndeosebi în raport cu valorile produse de lumea asiatică, cu care cea greacă s-a aflat îndelung în contact şi confruntare. Din cercetarea comparată a celor două lumi şi din reflecţia inspirată de această investigaţie a rezultat lucrarea istorică de interes excepţional, recunoscută ca atare de contemporani, Evoluţia gândirii la greci. Valorile filozofiei antice, îndeosebi cele transmise de scrierile lui Platon, au fost pentru Cezar Papacostea nu numai o desfătare a intelectului, dar şi un model de inspiraţie în activitatea sa profesională, în modesta sa intervenţie în viaţa politică şi în relaţiile interumane.” – Şerban Papacostea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO