Ziarul de Duminică

Theodor Aman se instalează la Cotroceni

Theodor Aman se instalează la Cotroceni

Autor: Pop Ioan

18.03.2011, 13:16 254

Muzeul Naţional Cotroceni inaugurează joi, 24 martie, orele18.00, în Spaţiile Medievale, expoziţia "Theodor Aman, pictor şigravor", prilejuită de împlinirea a 180 de ani de la naşterea,respectiv 120 de ani de la moartea marelui pictor şi grafician.

Expoziţia organizată la iniţiativa Muzeului Naţional Cotrocenireuneşte peste 130 de lucrări (picturi, gravuri şi desene), precumşi un set de obiecte care i-au aparţinut artistului - sigiliu cuiscălitura lui, cutie cu pensule, paletă cu lauri oferită de eleviiartistului cu dedicaţia "Maestrului nostru Th. Aman de diuaomastică 1891. Elevii Şcolei de Belle-Arte".

Theodor Aman s-a născut la 20 martie 1831, la Câmpulung-Muscel.În 1850 a plecat la Paris, unde a studiat pictura la Şcoala de ArteFrumoase. A revenit în ţară în anul 1857, afirmându-se deja ca opersonalitate cunoscută a penelului.

Numele său a rămas în istoria artei româneşti nu doar prinvaloarea operelor semnate, ci şi prin contribuţia avută laîntemeierea primei Şcoli de Belle-Arte de la Bucureşti (1864), alcărei director şi prim profesor de pictură a fost.

Printre cele mai reprezentative compoziţii inspirate de trecutulnaţional prezente pe simeza Muzeului Naţional Cotroceni se numără:"Mihai Viteazul primind solii turci cu daruri din parteasultanului", "Unirea Principatelor", "Proclamarea Unirii", "Bătăliacu facle a lui Vlad Ţepeş", "Bătălia de la Plonin".

În expoziţie se vor regăsi şi binecunoscutele portrete ale luiTudor Vladimirescu, Alexandru Lăpuşneau, Carol I, MihailCantacuzino, Nicolae Racoviţă, Ion Heliade Rădulescu, CezarBolliac, alături de cele ale membrilor familiei artistului: PepicaAman, Aristia Aman, Alexandru Aman, Ana Aman, plus un"Autoportret".

Un alt subiect preferat al lui Th. Aman a fost cel oriental,ilustrat în expoziţie prin lucrările: "Odaliscă cu narghilea","Odaliscă cu mandolină", "Odaliscă cu mărgele", "Cadână cu fes","Cadână", alături de peisaje şi naturi statice precum "Peisaj", "Ovedere din Bughea", "Pe o bancă în Cişmigiu", "Petrecere îngrădină", "Corăbii în portul Constanţa", "Portiţa din grădină","Pomieră cu cireşe", "Natură statică cu cireşe", "Coşul custruguri", "Natură moartă cu liliac".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO