Ziarul de Duminică

Ţiganii noştri sunt mai bulgari decât ai altora/ de Daniel Nicolescu

Ţiganii noştri sunt mai bulgari decât ai altora/ de...

Autor: Daniel Nicolescu

01.11.2013, 00:08 1105

Stau de câteva luni bune în Portugalia şi, aici, unde se termină pământul şi începe marea, îmi dă ghies adesea dorul de casă şi de ducă, tânjirea după ciripit românesc de păsărele şi după sarea ne-marină a bucatelor noastre.

Totul, invariabil, se spulberă ca un vis şi-mi vine să cer azil de orice fel, atunci când ajung în faţa vreunui supermarket, unde stă prăvălită pe caldarâm, mimând o cumplită durere în rărunchi şi în suflet, câte o femeie cu rochii lungi şi înflorate, care cerşeşte cu voce stinsă dar insistenţă feroce, într-o portugheză decentă, „bani pentru copilaşii care îi mor de foame”, sau, bunăoară, „pentru repatriere, căci avionul costă mult”. Hait, îmi zic de fiece dată, nu sunt singurul cuprins de lungoare, dorul-saudade loveşte democratic. Ca să stăvilesc insistenţele (dar şi cu un soi de răutate de prost-gust), o dau pe română: „Hai, trăi-ţi-ar puradeii, mai lasă-mă-n supărarea mea”. Ori, pur şi simplu, rostesc un „Bună ziua şi dumitale!”, cât se poate de răspicat. Uluirea interlocutoarei se transformă îndeobşte în muţenie, hărţuirea încetează şi de-abia târziu se aude, uneori, câte o înjurătură plină de empatie, cu un „mă-tii” în coadă, venit din inimă, aşa, ca pentru un conaţional.

Zilele trecute – o deviere de la regia obişnuită. Mă aflam în Porto, în faţa unei splendide clădiri baroce – Torre dos Clérigos – unde o la fel de barocă doamnă în fuste ample şi strident policrome se tânguia cum că are probleme de sănătate, că a părăsit-o soţul, că zidul rău o strânge. Ce mai, un adevărat fado necântat şi neacompaniat de ghitară. Cum singurul lucru pe care-l aveam de pierdut în clipa aceea era timpul, schiţez un început de conversaţie: „Bună ziua, ce mai faceţi, de unde sunteţi de loc?”, într-o românească politicoasă, dar pe fond comizerativ. După primul moment de stupoare, îşi iţeşte vocea şi-mi vine mie rândul să amuţesc. „Haida-de, eu sunt din Bulgaria, sunt bulgăroaică şi-am venit să adun nişte bani, să mor dacă te mint!” Cât am stat eu cu gura căscată, n-a murit, semn că o fi spus adevărul.

Lăsând gluma la o parte, să nu-mi spuneţi că ţiganii noştri sunt lipsiţi de responsabilitate şi de dragoste de ţară. Căci, nu-i aşa, ce formă mai înălţătoare de patriotism românesc poate exista, decât aceea de a declara, când ştii că stai la limita legii, că eşti bulgar? E o formulă care se cere urgent aplicată şi de către alţi resortisanţi, de fiecare dată când sunt prinşi cu mâţa-n sac, pentru că prezintă un dublu avantaj: pe de-o parte nu ne compromitem naţia, pe de altă parte mai dăm câte-o scatoalcă peste cefele groase ale vecinilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO