Ziarul de Duminică

Totul despre fete, totul pentru fete/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

22.10.2015, 23:48 1515

Dr. Melisa Holmes, dr. Trish Hutchinson

Girlology

În lumea fetelor

Editura Corint junior

Colecţia Ghid practic Supergirl. Traducere din limba engleză de Alina Sârbu.

Pare că am încadrat greşit această carte la această rubrică? Câtuşi de puţin. Se adresează, fireşte, în primul rând fetelor, dar şi părinţilor şi, la o adică, şi băieţilor. Editura o prezintă astfel:

„Cel mai complet ghid despre chestiile care contează cu adevărat! (Trup, suflet, relaţii & Girl Power)

Cea mai tare şi mai pe bune carte despre toate lucrurile care contează pentru toate fetele (de 11 ani şi mai mari)!

Conform cărţii Girlology – În lumea fetelor, cunoaşterea înseamnă putere sau, mai precis, puterea specială a fetelor, Girl Power!

Fie că îţi vine să crezi sau nu, ai multe de aflat despre sex, despre trupul tău şi despre băieţi. Cartea aceasta te va ajuta să capeţi încredere în tine însăţi şi să îţi dezvolţi Girl Power, puterea specială a fetelor, de care vei avea nevoie pentru a-ţi atinge ţelurile şi a-ţi clădi propriul sistem de valori şi de credinţe, precum şi propriul viitor.

 

În această carte se va discuta cinstit despre:

 

– prietene şi prietenii;

– părinţi;

– sex şi sexualitate;

– iubiri adolescentine;

– modul în care ne influenţează mass-media;

– valori şi credinţe;

– cum trebuie luate deciziile.

 

Şi totul fără «predici» sforăitoare, fără (prea mulţi) termeni ştiinţifici şi, garantat, fără nicio chestie plictisitoare.”

Dr. Melisa Holmes, medic specialist în obstetrică şi ginecologie şi mamă a trei fete, este un expert recunoscut în Statele Unite în domeniul ginecologiei infantile şi a fost, la rândul ei, numită unul dintre Cei Mai Buni Medici din America.
Ca medic specialist, ea are grijă de fete, adolescente şi tinere de mai bine de doisprezece ani.

Dr. Trish Hutchinson, mamă a două fete, este medic pediatru în cadrul Departamentului de Medicină pentru Adolescenţi al Medical University of South Carolina (MUSC), unde conduce Girls2Women, un centru de sănătate pentru tinere. De peste un deceniu, ea se implică în ajutarea adolescentelor şi a fost numită unul dintre Cei Mai Buni Medici din America.

 

Iată cum îşi argumentează autoarele ideile: „Tu eşti fată. Şi eşti alcătuită într-un mod de-a dreptul uimitor şi minunat. Şi, tocmai pentru că eşti fată, ţi se vor întâmpla tot soiul de chestii: sâni, şolduri, coşuri pe faţă, cicluri menstruale, ţi se va pune pata pe diverşi tipi, o să te cerţi cu prietenele şi o să ai părinţii care nu te vor mai înţelege deloc. Nu ai ce-i face: toate acestea ţi se vor întâmpla! Te transformi într-o tânără femeie, iar trupul şi creierul tău trec prin aceste schimbări pentru că te dezvolţi din punct de vedere sexual. Nu-i aşa că aceasta e cea mai bună perioadă în care ar avea sens să înveţi despre aceste transformări din viaţa ta?

Anumite lucruri îţi garantăm că se vor întâmpla. Dar mai sunt şi unele chestii specifice fetelor asupra cărora vei putea decide, vei putea alege cum să se întâmple: cum să ai grijă de «noul» tău corp, când să săruţi un tip sau cum să vorbeşti cu părinţii tăi despre sex. Deşi ţi se întâmplă o mulţime de lucruri asupra cărora nu ai pic de control, e bine să ştii că există şi o mulţime de lucruri pe care le vei putea controla.

Cartea Girlology În lumea fetelor o să te ajute să îţi descoperi femi­nitatea şi adolescenţa ca pe nişte daruri frumos împachetate. O să des­facem ambalajul, o să explorăm tainele ascunse înăuntru, o să învăţăm diverse lucruri adevărate despre «toate cele specifice unei fete» şi o să te ajutăm să capeţi încrederea de care ai nevoie pentru a decide ce fel de tânără vrei să fii.

(...)

Această carte a fost scrisă de două doctoriţe care se întâmplă să fie şi mamele unor fete; una din noi este pediatru (adică un medic pentru copii şi pentru adolescenţi, acei tineri care nu au mai mult de optsprezece ani), iar cealaltă este obstetrician/ginecolog (nişte cuvinte teribil de fan­dosite care denumesc un medic care s-a specializat în aducerea pe lume a bebeluşilor şi în îngrijirea acelor părţi ale corpurilor fetelor şi femeilor cu ajutorul cărora sunt concepuţi bebeluşii). Noi amândouă ne îngrijim de o mulţime de adolescente care se dezvoltă din punct de vedere sexual. Asta înseamnă că zi de zi stăm de vorbă cu fete care se gândesc la sex... care evită sexul... fac sex... sunt nedumerite în ceea ce priveşte sexul... sunt speriate de moarte de consecinţele pe care le poate avea sexul... Ori­care ar fi lucrul care ţi-ar trece prin cap în legătură cu subiectul ăsta, noi deja l-am văzut şi-am şi vorbit despre el.

Noi credem că fetele sunt inteligente, unice, curajoase şi puternice şi ne dorim ca tu să deţii toate informaţiile de care ai nevoie pentru a per­mite tuturor acestor calităţi să se manifeste în toată splendoarea lor.

Ca medici, vedem zilnic fete care au aceleaşi întrebări pe care le ai şi tu. Şi mai vedem şi o mulţime de fete şi chiar de femei care au primit nişte răspunsuri îngrozitor de greşite la aceste întrebări! Să ştii că nu, ci­clul tău menstrual nu o să se oprească dacă te duci să înoţi. Şi da, poţi rămâne însărcinată chiar de prima oară când faci sex. Nu, nu eşti lesbiană dacă te-ai uitat la o fată goală la vestiare. Cartea noastră doreşte să îţi ofere informaţii adevărate, în care poţi avea încredere, despre corpul tău.”

 

În aceeaşi colecţie Ghid practic Supergirl au mai apărut:

Tot ce trebuie să ştii despre corpul tău (Un ghid util oricărei fete în căutare de informaţii şi sfaturi clare în legătură cu corpul ei. Citeşte cu atenţie şi vei afla: tot ce trebuie să ştii despre ciclul menstrual; ABC -ul (şi D-ul) sânilor tăi; o scurtă incursiune acolo... „ jos”; despre pielea de vis – secrete pentru combaterea coşurilor; sfaturi pentru a învăţa să-ţi iubeşti corpul şi multe altele! Plin de informaţii, sfaturi şi teste, acest ghid te va ajuta să înţelegi transformările prin care trece corpul tău, pentru a te putea simţi bine, din cap până-n picioare, în perioada dificilă a adolescenţei).

Cum să fii de-a dreptu ... uluitoare (Ghid practic care te va ajuta să iei nişte hotărâri incredibil de inteligente. Învaţă cum: să te faci remarcată de tipul care-ţi place la nebunie; să faci faţă suişurilor şi coborâşurilor din relaţii; să vorbeşti cu părinţii; să fii mulţumită de felul în care arăţi; să îţi dai seama cum va arăta viitorul tău.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO