Ziarul de Duminică

Trambita piticului

Trambita piticului

Alexandru Vlad

06.10.2006, 20:20 1739

Titlul acesta i-ar putea face pe unii sa creada ca va fi iarasi vorba despre primarul Boc. Nici pe departe, de data aceasta. Dar nici sa nu credeti ca ar fi vorba despre vreun personaj de basm, un elf mititel cu o trambita miniaturala de argint, pe care s-o auda noaptea numai cei ce s-au aventurat pana dincolo de padurea Fundaturii.
Basme nu se mai nascocesc la sate, nici macar nu se mai asculta pe la sezatori. Care sezatori? Trambita piticului este de fapt o ciuperca, deloc aratoasa, calcata in picioare de toti cei care scotoceau padurile pana mai ieri. Cantharellus cornucopioides pentru cunoscatori, o palnie neagra si foarte adanca sau o trompeta destul de subtire si elastica, cu marginea ondulata si crestata, de fapt din aceeasi familie cu mult-apreciatul burete galben (nemtisorul), despre care sunt cu totii de acord ca-i delicios si e achizitionat in draci de italieni. Neagra la culoare, devenind brumarie cand se maturizeaza, ciuperca asta creste in asemenea cantitati, ca nici nu-ti trece prin cap c-ar fi buna la ceva. Tot ce-i bun e intotdeauna insuficient si greu de gasit. Umeda, ea devine un fel de pasta neagra ca pacura, gretoasa chiar, in care mai degraba te straduiesti sa nu calci. Apare in preajma toamnei, cand a trecut vremea hribelor si nimeni nu mai cauta nimic prin padure. Deci cum s-o culeaga cineva?
Ei, acum, daca te duci la tara si le explici celor de-acolo care ciuperci sunt bune de mancat si care-ti dauneaza, rade toata lumea de tine: vinzi castraveti la gradinar. Cine sa stie mai bine ca ei? Orasenii se pricep doar la masini. Si totusi, ei nu mananca mai mult de 4-5 ciuperci de padure. Cat despre cele otravitoare - nu le cunosc aproape deloc! Prevazatori, le considera otravitoare pe toate cele pe care nu le mananca. Zvonuri despre intoxicari accidentale dainuie si se transforma in mituri, asemanatoare celui despre invatatoarea mancata de lupi intre doua sate. I-au ramas doar cizmulitele, daca bine imi amintesc.
Si brusc in sat s-a intamplat un miracol. Un centru de recoltare a dat sfoara in zona ca aduna tocmai aceasta dispretuita bizarerie silvestra. Ca in Vest, s-au pornit carute, familii de tigani cu puradei, oameni batrani si betivi ajunsi insolvabili. Padurea freamata, nu altceva. Cantitatile culese sunt imense. Si totusi, nici acum nu le mananca. Au nascocit chiar o explicatie pentru faptul ca italienii le cumpara: fac din ele crema de ghete si medicamente! Medicamente pentru tratarea celor care s-au otravit cu ciuperci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO