Ziarul de Duminică

Trenul Regal al Literaturii

Trenul Regal al Literaturii
09.05.2008, 14:52 184

Maine, 10 Mai, cam pe la ora la care va asezati sa cititi ziarul, mai exact la 09.50, Trenul Regal va porni din Gara de Nord intr-o calatorie cum n-a mai avut loc, probabil, pana acum. Si calatorii vor fi altii decat cei pe care trenul ii transporta in urma cu multe decenii. Destinatia? Intai Iasi, apoi Suceava, apoi Alba Iulia, apoi Sibiu si iarasi Bucuresti. Un veritabil tur al Romaniei.
Vreme de cinci zile, Trenul Regal se va transforma in Tren al Literaturii si va primi la bord 40 de scriitori romani care au obtinut, din 1990 pana in 2006, Premiul Opera Omnia, Premiul National de Literatura si Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania si Asociatiei Scriitorilor Bucuresti pentru poezie si proza.
Evenimentul care urmeaza sa se produca face parte din proiectul "Scriitori pe Calea Regala", initiat de Uniunea Scriitorilor din Romania, Asociatia Scriitorilor Bucuresti si Ministerul Transporturilor si "primit cu caldura de Majestatea Sa Regele si Familia Regala. (...) Majestatea Sa Regele este bucuros sa sprijine moral acest proiect unic in istoria literara postbelica si acorda evenimentului Inaltul Patronaj al Majestatii Sale Regelui", se spune intr-un comunicat al Secretariatului Regal.
In dupa-amiaza zilei de sambata, trenul va ajunge in gara Nicolina din Iasi, duminica va stationa in Suceava, luni in Alba Iulia si marti in Sibiu, bucla urmand sa se incheie in Capitala, miercuri, 14 mai, la ora 18.00. In fiecare dintre garile pomenite, vor avea loc lecturi publice, iar imaginile scriitorilor din turneu vor fi proiectate pe un ecran-gigant.
Evenimentul va fi acompaniat de eleganta antologie Scriitori pe Calea Regala, tiparita in 1.000 de exemplare care vor fi donate bibliotecilor judetene si universitare din cele 41 de judete ale Romaniei, Bibliotecii Metropolitane si Bibliotecii Nationale a Romaniei.
Coordonatorul proiectului este scriitorul Dan Mircea Cipariu, iar producatorul evenimentului - EURO CULTURART.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO