Ziarul de Duminică

Turnul de apă va fi Turnul de artă/ de Daniel Nicolescu

Turnul de apă va fi Turnul de artă/ de Daniel Nicolescu

GALERIE FOTO

Autor: Daniel Nicolescu

12.10.2012, 00:00 198

Pictând oraşul

Un stol de cocori, o ceată de bufniţe, o bibliotecă, nişte scafandri, nişte cetăţeni semi-adormiţi, un avion de hârtie, o perdea verde, sunt printre proiectele propuse să fie pictate pe vârful Turnului de apă şi artă din Pantelimon (foto 1). Bucureştenii sunt aşteptaţi, începând din 7 octombrie, să-şi aleagă pictura preferată, prin vot.

Turnul de apă al Postăvăriei Române, o construcţie ridicată în anii de glorie şi industrializare ai comunismului, va constitui un reper pentru cartierul Pantelimon, începând din decembrie 2012. În jurul turnului va fi montată o scară în spirală, care va facilita accesul vizitatorilor la o panoramă a oraşului de la 30 de metri înălţime, iar bazinul din vârful turnului, cum spuneam, va fi pictat în urma unui concurs de proiecte, jurizat chiar de locuitorii cartierului.Inaugurarea oficială a noului turn de apă şi artă va avea loc în noaptea de Revelion dintre anii 2012-2013. Finanţatorul principal al proiectului este ING Romania.La începutul lunii s-a încheiat etapa de înscriere în concurs a lucrărilor pentru turn. Make a Point (o Asociaţie culturală înfiinţată în anul 2009 de către trei oameni de artă: criticul de film Viorica Bucur, regizorul de film documentar Mădălina Roşca şi artistul visual Alma Cazacu. Asociaţia organizează expoziţii, spectacole, proiecţii de film, workshopuri şi este un spaţiu dedicat expunerii de lucrări şi mesaje ale creatorilor contemporani într-un loc aparent inaccesibil artei: o fostă hală a Postăvăriei Române) a selectat 12 lucrări din totalul de 45 propuse şi le supune acum votului popular. Finaliştii sunt următorii: David Emilian Petrut, 21 ani, din Câmpulung Muscel, cu lucrarea Cocorii mesageri; Ileana Oancea, 35 ani, Bucureşti, cu lucrarea Bufniţe; Traian Despoiu, 26 ani, Bucureşti, cu lucrarea Art totem; Evelin Bundur, 22 ani, Bucureşti, cu lucrarea Afară; Mădălina Pavel, 27 ani, Bucureşti, cu lcurarea Maşina de tocat vise; Laura Floriana Dumitrescu, 24 ani, Bucureşti, cu lucrarea Însetaţi; Oana Lohan, 43 ani, Arad, cu lucrarea Pentru Dan; Teodora Anton, 29 ani, Ciudad de Mexico, cu lucrarea Metro; Carmen Nistor, 39 ani, Bucureşti, cu lucrarea Biblioteca de cartier; Ioana Lupaşcu, 23 ani, Bacău, cu lucrarea Izvor de munte; Daniel Georges, 35 ani, Beirut, cu lucrarea Perdeaua Verde; Lelia Spineanu, 38 ani, Bucureşti cu lucrarea Joy.

Marina Krilovici, curs de măiestrie artistică

Soliştii de operă aflaţi la începutul carierei, studenţi sau absolvenţi ai academiilor de muzică, au ocazia de a se perfecţiona, în perioada 28 octombrie - 4 noiembrie, sub îndrumarea uneia dintre cele mai mari personalităţi ale teatrului liric: soprana Marina Krilovici.

Solistă cu o carieră internaţională de invidiat, soprana Marina Krilovici i-a avut ca parteneri de scenă pe cei mai mari cântăreţi de operă ai lumii: Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Tito Gobbi, José Carreras, Renato Bruson, Nicolai Ghiaurov, Nicola Ghiuselev, Fiorenza Cossotto, Shirley Verrett, Nicola Martinucci, în teatre din Hamburg, Viena, Chicago, New York, Londra, Roma, Berlin, Paris, Lisabona, Veneţia, München, Montreal.

Bogata experienţă profesională a maestrei Marina Krilovici va fi împărtăşită tinerilor în Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti, sub egida Studioului Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess", care îşi propune, prin cursurile de măiestrie organizate, să ofere, celor care şi-au ales profesiunea de cântăreţ de operă, dar şi tuturor iubitorilor muzicii posibilitatea de a întâlni artişti consacraţi.

Este pentru a doua oară când soprana Marina Krilovici susţine cursuri de măiestrie artistică la Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess". În luna noiembrie 2010, artista a venit special la Bucureşti pentru a preda arta cântului tinerilor interpreţi români (foto 2).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO