Ziarul de Duminică

Ulita Coltei

Ulita Coltei
09.11.2007, 23:21 284

Prezenta, doi ani la rand - 1868 si 1869 - a lui Amedeo Preziosi in Romania s-a datorat amicitiei cu Szathmari. Nu se stie cand si unde s-au cunoscut: la Londra, la Constantinopol, la Damasc?

Maltez de origine, Preziosi era supus britanic. Insa locuia la Pera, pe atunci o localitate din apropierea capitalei Imperiului Otoman. La Constantinopol Szathmari fusese de mai multe ori, personal si in suita lui Cuza. Acelasi a vizitat in doua randuri Orientul Apropiat, parte a Imperiului Otoman pe care Preziosi o strabatuse in lung si in lat. Este si unul dintre motivele asemanarii stilistice, ambii pornind de la impresiile lui Delacroix in lunga sa calatorie prin nord-vestul Africii.
Cum era si firesc, ghidul prin Romania al pictorului maltez a fost Szathmari, care i-a aratat si colectia de fotografii ale Bucurestilor. Dovada este aceasta acuarela identica - nu-i o supozitie - cu una dintre fotografiile facute din Turnul Coltei si care compune cunoscutul panoramic al orasului. Data fotografiei este cuprinsa intre anii 1864 si 1867. Fara indoiala, lui Preziosi i-a placut fotografia si a executat o acuarela dupa ea, programata ulterior sub forma de cromolitografie. Imaginea asta mai ridica o problema: exista si o acuarela identica provenita din fondul Szathmari. Este considerata a fi fost executata de pictorul transilvan, gratie unei stampile puse de fiul sau, numele aparand romanizat - Satmary , cu "y" estetic in loc de "i". Or, in realitate este originalul lui Preziosi, intr-o situatie identica fiind mai multe acuarele cu stampila "Satmary". Din aceasta cauza avem cromografii Preziosi si asa-zise copii ale lui Szathmari, de fapt originale facut cadou de Preziosi amicului sau de la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO