Ziarul de Duminică

ULTIMA ORA / CAROL I – UN DESTIN PENTRU ROMÂNIA. Un film si o carte

ULTIMA ORA / CAROL I – UN DESTIN PENTRU ROMÂNIA. Un film si o carte
07.05.2009, 15:14 386

Exista un Carol I al memoriei noastre si un Carol I al istoriei reale? Si, daca exista cele doua imagini, nu se intrepatrund? Sunt intrebari la care incearca sa raspunda cartea-album pe care o prezentam in aceasta rubrica. Exista un Carol al scenariului unui film cu care autorul lui se confunda, mutând imaginea din film peste cea reala, de la care initial pleaca, dar pe care aparent o pierde mereu si, de-adevaratelea, o regaseste mereu. Celalalt Carol, al istoricului, nu e diferit de primul. E doar mai cu picioarele pe pamânt. Are miscari stiute. Isi face doar „meseria de rege", cum o face si celalalt Carol, cel imaginar. Zi de zi. Nu doi regi Carol infatiseaza cartea noastra, ci unul singur, regele amintirii si totodata al istoriei noastre. Vazut de un mare regizor – Sergiu Nicolaescu.

Mai intai a fost filmul: „Carol I – un destin pentru România". Un lungmetraj in regia lui Sergiu Nicolaescu, produs de Media Pro Pictures si distribuit de Media Pro Distribution, care a avut premiera de gala pe 9 mai 2009, la Cinema PRO. Actiunea filmului se petrece in vara anului 1914. La 75 de ani, regele Carol I, intemeietorul României moderne, traieste retras in castelul Peles, având-o alaturi pe regina Elisabeta, sotie devotata si prietena de suflet. Batrânul rege isi joaca ultima carte in Consiliul de Coroana. El incearca sa ii convinga pe reprezentantii poporului sa voteze pentru intrarea in razboi de partea Puterilor Centrale. Rolul lui Carol I este jucat de Sergiu Nicolaescu, iar Marina Procopie interpreteaza rolul reginei Elisabeta.
Cu prilejul premierei filmului au fost lansate, de asemenea, cartea si DVD-ul.
Cartea „Ion Bulei, Stelian Turlea prezinta Sergiu Nicolaescu – Carol I. Un destin pentru Romania" a aparut la Editura RAO si se adreseaza in egala masura pasionatilor de istorie, cât si celor dornici sa afle detalii din culisele filmului Carol I.Pe lânga o ampla prezentare a României sub domnia lui Carol I (textele, reunite sub titlul generic "Carol I si Romania lui", au aparut, in mare parte, in Ziarul deDuminica, in rubrica "Lumea romaneasca la 1900"), cartea mai cuprinde:
  • peste 50 de imagini de arhiva din vremea lui Carol I;
  • numeroase imagini cu scene din film;
  • instantanee din timpul filmarilor;
  • scenariul filmului, realizat de Sergiu Nicolaescu si Emil Slotea;
  • un interviu cu Sergiu Nicolaescu, care il si interpreteaza pe rege in film;
  • note de productie care introduc cititorul in culisele filmarilor.
Valorificarea ultimelor cercetari in materie si numeroasele fotografii de epoca dau o valoare documentara deosebita acestei carti-album.
Autorii sunt Ion Bulei si Stelian Turlea.
Ion Bulei este profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. A fost atasat cultural la Roma, director al Institutului Român de Cultura de la Venetia. In prezent este si director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Române, membru al Uniunii Scriitorilor, al Comisiei de Relatii Internationale si in colegiul de redactie al mai multor reviste de specialitate.
Specializat in problematica evolutiei fenomenului politic românesc, a participat la editarea unor instrumente de lucru privind istoria moderna a României, la diverse proiecte de cercetare internationale, a publicat un numar considerabil de articole, studii si carti pe teme dintre cele mai diverse, privind istoria României si a primit Premiul Academiei Române si Premiul special al Uniunii Scriitorilor. Cartea sa „Scurta istorie a românilor" a aparut nu numai in numeroase editii in româneste, dar si in traduceri in franceza, engleza, germana, italiana si greaca. A fost decorat cu ordinul Steaua Românei in grad de Ofiter, in anul 2000.
Stelian Turlea este autor a zece carti de publicistica, unsprezece romane, opt carti pentru copii si doua traduceri. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003),  Premiul Asociatiei Editorilor din România pentru literatura pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO