Ziarul de Duminică

ULTIMA ORA / O mare expozitie Horia Damian la Palatul Mogosoaia

ULTIMA ORA / O mare expozitie Horia Damian la Palatul Mogosoaia
11.09.2009, 13:06 364

Duminica, 13 septembrie, orele 17.00, la Palatul Mogosoaia areloc un eveniment extraordinar al culturii romanesti: primaexpozitie Damian prezentata in tara natala a marelui pictor dupamai bine de sase decenii.

Evenimentul e extraordinar si prin faptul ca, desi aflate intara in tot acest rastimp, operele expuse sunt, in cea mai mareparte, total necunoscute publicului si specialistilor: picturi,desene, laviuri, guase care l-au asezat pe Horia Damian inca de lavarsta de 20 de ani printre marii pictori romani.

Evenimentul e extraordinar, de asemenea, prin faptul ca totduminica, la deschiderea expozitiei, criticul si istoricul de artaDr. Radu Varia, care a reunit pentru prima data lucrarile expuse,lanseaza un somptuos volum de 200 de pagini, cuprinzand 275 dereproduceri si intitulat «Horia Damian, opere din muzeele sicolectiile romanesti: 1930-1946".

Azi in varsta de 88 de ani, Horia Damian traieste la Paris din1946. Formidabila sa cariera este aceea a unui "mare solitar alsecolului 20", dupa cum scrie Radu Varia in cartea sa, aceea a unuiartist care a rezistat curentelor epocii in cautarea sa permanentafondata pe talent, elevatie, spiritualitate, maiestrie.

Radu Varia a organizat si prefatat in ultimele patru deceniimarea majoritate a expozitiilor lui Horia Damian, de la MuzeulGuggenheim din New York, la Muzeul National de Arta Moderna dinParis, de la Documenta IX, la Bienala de la Venetia.

Sara noastra onoreaza evenimentul prin Inaltul Patronaj alPresedintelui Romaniei. Bucurestiul, unde Damian s-a nascut la 27februarie 1922, onoreaza manifestarea prin atentia PrimaruluiGeneral, in administrarea caruia se afla Palatul Mogosoaia.

Sunt asteptate numeroase personalitati din tara si dinstrainatate, precum si ambasadori straini acreditati laBucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO