Ziarul de Duminică

ULTIMA ORA / Porti redeschise la Castelul Bran

ULTIMA ORA / Porti redeschise la Castelul Bran
04.06.2009, 14:02 110

După ce Ministerul Cultirii şi Cultelor a retras majoritatea obiectelor din Castelul Bran, acestea au fost inlocuite cu obiecte şi mobilier care au aparţinut familiei de Habsburg, printre cele mai preţioase fiind Coroana, sceptrul şi un pumnal de argint care au aparţinut Regelui Ferdinand, o fotografie-portret a Principesei Ileana cu semnătura acesteia, un acoperământ al patului Reginei Maria, câteva piese de mobilier, dar şi o carte de oaspeţi care a aparţinut Reginei Maria şi care prezintă istoria completă a vizitatorilor de seamă ce s-au oprit la Bran.
Potrivit unui reprezentant al aministraţiei Castelului Bran, in castel va fi amenajată şi o sală de proiecţii cu imagini ale Arhivei Naţionale de Film despre istoria familiei regale şi a castelului, o cameră a costumelor familiilor regale, precum şi o sufragerie. In plus, in Turnul Rotund al castelului va fi amenajat un apartament de lux, pentru cei care vor să stea să petreacă o noapte in Castelul Bran. De asemenea, proprietarii castelului intenţionează să restaureze Casa de Ceai a Reginei Maria, aflată in incinta domeniului Bran, care să fie apoi deschisă publicului.
Intr-una dintre camerele castelului, a fost amenajată şi o cameră "Bram Stoker", unde este prezentată legenda lui Vlad Ţepeş (cunoscut şi ca Vlad Dracul), precum şi a mitului lui Dracula.
Preţul biletelor pentru intrarea in castel va rămâne neschimbat, respectiv 12 lei pentru adulţi, şase lei pentru studenţi, elevi şi pensionari şi gratuit pentru copiii sub şase ani.
 
De precizat ca duminică, la Bran, a fost inaungurată in prezenţa ministrului Culturii, Theodor Paleologu, Vama Medievală, unde au fost depozitate majoritatea colecţiilor din Castelul Bran.
 
Castelul Bran a trecut oficial in proprietatea lui Dominic de Habsburg in 18 mai.
Nepot al Reginei Maria şi fiu al Principesei Ileana, Dominic de Habsburg a dobândit Castelul Bran la aproape şase decenii după ce familia sa a fost forţată de regimul comunist să părăsească ţara, pe când el avea doar zece ani.
 
In 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat castelul Reginei Maria a României, in semn de recunoştinţă faţă de contribuţia ei la infăptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat şi l-a lăsat moştenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din ţară a familiei regale, in 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului român, fiind abandonat şi devastat. Castelul s-a deschis in 1956, fiind parţial amenajat ca muzeu de istorie şi artă feudală. In 1987, castelul a intrat in restaurare, lucrare terminată in linii mari in 1993.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO