Ziarul de Duminică

Un artist american descoperă creştinismul ortodox/ de Ziarul de duminică

Un artist american descoperă creştinismul ortodox/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

28.04.2016, 23:49 47

Jonathan Jackson

Taina artei.

A deveni artist după chipul lui Dumnezeu

Editura Doxologia din Iaşi

Prefaţă a Arhim. Efrem, stareţul Mânăstirii Vatopedu de la Sfântul Munte Athos. „Taina artei” este atât un eseu despre menirea creştină a artei, cât şi o confesiune a lui Jonathan Jackson despre convertirea sa la Ortodoxie.

Câştigător a cinci premii Emmy pentru interpretarea din serialul „General Hospital”, cunoscut şi din rolurile pe care le-a avut în alte filme precum „Nashville”, „Tuck Everlasting” sau „Insomnia”, unde a jucat alături de Al Pacino şi Robin Williams, Jonathan Jackson s-a convertit la ortodoxie în urmă cu aproape cinci ani. Jonathan este şi vocalistul formaţiei Enation şi autor al lucrării „Book of Solace and Madness”, publicată în 2012. Locuieşte în Nashville, Tennessee, unde îşi petrece timpul alături de soţia sa, Elisa, şi cei trei copii ai lor.

Aşa cum mărturisea într-un interviu, România şi Muntele Athos au jucat un rol deosebit în drumul său către creştinismul ortodox. În „Taina artei” Jonathan vorbeşte, printre altele, despre: Arta ca Frumuseţe, Arta ca Taină & Nebunie, Arta ca Ascultare sau Arta ca Act de Credinţă.

„Golirea de multele sale iluzii şi false identităţi este un demers care îl pregăteşte pe artist să primească forţa creatoare a Duhului într-un chip mai profund. Îl ajută să primească o altă viziune decât cea personală şi îi dăruieşte îndrăzneala de a o urma, chiar dacă viziunea pune la îndoială preconcepţiile sau limitările sale fireşti.

Fiecare situaţie în viaţă se rezumă în final la a te goli (kenosis) şi a deveni viu pentru forţa mai mare a harului. Căsătoria, de exemplu, este o formă incredibilă de asceză: omul este zilnic chemat să se lepede de dorinţele sale de dragul celui iubit. Creşterea de copii este o altă formidabilă formă de asceză. Nu poţi rămâne un artist centrat pe propria persoană dacă doreşti să-ţi creşti copiii cu dăruire şi deliberare. Va trebui să mori faţă de propriile dorinţe şi să învii dorinţelor unui Dumnezeu ce iubeşte necondiţionat. În viaţa noastră, totul – ocupaţia, visele, relaţiile, triumfurile şi încercările – ne este dat pentru ca să putem deveni vii frumuseţii şi tainei iubirii lui Hristos.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO