Ziarul de Duminică

Un duşman dulce/ de Ziarul de duminică

Un duşman dulce/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

17.03.2016, 23:50 78

John Yudkin

Cum ucide zahărul

Adevărul ascuns depre obezitate, diabet, boli cardiovasculare şi cancer

Editura Litera

Introducere de Robert H. Lustig, doctor în medicină. Traducere din limba engleză de Cora Radulian.

John Yudkin (1910 -1995) a fost savantul care ne-a avertizat primul asupra pericolului pe care îl reprezintă zahărul, primul care a afirmat că zahărul este nociv pentru sănătatea noastră, avertizând despre legătura dintre acesta şi cariile dentare, gută, afecţiunile autoimune, boala coronariană şi cancer. Cartea aceasta a apărut în prima ediţie în 1972 şi ulterior a fost îmbogăţită, în funcţie de cercetări.

De ce mâncăm atât de mult zahăr? Care sunt pericolele sale ascunse? Ce putem face pentru a renunţa la dependenţa de el? 

Robert H. Lustig i-a fost discipol şi i-a continuat cercetările. Zahărul, în cantităţile în care este consumat astăzi, este toxina ce stă la baza multor afecţiuni, de la probleme cardiace la cancer, ce ucid un număr foarte mare de oameni. Aceasta este concluzia la care a ajuns în urma a numeroase studii efectuate în ultimii ani dr. Robert Lustig, specialist în endocrinologie şi obezitate infantilă. Lustig este profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii din California, una dintre cele mai prestigioase şcoli de medicină din SUA.

Obezitatea, hipertensiunea, diabetul de tip II şi problemele cardiace sunt doar câteva dintre afecţiunile provocate de consumul de zahăr, afirmă profesorul Lustig. De aceea, el a demarat o campanie de informare susţinută referitoare la pericolul pe care îl reprezintă zahărul pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. Mesajul său a ajuns la cele mai importante instituţii media din lume, printre care New York Times, CBS News şi New Scientist, iar prelegerea sa pe această temă, intitulată „Sugar: The Bitter Truth”, a înregistrat peste două milioane de vizualizări pe YouTube.

Lustig spune că zahărul este o „toxină cronică”. „Există trei tipuri de toxine. Primul e dat de substanţele precum cianura, care sunt letale pentru oameni într-o concentraţie de o parte la un milion. Arsenicul şi plumbul reprezintă al doilea tip şi ucid atunci când reprezintă 30-50 de părţi la un milion. Cel de-al treilea tip, anume toxinele cronice, este reprezentat de acele substanţe care devin letale la concentraţii de câteva mii de părţi per milion. Printre acestea se numără vitamina A, vitamina D, fierul şi fructoza”, explică el.

Un alt lucru important pe care Lustig vrea să-l clarifice este faptul că prin „zahăr” se referă atât la sucroză (adică zahărul alb şi brun obţinut din trestie de zahăr şi din sfeclă) cât şi la siropul de fructoză obţinut din porumb. „Sirop de fructoză din porumb, zahăr, nu-i nicio diferenţă. Ambele sunt la fel de nocive, la fel de otrăvitoare”, spune Lustig.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO