Ziarul de Duminică

Un furt literar şi o carte românească în 40.000 de exemplare/ de Stelian Ţurlea

Un furt literar şi o carte românească în 40.000 de exemplare/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

27.04.2012, 00:06 217

Ciprian Măceşaru

Superhero

Editura Cartea românească

După volumele Cântecul greierilor de sub calea ferată, Dialoguri în oglindă, Focul din tâmplă, Poeme şi Străzi interioare, Ciprian Măceşaru, fondatorul şi directorul revistei Accent Cultural din Şapte Seri - Bucureşti,vine cu acest roman al unui furt literar şi al luptei disperate a naratorului, Paul Vasilescu, cu propriile-i limite, cu trecutul şi cu orgoliul de a deveni un scriitor celebru. "Ciprian Măceşaru scrie şi proză, gen în care va deveni în scurtă vreme, cu un grad mare de probabilitate, un autor de prim-plan. Analiza psihologică subtilă, şi totuşi succintă, construcţia epică elegantă, umorul fin, datorită căruia fiecare schiţă pare o secvenţă dintr-o comedie a existenţei, contribuie deopotrivă la cucerirea cititorului." - Alex Ştefănescu

Bogdan Ficeac

Vremea hienelor

Crime Scene Publishing

Ediţia a doua. Prima a apărut la Editura Dragon, în 1992, şi are o istorie amuzantă, povestită de autor în interviul acordat revsitei "Flacăra" din martie a.c. "Lucian Hanu, care îmi îngrijise romanul depus la Albatros, mi-a spus că şi-a făcut o editură şi că ar vrea să colaborăm. Ştia că scriam povestiri poliţiste pentru revistele ce apăruseră după revoluţie şi voia să-i ofer un roman. Am fost încântat." Dar editorul i-a cerut să-l publice sub pseudonim american. Au ales Robert Bratt, secretara editurii l-a scris greşit în contract Pratt, căruia autorul i-a adăugat iniţiala H. Să nu se întâmple să existe vreun scriitor Robert Bratt prin America. Acţiunea se petrece în America şi în Mexic, cu o întorsătură totală de situaţie pe la mijlocul cărţii. S-au vândut, în 1992, 40.000 de exemplare.

Radu Mareş

Deplasarea spre roşu

Editura Polirom

Radu Mareş a obţinut Premiul USR, ediţia 2011, pentru romanul "Când ne vom întoarce".Radu Mareş (n. 1941) a urmat filologia la Universitatea din Cluj, oraş unde s-a şi stabilit după 1971. A fost profesor, ziarist, redactor la revista Tribuna (1971-1997), director al Editurii Dacia (1997-2001). Sub pretextul unei scrisori către un destinatar absent, romanul relatează două poveşti ale unor vieţi care se intersectează pentru scurt timp în România postdecembristă. "Aparte de ceea ce fac şi povestesc personajele, să observăm plăcerea acestui scriitor de a scrie proză, de a face roman. Fraza e mereu atentă, paginile sunt dense, fiecare scenă este construită ca parte vizibilă a unui întreg, deocamdată, inaccesibil. Radu Mareş are o ştiinţă compoziţională care valorifică, în egală măsură, amănuntul şi ascunderea lui, crearea unei scene-cheie şi schimbarea, pe parcurs, a cheii de înţelegere." (Daniel Cristea-Enache)

Oisin McGann

Răzbunarea strămoşilor

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Teodora Ilarie. "Este secolul al XIX-lea şi Imperiul Britanic începe încet să îşi piardă puterea şi să fie înlocuit de imperii private uriaşe. Unul dintre cele mai importante este controlat de familia Wildenstern, care se bucură de puteri supranaturale. Fratele cel mai mare al lui Nate Wildenstern moare în condiţii suspecte, Nate este acuzat şi intră în conflict cu ceilalţi membri ai familiei. Ei se bucură de puteri supranaturale şi consideră acceptabil să ucizi pentru a avansa în grad. Încercând să-l descopere pe ucigaşul fratelui său, el va trebui să înfrunte şi animalele-maşini, creaturi uimitoare ce pot fi întâlnite oriunde. Romanul combină Irlanda victoriană cu elemente fantastice şi atinge în acelaşi timp teme sociale fără a deveni moralizator. Plină de istorie, ştiinţă şi fantezie, această carte îi va distra pe tinerii cititori şi îi va intriga."

Ibn Hazm al-Andalusi

Colierul porumbiţei

Tratat despre dragoste şi îndrăgostiţi

Editura Humanitas

Ediţie îngrijită de Grete Tartler. Ibn Hazm (994-1064), născut la Córdoba, supranumit Andaluzul (al-Andalusī), este unul dintre cei mai importanţi teologi, filozofi, moralişti, istorici şi jurişti medievali. A scris în arabă peste patru sute de lucrări, din care s-au păstrat patruzeci, pe teme dintre cele mai diverse, de la dreptul islamic la genealogie, etică, epistemologie, religie comparată, teologie. Tawq al-hamāma (Colierul porumbiţei) este singura scriere literară a acestui autor hispanoarab interesat în principal de teologie şi drept. Textul s-a păstrat într-o copie manuscrisă datată 1338. În tradiţia arabă, porumbiţa apare ca simbol al iubirii, iar colierul ca simbol al măiestriei stilistice. "Sufletul celui care iubeşte e curăţat (de accidente), e bine ştiutor de locul în care se află perechea menită, spre care tânjeşte, pe care o ţinteşte şi o caută, dorind arzător să o întâlnească şi să o atragă precum magnetul o bucată de fier". (Grete Tartler)

A.P. Cehov

O mică glumă

Editura Allfa

Traducere şi note de Antoaneta Olteanu. Cartea apare în noua colecţie "Iubiri de altădată" şi cuprinde opt povestiri care, spune editura, "au stârnit şi vor stârni întotdeauna o serie vastă de ecouri în inima celui care le citeşte. În volumul de faţă suntem invitaţi să descoperim dacă un "Te iubesc!" şoptit poate fi ţinut minte o viaţă întreagă, cum arată dragostea când el locuieşte în Moscova, iar ea în Sankt Petersburg, cât de rău se poate îndrăgosti un burghez fără calităţi de profesoara care îl învaţă franceză şi, bineînţeles, ce rol joacă laitmotivul poveştilor de dragoste eşuate - bănuiala - în relaţia dintre viaţă şi moarte."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO