Ziarul de Duminică

Un Mamifer ca nimeni altul/ de Stelian Ţurlea

Un Mamifer ca nimeni altul/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

27.03.2015, 00:00 98

Jon Kalman Stefansson

Între cer şi pământ

Editura Polirom

Traducere din limba franceză de Magda Răduţă. Cu peste o sută de ani în urmă, „pescarii Islandei ştiau prea bine ce se află între cer şi pământ: Marea Îngheţată. De-aici încolo, lucrurile erau simple: îţi făceai cruce să nu te prindă furtuna, ieşeai pe mare într-o barcă de şase oameni, aruncai undiţele, aşteptai ca peştele să muşte, trăgeai – de undiţe şi apoi la vâsle –, te întorceai la mal, curăţai peştele, îl vindeai. Aveai apoi ce mânca, aveai cu ce plăti datoria la prăvălia din sat, aveai chiar bani pentru o sticlă de rachiu. Cu Barður se întâmplă însă că îl ucid nişte versuri scrise cu altă sută de ani înainte de un poet orb, despre un rai pierdut, pe care pescarul nostru vrea să le înveţe pe de rost şi să le pună într-o scrisoare de dragoste. Cu gândurile pradă poeziei, flăcăul uită să-şi ia pufoaica atunci când iese în larg şi moare de frig...”

 

Adriana Noxi Rotaru

e-xilul colecţionarei de fluturi

Editura Adenium

Născută ân 1975, Adriana Noxi Rotaru este învăţătoare la Şcoala Gimnazială Măgureni, judeţul Brăila. Cu acest roman a câştigat Concursul de Debut „Adenium START”, secţiunea Proză, organizat în anul 2014. E un roman epistolar (şi prolix) care evocă o poveste de dragoste inedită, ferită de ochii indiscreţi ai unei societăţi conduse de prejudecăţi. Dialogul celor doi protagonişti se desfăşoară exclusiv online, explorează fricile, introspecţiile, ezitările şi acceptările unei femei care îşi reîntâlneşte în spaţiul virtual prima iubire. Ca un, scrie autoarea la un moment dat, „internet-tango”: „scriu fără să public, fără să las pe altcineva să citească în afară de mine şi mai mult vorbesc cu mine însămi despre dragostea pe care o trăiesc... şi o fac să nu uit o înfiorătoare singurătate.”

 

Ana Barton

Mamifer

Herg Benet Publishing

Acest al doilea volum al autoarei cuprinde poveşti scurte cu şi despre viaţa copilăriei. „Ia, stai puţin. Şi dacă aş fi mamifer? Adică doar mamifer şi atât. Cum ar fi? (…) Sălbatic vreau. Riscuri mari, adrenalină, calităţi rarisime. Nici urmă de stăpânire. Răspundere limitată. Libertate. Nici nu-mi pot imagina atâta libertate. N-ar mai trebui să mă îmbrac niciodată. Asta-mi place mai mult decât orice. Ca să-mi intre în voie (puii de foame, masculul de… drag), aproapele chiar o să fie ce-ar trebui să fie sau măcar o să semene mai bine. Stai să vezi tandreţe cât n-am păţit în viaţa mea! Şi recunoştinţă. Şi multă joacă. N-aş mai ascunde cât de mult îmi place să adulmec. N-aş avea cum. Din asta aş trăi. Umblet toată ziua. Iar libertate. Să dorm în ierburi înalte. Să stau în praf când începe ploaia. Să ştiu cum să uit. Să nu mă bucur niciodată fără trup. Să las în urmă…”

 

Dhammapada

Temelia legii

Învăţăturile lui Buddha

Editura Cununi de stele

Traducere de Amita Bhose. Dhammapada este scrierea cea mai cunoscută atribuită lui Buddha, alcătuită din 423 de versete grupate în 26 de capitole. Au apărut mai multe versiuni în româneşte. Termenul „dhammapada” constă din două cuvinte cu mai multe sensuri, pe care Amita Bhose le-a tălmăcit ca „temelia legii”. Cartea publicată de Editura Cununi de stele mai cuprinde o introducere („Buddha, Eminescu şi Tagore”) şi două conferinţe radiofonice ţinute de autoare, în care explică, între altele, în ce constau învăţăturile marelui înţelept, cum au circulat ele multă vreme pe cale orală şi cum Buddha „a descătuşat omul simplu de la ritualurile inutile şi a eliberat pe intelectual de la polemici nefolositoare.”

 

Lavinia Bârlogeanu

Acolo

Editura Nemira

Lavinia Bârlogeanu este absolventă a Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, conferenţiar la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiintele Educaţiei. Studenţii au răsplătit-o nominalizând-o pentru distincţia „Profesor Bologna”, în competiţia anuală care scoate la lumină dascăli de top ai şcolii româneşti. A publicat patru cărţi, cea de faţă anul trecut. Scriu editorii: „Top of FormImagine vie a puterii unei anime capricioase şi devastatoare, această carte fascinantă reprezintă o incursiune în profunzimile sufletului unui bărbat trecut de tinereţe, Marc, şi în viaţa lui tulburată de apariţia unei tinere, Theresa, care pretinde că iubeşte atât de mult pictura, încât pare să sfârşească prin a nu mai distinge delirul imagistic de realitate. Fermecată de anumite picturi, inventează căi de explorare a unor lumi paralele, contorsionate, întrepătrunse cu viaţa ei de zi cu zi.”

 

Ion Potolea

Mateiu I. Caragiale

sau Râul şi Păpuşa

Editura Brumar

La baza cărţii stă teza de licenţă la Facultatea de Ştiinţe şi Litere (limba şi literatura română) din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, absolvită de poetul gălăţean. „Această lucrare de licenţă – precizează autorul – cu titlul publicistic Mateiu I. Caragiale sau Râul şi Păpuşa susţine trei (ipo)teze senzaţionale, privind Craii de Curtea-Veche: sosia istorică a ficţionalului Paşadia este Mazar Paşa; scena finală a visului este preluată, dincolo de marginile permise ale influenţei, din Aşa grăit-a Zarathustra, de Friedrich Nietzche; paradigma stilistică cea mai potrivită este Păpuşa”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO