Ziarul de Duminică

Un principe român/ de Ziarul de duminică

Un principe român/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.07.2014, 00:18 141

Născut la 1 aprilie 1985, Principele Nicolae este fiul Principesei Elena a României (n. 15 noiembrie 1950) şi al profesorului doctor Robin Medforth-Mills (1942 - 2002). Nicolae e în prezent al treilea în ordinea de succesiune la tronul României conform ultimului Statut regal din 2007, un act considerat de unii ca fiind nedemocratic, cu însemnătate eminamente simbolică, în absenţa aprobării Parlamentului, prin comparaţie cu Legea vechiului Statut din 1884, pe care încearcă să îl înlocuiască. În schimb, conform ultimei Constituţii regale democratice, cea din 1923, Nicolae este exclus de la succesiune.

Începând din 2008, Nicolae este din ce în ce mai prezent în viaţa publică din România, participând la gala de teatru UNITER 2008 şi la vizitele de lucru în teritoriu ale unchiului său, fostul Reprezentant Special al Guvernului, ASR Principele Radu al României. Cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, prinţul Nicolae a primit titlul de Alteţă Regală şi Principe al României. Despre el a apărut cartea de faţă, lansată la Bookfest.

 

Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României. Editura Curtea veche

Pornind de la dialogul iniţiat de istoricul Filip-Lucian Iorga, acest volum îşi propune să-l prezinte românilor pe Principele Nicolae, nepotul Majestăţii Sale Regelui Mihai: de la prima sa vizită pe tărâm românesc din 1992, la hotărârea de a se stabili în România în 2012.

Pornind de la amintirile Alteţei Sale Regale şi apelând la documente, fotografii, obiecte personale, dar şi lucruri ce fac parte din Colecţia Regală, unele dintre ele prezentate aici în premieră, volumul vorbeşte despre copilăria şi adolescenţa ASR Principelui Nicolae al României, despre studiile şi experienţa comunitară, despre primele sale călătorii şi expediţii, sporturile extreme pe care le practică, interesele şi activităţile întreprinse în folosul ţării noastre.

„Principele Nicolae iubeşte foarte mult România şi simte că aici e acasă. Cred că asta îl va ajuta să învingă toate dificultăţile, să înveţe despre ţară şi să-i sprijine pe oamenii ei. Este un principe al generaţiei sale şi am toată încrederea că îşi va păstra echilibrul, modestia, şi că strălucirile trecătoare nu-i vor răpi din generozitatea şi din luciditatea pe care le are astăzi. Am speranţa că românii îi vor acorda din ce în ce mai multă încredere şi afecţiune. ” (ASR Principesa Moştenitorare Margareta a României)

„Deocamdată, îmi este greu să-mi închipui cum va arăta viitorul meu aici – declară Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României –, dar îi am ală­turi pe mătuşa mea, Principesa  Moştenitoare Margareta, şi pe unchiul meu, Principele Radu, care au făcut lucruri importante pentru ţară, pe care îi consider adevărate modele şi care au devenit mentorii mei. Îmi doresc să duc mai departe munca dificilă pe care au început-o membrii Familiei Regale şi sper ca, alături de tinerii din generaţia mea, să construim o ţară mai puternică şi să ne putem găsi cu toţii locul acasă, în România.”

„Pentru mine – afirmă şi Filip-Lucian Iorga – , fiecare întrevedere cu Principele a fost o mare  plăcere. Am fost impresionat de felul direct şi firesc în care mi-a vorbit. Acolo unde cei mai mulţi dintre noi ar abandona, ar ridica din umeri sau s-ar plânge, Principele intuieşte soluţii şi e gata să se im­plice în rezolvarea problemelor. Are atitudine­a pe care mi-o doresc pentru generaţia mea.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO