Ziarul de Duminică

Un slalom, în tandem, printre 101 enigme/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

25.02.2016, 23:58 82

Yrsa Sigurdardottir

Renegaţii

Editura Trei

Traducere de Mihaela Apetrei. Un roman alambicat, obsedant, cu un final cutremurător, despre o crimă cu ecouri uimitoare în prezent, petrecută cu decenii în urmă într-un centru de reeducare a băieţilor delincvenţi. Eroul face un raport despre cum au fost trataţi băieţii din centru, urmare a politicii oficiale de a-i despăgubi pe cei asupra cărora se făcuseră abuzuri, şi constată că mai nimeni nu este dispus să coopereze, ascunzând o crimă trecută dept accident la acea vreme. În desfăşurarea faptelor, un rol au avut chiar membri ai familiei sale.

 

David Mitchell

Omul de ianuarie

Editura Humanitas fiction

Traducere din engleză şi note de Mihnea Gafiţa. Roman câştigător al American Library Association Alex Award, 2007, nominalizat la Booker Prize, 2006. „La începutul anilor ’80, în Anglia încă bântuită de spectrul Războiului Rece, maturizarea lui Jason Taylor, un băiat de treisprezece ani, se petrece sub auspiciile întâmplărilor dramatice care pun stăpânire pe întreaga lume – e totodată vremea recesiunii lui Margaret Thatcher, a muzicii celor de la Duran Duran, a taberelor de ţigani nomazi ajunşi şi în satul Black Swan Green –, o lume şocantă, greu de înţeles pentru un adolescent. Dar adevăratul război este pentru Jason cel de acasă, din mijlocul familiei pe cale să se destrame, şi de la şcoală, unde luptele dintre băieţi sunt dure şi lasă urme adânci asupra unei firi contemplative şi sensibile ca a celui care publică versuri sub pseudonim.”

 

111 cele mai frumoase poezii ale generaţiei 80

Editura Nemira

Ediţie, prefaţă şi cronologie de Cosmin Ciotloş. Volumul cuprinde texte semnate de Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Traian T. Coşovei, Denisa Comănescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter, Ion Mureşan, Alexandru Muşina, Mariana Marin şi mulţi alţii, cu Mircea Ivănescu ca guest star. „Sunt reunite aici multe poeme de dragoste (atingând toate tonurile şi subtonurile sentimentale), multe poeme a căror nonşalanţă interzice salturile metafizice, multe poeme care n-au altă ambiţie decât pe aceea de a se reprezenta pe sine la un nivel de excelenţă. Frecvent, sub pelicula emailată a lor se poate detecta un grund cultural (încercaţi cu Liviu Antonesei şi veţi prinde gustul acestor investigaţii) sau câte-o apocalipsă personală (ori colectivă) camuflată sub culori ţipătoare, de carnaval. Iar dacă destule dintre secvenţele de aici sunt dedicatorii, e semn că ele vorbesc, mai mult ca oricând în literatura română, despre o solidaritate nobilă care-ar putea constitui, ea singură, substanţa unei poezii prea adeseori şi prea pe nedrept suspectată de a nu avea densitate.”

 

Liviu Georgescu

Nimeni nu mai crede în iad

Editura Paralela 45

După ce a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti în 1984 şi a fost medic până în 1989, Liviu Georgescu a devenit, din 1990, azilat politic în Statele Unite ale Americii, unde îşi urmează soţia care se refugiase politic din 1987. Publică poezie, proză, articole de medicină în România, Suedia, Noua Zeelandă şi Statele Unite. Practică medicina internă în cabinetul său din New York şi publică aproape an de an câte un volum. „pierduţi în burţile peştilor oameni şi case şi neant./luna şi soarele/ nu mai veneau să răsară s-apună/ să ne facă plecăciuni şi să ne-mbărbăteze/ să ne dea fiori/aici în burţile peştilor e mai cald ca în rai/ ori ca în burţile elefanţilor/ deşi în pântecul păsărilor/ e tare bine şi cald/ şi nimeni nu mai crede în iad/ dar aici în adâncul peştilor ne-am făcut culcuşul/ şi nimeni nu ne mai poate convinge” (convinşi, în burţile peştilor)

 

Nicoleta Ruba, Radu Sergiu Ruba

O mie de ani în o sută una enigme

Editura Limes

Colecţia Paraliteraria, coordonată de Mircea Petean. „Oriunde se hotărăşte să apară, enigma îl pune pe om pe gânduri... Valorificând, în construirea acestei cărţi, formaţia noastră în domenii precum istoria şi literele, îi propunem cititorului o seamă de flash-uri enigmistice de pe parcursul celui de-al doilea mileniu, în ordine cronologică a emergenţei lor.(...) Ele nu se limitează la acţiuni ale oamenilor, ci provin şi din imaginaţia acestora, din descrierea unor fenomene naturale aproape tainice şi din ipoteze privind relaţiile cu cerul astrelor şi cu cel aflat mai sus. Ne-am permis şi dezvăluirea unor experienţe personale insolite.”

 

Radu F. Constantinescu

Filosofia sexului

Curtea veche publishing

Ediţia a doua. Încă o carte care se poate comanda doar online, la www.curteaveche.ro, şi nu e disponibilă în librării sau la distribuitorii de carte. De ce? Greu de spus. Probabil găsim un răspuns în postarea autorului, pe blogul personal: „Am scris o carte. Filosofia sexului. Epuizată. Nu intenţionam să o reeditez, dar am făcut-o la presiunea voastră şi mă bucur. Sunt orgolios. Vreau să câştig în orice fac, dar respect regulile. Ei bine, nu chiar pe toate. Îmi respect cititorii într-atât încât nu-i las să se facă de căcat cu comentarii stupide şi în marea mea milă le dau ignore celor puşi pe scandal. (...) Muza mea e cea mai frumoasă femeie. Aşa că nu agăţ pe net. Dar sunt uşor de provocat, scandalagiu, uşor arogant cu oamenii care vor să mă intimideze, foarte arogant cu cei care nu reuşesc.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO