Ziarul de Duminică

Un volum de referinţă a încheiat Centenarul Coposu/ de Ziarul de duminică

Un volum de referinţă a încheiat Centenarul Coposu/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

19.12.2014, 00:09 114

Centenarul Corneliu Coposu (o sută de ani de la naştere, 20 mai 1914) n-a trecut nebăgat în seamă! Graţie Fundaţiei care-i poartă numele, sprijinită de Fundaţia Academia Civică, Fundaţia Română pentru Democraţie, de numeroase alte organizaţii, publicaţii, edituri etc., de oameni din Bucureşti, Zalău, Şimleul Silvaniei, Bobota, Oxford, Paris, în 2014 au avut loc întâlniri comemorative şi dezbateri, au apărut nu mai puţin de nouă cărţi de şi despre Senior, TVR, N24 Plus şi Naşul TV au făcut emisiuni dedicate acestuia, s-au deschis expoziţii, printre care una filatelitcă şi alta itinerantă prin toată ţara, s-a organizat un turneu de bridge „Corneliu Coposu”, a avut loc un concert omagial la Ateneu, o depunere de flori la bustul din Piaţa Palatului, două reviste culturale – Caiete silvane, din Zalău, şi Dilema veche – şi-au dedicat câte un număr personalităţii urmaşului lui Iuliu Maniu, s-a inaugurat Celula „Corneliu Coposu” la Fortul 13 Jilava, Familia Regală a României a oferit un dineu de gală, Facultatea de Ştiinţe Politice a inaugurat sala „Corneliu Coposu”.

Anul s-a încheiat frumos, cu lansarea cărţii „Seniorul Corneliu Coposu”, editată de Cristian Fulger, nepotul fostului preşedinte PNŢCD, şi Tudor Călin Zarojanu, biograful omului politic, un volum masiv, de referinţă, apărut la Editura Humanitas.

Cartea este structurată în două părţi. Prima reuneşte texte scrise sub 27 de semnături: Regele Mihai, Claudiu Marcus (câştigătorul, pe atunci elev, al primei ediţii a concursului naţional de eseuri despre Senior), Emil Constantinescu, Ana Blandiana, Doina Alexandru, PF Cardinal Lucian, Marin Pop, Dan Pavel, Doina Cornea, Matei Gheboianu, Bogdan Murgescu, Ioan Stanomir, H.R. Patapievici, Romulus Rusan, Paul Lăzărescu, Liviu Hagea, Nicolae Noica, Nicolae M. Constantinescu, Răsvan Dobrescu, Mircea Popa-Zlatna, Ion-Andrei Gherasim, Marilena Rotaru, Christian Mititelu, George Arion, Simina Mezincescu, Cristian Fulger, Tudor Călin Zarojanu. Unele dintre contribuţii sunt amintiri sau eseuri, altele studii laborioase despre activitatea de jurnalist a lui Corneliu Coposu, doctrina sa economică sau contextul politic post-decembrist.

Partea a doua a volumului este ediţia a treia a biografiei „Viaţa lui Corneliu Coposu” (primele două, 1996 şi 2005, au apărut la Editura „Maşina de scris”), de Tudor Călin Zarojanu. Cea mai interesantă completare constă în contextualizarea istorică a evenimentelor personale; astfel, putem reflecta la faptul că, în timp ce se înregistra prima apariţie publică a trupei The Beatles, Coposu mai avea de suportat încă doi ani în cea mai cumplită dintre închisori, Râmnicu Sărat, în condiţii de izolare totală – din care avea să iasă doar pentru a fi deportat în mijlocul Bărăganului, la Rubla, în domiciliu obligatoriu, pentru alţi doi ani, timp în care beatleşii deveniseră celebri la nivel mondial…

Intenţia declarată a editorilor a fost aceea de a arăta că Seniorul nu a fost numai un om de o moralitate exemplară, un martir, un om imposibil de cumpărat şi imposibil de îngenuncheat – aşa cum până la urmă s-au văzut siliţi să recunoască şi duşmanii lui, dar numai după ce s-a stins din viaţă... Corneliu Coposu a fost în acelaşi timp un rafinat intelectual, un om de o cultură impresionantă, un excepţional martor al vremurilor, un excelent jurnalist, şi – surprinzător pentru cei care l-au văzut doar prin lentila deformată a presei – un om plin de umor, sociabil, oricând doritor de o discuţie pe orice temă, fie şi în contradictoriu, dar neapărat cu argumente!

Lansarea cărţii, la Librăria Humanitas Cişmigiu, a înregistrat un record de audienţă, fiind prezente peste 60 de persoane, printre care Rodica Coposu, Doina Alexandru, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Doru Braia, Marilena Rotaru, Marius Oprea, Virgil Petrescu, Paul Lăzărescu, Nicolae M. Constantinescu, Mircea Popa Zlatna, Răsvan Dobrescu, Ion Andrei Gherasim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO