Ziarul de Duminică

Urmasii lui Ion Codru Dragusanu

Urmasii lui Ion Codru Dragusanu
31.08.2007, 13:58 635

Orice istorie a literaturii romane il aminteste pe acest scriitor fagarasan (1818 - 1884), care a ramas in posteritate datorita Peregrinului transilvan (1865). Valoarea acestei opere a facut din Ion Codru Dragusanu un autor clasic, despre ai carui descendenti merita sa asternem in aceasta rubrica genealogica unele precizari care nu sunt la indemana de a fi stiute.

Ioan cavaler de Puscariu, ilustrul genealogist al nobilimii romanesti din Ardeal, ii inregistra familia ca fiind "boieronala", dupa denumirea specifica a elitei din tara Fagarasului, explicabila prin vecinatatea cu principatul Valahiei, ca si prin faptul ca Fagarasul si Amlasul au fost multa vreme, dupa cum se stie, feude ale voievozilor munteni. La 27 februarie 1654, familia a primit o noua diploma de innobilare, conferita lui "Radul, Man, Salamon si Opre Codre de Dragus". Numele apare sub forme diferite: "Codre, Codria, Codru, Kodru de Dragus", care a devenit in secolul al XIX-lea "Codru Dragusanu". Fost vicecapitan al Fagarasului intre 1861 si 1880, Ion Codru Dragusanu a avut o fata, Eugenia (I), casatorita cu Ion Turcu de Berivoi, scoborator si el dintr-o familie "boieronala" din aceeasi regiune, cu populatie majoritar romaneasca. Si in cazul numelui "Turcu de Berivoi" - ca si in cel al familiei scriitorului - particula "de" avea o semnificatie nobiliara clara. Posteritatea lui Ion Codru Dragusanu s-a continuat prin copiii Eugeniei (I) si ai lui Ion Turcu de Berivoi: Eugenia (II) (1890-1924) - casatorita cu avocatul Augustin Ratiu (cu epitetul nobiliar "de Noslac") (1884-1970), fost decan al baroului Turda, stranepot de var al fruntasului memorandist Ioan Ratiu; Emil (nascut in 1891, decedat ...), avocat, casatorit cu Carola Langer; Titus (II) (nascut in 1936), traitor la Sibiu. Titus (I) a avut o fiica adoptiva. Oarecum necunoscuta este poate descendenta omului politic contemporan Ion Ratiu, stins din viata de curand, fiu al Eugeniei (II) si al lui Augustin Ratiu - din scriitorul Ion Codru Dragusanu. Privind fotografia cunoscuta a scriitorului din veacul al XIX-lea, care il infatiseaza pe acesta cu papion, ma intreb daca inspiratia vestimentara a lui Ion Ratiu nu provenea de la acest strabunic al sau. Cate surprize nu ascunde studiul genealogiilor de azi si din trecut! Filiatia aceasta - pe linie feminina - a fostului candidat la presedintie din 1990 imi este cunoscuta datorita interesului si curiozitatii fata de atat de mult timp ocultatul capitol al familiilor nobile romanesti din Transilvania. Descendenta lui Ion Codru Dragusanu, amintita mai sus, este consemnata intr-o monografie - dupa stiinta mea inedita - asupra familiei Ratiu de Noslac si a familiilor inrudite cu ea, alcatuita de Ioan E. Mezei-Campeanu de la Turda. Merita sa fie reamintita si cunoscuta de un public larg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO