Ziarul de Duminică

Viaţă de primă Doamnă/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

08.09.2016, 23:51 70

Jacqueline Kennedy

Viaţa mea cu John F. Kennedy

Interviuri cu Arthur M. Schlesinger Jr., 1964

Editura Litera

Cuvânt înainte de Caroline Kennedy. Introducere şi note de Michael Beschloss. Traducere din limba engleză de Patricia Neculae.

„În 1964, ca parte dintr-un proiect de istorie orală despre viaţa şi cariera lui John F. Kennedy, mama mea a intrat într-un dialog cu Arthur M. Schlesinger Jr. pentru a-şi împărtăşi amintirile şi percepţia asupra lucrurilor. Înregistrate la mai puţin de patru luni după moartea soţului ei, aceste conversaţii reprezintă un dar făcut istoriei... Sper că tinerele generaţii care încep să afle mai multe despre anii 1960 vor considera aceste rememorări o introducere utilă în modul în care se face istoria şi vor găsi în ele inspiraţia de a oferi ceva acestei ţări care ne-a oferit tuturor atât de multe.” – Caroline Kennedy
„În ciuda insistenţei ei de a avea o viaţă privată, Jacqueline Kennedy nu a uitat niciodată că avea o obligaţie faţă de posteritate. Ştia că, atunci când această istorie orală va fi publicată după moartea ei, va avea ceea ce se aştepta să fie aproape ultimul cuvânt despre viaţa alături de soţul ei. Prin amintirile povestite în această carte, Jacqueline Kennedy a devenit prima soţie a unui preşedinte american care să accepte să răspundă ore în şir, în faţa unui magnetofon, unor întrebări despre viaţa ei publică şi privată. Acum, după ce decenii la rând povestea ei a fost scrisă de alţii, puteţi să citiţi ce are ea de spus.” – Michael Beschloss

 

Boris Volodarski

Cazul Orlov.

Dosare KGB. Cea mai mare înşelătorie din istoria serviciilor secrete

Editura Litera

„Istoria serviciilor de informaţii sovietice continuă să fie un mister”, mărturiseşte Boris Volodarski, fost căpitan în Serviciul de Informaţii Militare din URSS (GRU), unul dintre cei mai mari experţi în studierea serviciilor secrete sovietice. Şi tot Volodarski este de părere că majoritatea materialelor publicate pe această temă este plină de falsuri şi de informaţii distorsionate, incluzând aici şi memoriile publicate de foştii agenţi.

Noile documente disponibile astăzi ne permit să cunoaştem mult mai bine adevărul despre intervenţia sovietică în Spania şi rolul jucat de agenţii URSS: Gerö, Grigulevici, Philby (iniţial trimis cu misiunea de a-l asasina pe Franco), Kolţov şi, mai ales, Lev Nikolski, cunoscut drept Aleksandr Orlov – omul care i-a înşelat pe Stalin şi pe cei de la CIA, şi chiar lumea întreagă cu memoriile sale. Acesta a condus, din februarie 1937, staţia NKVD din Spania şi a fost responsabil de o etapă importantă a regimului de teroare sângeroasă, care a inclus asasinarea lui Kurt Landau şi a lui Andreu Nin.

Cartea de faţă, care demontează o cantitate impresionantă de fabulaţii, falsuri şi minciuni, ce continuă să fie propagate şi astăzi, va fi, fără îndoială, o referinţă indispensabilă pentru toţi cei care îşi propun să studieze Războiul Civil din Spania.

 

Richard Overy

1939. Numărătoarea inversă.

Europa înainte de al Doilea Război Mondial

Editura Litera

Cartea de faţă vrea să relateze succint, dar temeinic, evenimentele petrecute în cei douăzeci de ani de insecuritate şi criză ce au urmat Marelui Război. Indiferent cât de puternice sau de durată au fost forţele ce au dus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, a existat un moment când principalii actori pe scena istoriei s-au văzut nevoiţi să se confrunte cu aceste forţe şi să ia anumite decizii.

Marile evenimente ale istoriei îşi generează o dinamică şi o desfăşurare proprii. Din perspectiva noastră, a celor de acum, al Doilea Război Mondial pare să fi izbucnit din cauza crizei internaţionale provocate de Germania lui Hitler. Însă nimic din ce se întâmplă în istorie nu este inevitabil, după cum va încerca să demonstreze acest volum.

Dialogul straniu între sistem şi actorii lui se află la baza relatării istorice. Evenimentele înseşi pot fi, în acelaşi timp, cauză şi efect – la fel cum s-a întâmplat şi cu cele care au împins Europa în război în urmă cu şaptezeci de ani.

„Această analiză penetrantă o ultimei săptămâni de dinainte de război pune în lumină, aproape oră de oră, naşterea şi năruirea speranţelor de pace şi încercările făcute de ambele tabere pentru a evita ceea ce nici una dintre ele nu voia să se întâmple.” – Guardian
„O carte concisă, minunat argumentată şi scrisă cu maximă luciditate.” – Daily Express

 

Tom Reiss

Contele negru

Povestea adevăratului Monte-Cristo

Editura Litera

Generaţii întregi de cititori au fost fascinate de personajele lui Alexandre Dumas, mai ales de eroul nedreptăţit din Contele de Monte-Cristo şi de spadasinii curajoşi din Cei trei muschetari. Cu toate acestea, puţini ştiu că aceste personaje memorabile au fost inspirate de tatăl lui Dumas, generalul Alex Dumas, fiul unui conte francez şi al unei sclave negre din Haiti.

Tom Reiss îl readuce la viaţă pe generalul Dumas cu ajutorul corespondenţei nepublicate până acum şi al cercetărilor istorice meticuloase, furnizându-ne contextul necesar pentru a înţelege cât de excepţională a fost viaţa sa de general mulatru, într-un imperiu clădit pe munca sclavilor. Din momentul în care a reuşit singur să păstreze un pod în Alpi, împotriva a douăzeci de inamici, şi până în anii în care a fost ţinut prizonier într-o fortăreaţă, Alex Dumas s-a dovedit a fi un personaj captivant, pe care nici măcar imaginaţia debordantă a fiului său nu l-ar fi putut inventa.

„Reiss îndepărtează vălul uitării de pe imaginea lui Alex Dumas... Această carte remarcabilă este un adevărat monument dedicat memoriei lui.” – Washington Post

„Impresionant... Reiss îşi conduce povestirea într-un ritm captivant...” – Wall Street Journal

„O lucrare detectivistică realizată de un autor premiat...” – The Daily Mail

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO