Ziarul de Duminică

Viaţă de top model/ de Paula Herlo

Viaţă de top model/ de Paula Herlo

Viaţă de top model/ de Paula Herlo

Autor: Paula Herlo

27.01.2012, 00:03 157

Calca pe cele mai selecte podiumuri de moda, zambeste de pe copertele revistelor de moda exclusiviste si este muza pentru marii creatori de moda ai lumii. Diana Dondoe, pe care am intalnit-o la Paris, vorbeste deschis despre fata nevazuta a acestei lumi si despre noua ei pasiune, psihologia, pe care o studiaza ca sa se descopere pe ea.

Isi saluta mama din culisele celor mai exclusiviste prezentari de moda ale lumii. Diana Dondoe vine din Romania unde si-a inceput cariera de manechin in urma cu 10 ani. De atunci a fost imaginea Balenciaga, Celine, Emanuel Ungaro sau Nina Ricci. In 2005 a aparut in faimosul calendar Pirelli, iar la Saptamana Modei de la Paris a defilat pentru regretatul designer Alexander McQueen, Chanel, Hermes, Lanvin si Viktor & Rolf.

Ne-am intalnit la Paris unde s-a mutat de cateva luni, dupa ce cativa ani a locuit in New York. Departe de lumina reflectoarelor si de podiumurile de moda, isi traieste linistita anii de studentie: de anul acesta studiaza psihologia la Sorbona.

"Decizia de a face psiho e legata de experientele tale?"

"Cred ca imi place sa aflu lucruri si sunt foarte curioasa in legatura cu oamenii si cu ce se intampla, dar sunt lucruri care oarecum prin psihologie pot sa mi le explic mai simplu si atunci anumite probleme din meseria de manechin ma intereseaza din punct de vedere psihologic si am gasit o rezolvare. Dar n-am avut probleme atat de mari incat sa ma determine sa faca psihologia"

"Care e marele adevar pe care l-ai aflat despre tine?"

"Nu pot sa spun. Nu stiu, sunt foarte multe pe care le faci si nu sunt bine si de care ma tratez."

Cumva satula sa tot auda aceleasi intrebari, despre designeri, despre modele, despre glamourul acestei meserii, Diana vorbeste astazi deschis despre o meserie la care viseaza milioane de tinere fete. Prima data a facut-o in filmul prietenei ei, Sara Ziff's, lansat anul trecut, "Picture me", in care vorbeste despre lumea modei si ale ei riscuri: consumul de droguri sau abuzuri sexuale la care sunt supuse uneori tinerele modele.

Privind insa in urma, Diana crede ca adevaratele riscuri sunt altele. "Psihologic, cred ca toate in meseria asta am avut probleme de distorsionare a imaginii. Am avut momente in care nu mai eram sigura de mine ca persoana... E greu de explicat... Cred ca eram pierduta in relatiile cu oamenii, in ce-mi doream eu de fapt, unde voiam sa ajung. De aceea scoala a fost un mijloc de a ma readuce pe pamant."

"E foarte misto sa te vezi pe o coperata. Au fost momemnte in care m-am uitat la mine, ce misto sunt. Dupa care m-am dus acasa si mi-am dat seama ca nu e chiar asa, calmeaza-te!, e foarte simplu sa creezi o iluzie si atunci asta e o problema, se poate ajunge la mari extreme: anorexie, bulimie, incerci sa controlezi totul ca sa fii asa cum te imaginezi".

"Perceptia pe care o ai tu despre tine ca fata, ca femeie, despre corpul tau nu este cea reala, nu are legatura cu realitatea. Tu esti construita, esti o panza pe care se tot deseneaza si joci tot felul de roluri, iar oamenii au anumite asteptari de la tine si tu nu te mai percepi ca o femeie/ fata te percepi ca un obiect."

Diana a fost panza pe care au desenat marii creatori de moda ai lumii. Cu o imagine versatila, se transforma din femeie fatala in aparitie cu look androgin.

"De aceea de multe ori am zis: pierd timpul, nu asta sunt eu, nu asta e pasiunea mea, nu asta vreau sa fac si trebuie sa-mi reamintesc ca am alte lucruri pe care vreau sa le fac. E foarte greu, pentru ca banii sunt foarte importanti, ma refer la faptul ca suntem platite foarte bine, e greu sa spui NU si continui sa traiesti intr-o lume de vis care nu e a ta, cum e cazul meu."

Cu banii frumosi catisgati pana acum si-a cumparat un apartament la New York pe care l-a decorat cu obiecte artizanale romanesti si unul in Bucuresti.

"E locul in care ma simt cel mai bine. L-am cumparat pe fuga, am intrat in el am zis: il iau! Si e apartamentul in care ma simt cel mai bine."

Isi insoteste raspunsurile de zambetele largi. Se lasa descoperita doar atat cat sa atraga atentia asupra unei meserii care nu inseamna doar ocolul pamantului si sedinte foto. N-a renuntat insa la cariera de model. Inca mai e chemata la sedinte foto sau prezentari....

....Insa dupa 10 ani de cariera, Diana si-a permis o pauza. O vacanta din viata ei stralucitorare in care se bucura de studiile pe care le face, de Paris, de prietenii ei si de ce nu de fiecare intoarcere acasa, in Romania, locul in care ea se simte cel mai bine.

Reportaj difuzat în emisiunea "România, te iubesc!" din 11 decembrie 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO