Ziarul de Duminică

Viaţă second-hand/ de Stelian Ţurlea

galerie foto

galerie foto

Autor: Stelian Turlea

07.11.2014, 00:01 81

 Petru Creţia

111 cele mai frumoase poezii

Editura Nemira

Ediţie alcătuită de Ofelia Creţia, care scrie în prefaţă: „Opera poetică a lui Petru Creţia, poate prea puţin cunsocută, prezintă, în singularitatea şi izolarea ei, un parcurs emblematic sub un arc temporal relativ scurt – din 1983 până în anul 1997, trei volume. Discursul poetic este continuu pe parcursul celor trei volume, ca o evoluţie firească a experimentului iniţial. Lirica sa pendulează între rigoare şi rafinament, iar cuvintele alese, reflexivitatea gravă, se alcătuiesc într-un ritual spectaculos, oficiat de un fin cunoscător al Cuvântului.”

 

Sadegh Hedayat

Îngropat de viu

Editura Polirom

Traducere din limba persană şi note de Gheorghe Iorga. Sadegh Hedayat, cel mai cunoscut scriitor iranian modern, este autorul celebrului roman Bufnita oarbă. „Firul roşu ce traversează prozele scurte grupate în volumul Îngropat de viu urmează un moment esenţial al existenţei: sfârşitul. Hedayat surprinde minuţios diversele avataruri ale morţii: exasperările unui sinucigaş la care sfârşitul se încăpăţânează să nu vină; tradiţii şi credinţe condamnate la stingere, dar pe care, în secret şi sfidând măsurile de reprimare luate, unii adepţi le fac din nou să strălucească; visuri sugrumate care nu mai mor; deşertăciunea jocurilor politice; conflicte casnice şi căderea cortinei de viclenii când stăpânul casei revine pe picioarele lui de la groapă. Cu luciditate scânteind obsesiv de sensuri, Hedayat vrea parcă să sfâşie vălul de iluzii ce ne întunecă privirea, descoperind realitatea multiplă a renunţării la fiinţă. ”

 

Sergiu Someşan

Apocalipsa după Ceauşescu

Editura Vremea

Cuvânt-înainte despre „un roman-avertisment” de Ştefan Ghidoveanu. Un roman

original, cu un final imprevizibil. „Veţi descoperi că este un scriitor «vertical», cu atitudine, un om pentru care societatea reprezintă atât obiect cât şi subiect de discuţie, în majoritatea cazurilor la modul foarte responsabil. Aşa cum unii se pricep să manevreze sabia, puşca, securea sau suliţa, eventual tancul sau racheta intercontinentală, Sergiu Someşan ştie să manevreze CUVÂNTUL. Şi o face pentru cauze nobile… şi o face foarte bine!” (Ştefan Ghidoveanu). Sergiu Someşan (născut în 1954) este un scriitor de science-fiction şi fantasy contemporan.

 

Ray Bradbury

Fahrenheit 451

Editura ART

Traducere din limba engleză şi note de Petre Solomon. O poveste tulburătoare şi poetică despre o societate în care valorile pe care le cunoaştem au fost răsturnate, în care statul interzice cititul şi legiferează arderea cărţilor. La fel de proaspăt şi parcă mai relevant acum, la peste o jumătate de secol de la apariţie, acest roman-cult reuşeşte performanţa de a fi deopotrivă o capodoperă a literaturii universale, un clasic al genului şi un best-seller. Au primit numeroase premii – şi  cartea, şi autorul. Romanul a fost ecranizat în regia lui François Truffaut, cu Oskar Werner şi Julie Christie în rolurile principale. Radio BBC a realizată, în 1982, o dramatizare. În 1986, a fost făcut un joc pe calculator care poartă numele cărţii. În 2006, a fost jucată piesa de teatru cu acelaşi nume pe scena din New York, spectacolul fiind apoi transferat la festivalul de la Edinburgh, unde a fost premiat. Cartea a mai cunoscut numeroase puneri în scenă.

 

Cătălin Mihuleac

America de peste pogrom

Editura Cartea românească

Un roman care evoluează pe două mari planuri aparent divergente.”Primul, situat în România interbelică şi bazat pe documente istorice şi pe mărturii de arhivă secretă din epocă, face dezvăluiri senzaţionale despre viaţa social-politică şi convulsiile interetnice din acea perioadă. Al doilea plan este construit în jurul unei familii de evrei americani din anii 2000, specializată în comerţul cu mărfuri second-hand. O familie fără trecut, în aparenţă, ai cărei membri sunt ghidaţi doar de pragmatismul vremurilor noastre, unde totul – de la haine până la idei şi chiar nostalgii – este la mâna a doua. Două femei cu personalităţi exceptionale vor uni cele două planuri, iar cheia povestii lor, aflată sub semnul unei memorii prodigioase, care apartine atât raţiunii, cât şi inimii, va fi găsită la final, când trecutul se dizolvă miraculos în prezent.”

 

Ovidiu Ivancu

Vremea musonului: patru ani în India.

Jurnalul meu indian

(2009-2013)

Editura Eikon

Autorul cărţii, doctor în Filologie, este câştigătorul lectoratului de Limba şi literatura română la Universitatea New Delhi în perioada 2009-2013. Cartea este un jurnal în care se concentrează experienţele şi trăirile din cei patru ani petrecuţi ca profesor de limba română la Universitatea din New Delhi, prezentând o imagine fascinantă şi necenzurată a Indiei, până la cele mai bulversante amănunte, surprinzând real diferenţele culturale şi sociale dintre civilizaţia europeană şi cea indiană. ,,Nimic, dar absolut nimic nu te pregăteşte pentru India. Există o distanţă atât de mare între ceea ce înseamnă India şi ceea ce oferă Europa ca civilizaţie, încât trebuie să vă mărturisesc că, în afară de mersul pe jos, a trebuit să învăţ absolut totul de la zero. În primele două-trei săptămâni, nu a existat om cu care să mă întâlnesc şi care să nu îşi fi dat seama că abia am ajuns acolo. Starea de confuzie, tresărirea permanentă în momentul în care auzi un claxon, toate gesturile care sunt mărunte în Europa acolo sunt o adevărată poveste. Se simte că eşti dintr-o altă fotografie.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO