Ziarul de Duminică

„Vindecări miraculoase” la Palatul Suţu/ de Ziarul de duminică

„Vindecări miraculoase” la Palatul Suţu/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

12.02.2015, 23:47 37

O expoziţie din seria intitulată „Vindecări miraculoase”, dedicată pictorului Rudolf Schweitzer-Cumpăna, de la a cărui moarte se împlinesc 40 de ani, s-a deschis pe 30 ianuarie la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu.

„Prin această iniţiativă sunt aduse în faţa publicului două lucrări din zona Pinacotecii şi a Secţiei de Artă, recent restaurate prin strădania specialiştilor laboratorului de restaurare pictură. Chiar dacă, pentru o perioadă de timp, nu avem posibilitatea de a expune foarte multe dintre aceste exponate, trebuie să dovedim că în spatele acestor căutări şi proiecte se lucrează în continuare pentru consolidarea şi restaurarea acestui patrimoniu”, a declarat la vernisaj directorul general al Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru.

„Astăzi, invitatul nostru este Rudolf Schweitzer Cumpăna, pe care publicul neofit, care este din afara artei, l-a întâlnit mai rar. De această dată îl va cunoaşte într-o intimitate a lucrărilor sale, dar şi într-o intimitate a restaurării lucrărilor sale, a celor care îl vindecă şi îl ajută să rămână în continuare printre noi. Viu şi foarte prezent.”

Despre arta pictorului Rudolf Schweitzer Cumpăna, „format la şcoala academismului german”, fapt regăsit în accentul pus pe desen şi interesul pentru scenele ţărăneşti, a vorbit şeful Secţiei de Artă a Muzeului Municipiului, Marian Constantin. El a remarcat „o anumită concreteţe în cazul creaţiei artistului, ca şi o accesibilitate a picturii sale”, ceea ce îl face şi în prezent „foarte prizat de public”, şi „foarte bine vândut pe piaţa de artă”.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei gazdă, „cele două lucrări recent restaurate – vedetele prezentei expoziţii – se înscriu într-o serie tematică bine reprezentată, a scenelor de gen  intitulate de el, aproape invariabil, Ţărani la masă, Ţărani la cârciumă, alteori Cină, având drept pretext o convivialitate subiacentă, subordonată picturalului. Construcţia este lapidară, cu eficientă forţă empatică. Prezenţele umane apar configurate convingător, prin relaţionări şi trăiri subtil sesizate şi înfăţişate abil.”

Rudolf Schweitzer Cumpăna (1886 - 1975), a debutat la Salonul Oficial, în 1911, după care a urmat, în 1912, prezenţa sa cu cinci lucrări la evenimentul organizat de societatea Tinerimea Artistică. În 1913 a vernisat prima expoziţie personală, în Pasajul Creţulescu din Bucureşti. A înregistrat apoi numeroase participări la manifestări individuale şi de grup şi s-a impus ca autor prolific.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO