Ziarul de Duminică

Vremurile când Securitatea era la putere/ de Ziarul de duminică

Vremurile când Securitatea era la putere/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

05.11.2015, 23:53 282

Mihnea Berindei, Gabriel Andreescu (editori)

Ultimul deceniu comunist

Scrisori către Europa Liberă – II

1986-1989

Editura Polirom

 

Mihnea Berindei şi Gabriel Andreescu continuă seria celor mai semnificative scrisori trimise postului de radio Europa Liberă, de data aceasta între anii 1986 şi 1989, o perioadă de schimbări majore ce au condus la prăbuşirea regimurilor comuniste din Europa de Est. În 1985, Mihail Gorbaciov devenea liderul Uniunii Sovietice, iar un an mai târziu introducea politicile de perestroika şi glasnost, aducând o rază de speranţă statelor din spatele Cortinei de Fier. În ciuda acestor circumstanţe favorabile, România a continuat să rămână izolată în regiune, stare de fapt confirmată de scrisorile trimise de cetăţeni, din ce în ce mai critice la adresa conducerii ţării. Acestea denunţau mai ales înăsprirea fără precedent a condiţiilor de viaţă, pe fundalul lipsei libertăţii de expresie şi al cultului personalităţii soţilor Ceauşescu. Ultimul deceniu comunist este o carte-document extrem de preţioasă,cu o incontestabilă valoare istorică.

„Volumul al doilea din seria Ultimul deceniu comunist. Scrisori către Radio Europa Liberă, apărut la finele anului 2014, este o lectură indispensabilă pentru oricine doreşte să aibă o imagine retrospectivă cât de cât completă despre ceea ce a însemnat pentru noi toţi, pentru România, ceea ce profesorul Mircea Zaciu numea în Jurnalul sau «deceniul satanic». Dar şi un imbatabil antidot pus la dispoziţia celor ce mai au nostalgii pentru ceauşism şi comunism şi care, periodic, îndrăznesc să ne vrea să ne convingă că de fapt comunismul nu a fost chiar atât de rău precum, pesemne, ni s-ar părea.” (Mircea Moraru)

„Când am citit aceste scrisori din cartea publicată de Mihnea Berindei şi Gabriel Andreescu, de unele mi-am adus aminte, iar altele mi-au amintit ceea ce uitasem. Frigul, înfometarea, demolările şi paranoia cultului personalităţii lui Ceauşescu mi-au rămas în memorie, dar începusem să uit cumplitele lor amănunte. Umilinţele, azi uitate, şi pedepsele cu puşcăria pentru toate categoriile sociale şi profesionale din România care se abăteau de la linia partidului ar trebui să le amintească celor care-i duc dorul lui Ceauşescu ce se întâmpla, de fapt, în vremurile după care oftează.” (Cristian Teodorescu)

 
 

Radu Ioanid (editor)

Securitatea şi vânzarea evreilor

Istoria acordurilor secrete dintre România şi Israel

Editura Polirom

 

Prefaţă de Paul Shapiro. „După înlesnirea accesului la arhivele instituţiilor de securitate româneşti, Radu Ioanid a întreprins o amplă cercetare, în urma căreia a selectat şi a catalogat numeroase documente declasificate care atestă vânzarea evreilor şi a altor minoritari de către regimul comunist. Într-o perioadă marcată de frică, interdicţii şi nesiguranţă, statul român a profitat de dorinţa Israelului, Germaniei şi a altor ţări de a-şi repatria etnicii. Conducerea României comuniste nu s-a mulţumit doar cu bani în schimbul emigranţilor şi a ajuns chiar la ideea de troc – evrei contra porci, vite şi ovine. Dincolo de corupţia nomenclaturii PMR/PCR, documentele aduc clarificări importante privind procesul de vânzare a evreilor români între 1959 şi 1989 şi sumele obţinute în urma comerţului cu oameni. Securitatea şi vânzarea evreilor este o carte esenţială pentru cercetători, dar şi pentru publicul larg doritor să înţeleagă o parte însemnată a istoriei minorităţilor etnice din România. „Dezvăluirile prezentate de Radu Ioanid sunt şocante, la fel ca şi documentele din arhivele serviciilor româneşti de informaţii externe. Acţiunile acestor servicii variază de la crimă la ridicol. Şi totuşi, într-o anumită măsură, s-ar putea considera că evenimentele istorice pe care le prezintă autorul au fost «secrete ale lui Polichinelle», ascunse la vedere, despre care vorbea toată lumea în şoaptă, comentându-le chiar în momentul în care se petreceau aceste lucruri.” (Paul Shapiro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO