Ziarul de Duminică

ZD VA RECOMANDA/ Unde merg oameni ca noi de vineri si pana joi

ZD VA RECOMANDA/ Unde merg oameni ca noi de vineri si pana joi
10.12.2009, 14:37 100
Adunam sub palaria acesteirubrici cateva oferte culturale de care va puteti bucura incepandde astazi, in Bucuresti, dar si in alte orase ale Romaniei.Sarbatorile de iarna bat la usa, merita sa le lasam sa intre dupace ne vom fi purificat cu un concert bun, o expozitie de calitate,un film alert, un spectacol de teatru la inaltime, o carteexemplara. Vreme de trei saptamani, aceasta rubrica va incerca sava stea la dispozitie. Intervalul temporal supus atentiei astazieste 11-17 decembrie.
TEATRU. Ultimele ore ale luiCeausescu
La 20 de ani dupa cadereaZidului Berlinului, Institutul International pentru Crima Politica(IIPM) pune in scena pentru prima data o reconstituire a celui maifaimos proces al istoriei europene, in decoruri autentice. Premieraabsoluta a spectacolului de teatru documentar "Ultimele ore ale luiCeausescu" (foto 1) a avut loc joi, 10 decembrie, ora 19.00, laTeatrul Odeon. Cel de-al doilea spectacol este programat astazi, 11decembrie, ora 19.00. Ambele reprezentatii sunt jucate in limbaromâna. Imaginile procesului si executia dictatorilor Elena siNicolae Ceausescu in cea de-a doua zi de Craciun din 1989 s-auimprimat adânc in subconstientul colectiv al mai multor generatiidin Vest care au urmarit evenimentele la televizor. Spectacolul afost pus in scena pe baza unor documente autentice audio si video,pornind de la marturii ale celor implicati si in urma uneidocumentari la fata locului si o reconstituire minutioasa aevenimentelor si a decorului. Astfel, in urma cercetarilor aurezultat si numeroase discutii cu participanti la rasturnarearegimului si la executia sotilor Ceausescu. De aceea, dintreacestea au fost alese sase monologuri, ele constituind de fapt uninedit prolog al Procesului si stabilind atmosfera din zileleRevolutiei: un amestec de euforie, nesiguranta si sentiment detradare. Regia: Milo Rau și Simone Eisenring. Productia sidramaturgia: Jens Dietrich. Decorul si costumele: Anton Lukas siSilvie Naunheim. Regia video si muzicala: Marcel Bachtiger. Cu:Victoria Cocias, Constantin Cojocaru, Constantin Draganescu,Alexandru Mihaescu, Eugen Cristian Motriuc, MirceaRusu
Pretul biletelor: intreg 21,20lei; redus 12,72 lei.
Institutul International pentruCrima Politica (IIPM) cu sediul la Berlin si Zürich a fost fondatin 2007 de catre Milo Rau impreuna cu Simone Eisenring, JensDietrich, Marcel Bächtiger, Nina Wolters si Franziska Dick, dindorinta de a promova, intensifica si reflecta teoretic asupra uneiforme interdisciplinare dintre teatru, arta vizuala, film sicercetare in domeniul reconstituirii, a reinscenarii unorevenimente istorice.
INSTALATIE VIDEO.FreshLatino
Centrul de Introspectie Vizualadin Bucuresti, strada Biserica Enei nr. 16, gazduieste, pana pe 31ianuarie 2010, videoinstalatia de creatie arhitecturala"FreshLatino" (foto 2, 3, 4, 5), in cadrul careia 14 birouri dearhitectura din spatiul Iberoamerican utilizeaza formatulvideoinstalatiei pentru a-si face cunoscute creatiile: unele suntconstructii minimale, altele fac trecerea de la arta la arhitecturasau propun noi modalitati de citire a complexitatii orasuluicontemporan. Participanti: A77 (Argentina), Adamo - Faiden(Argentina), Estudio Bijari (Brazilia), Lua Nistche (Brazilia),Martín Alonso & Daniel Rosenberg (Chile), Pezo VonEllrichshausen Arquitectos (Chile), Felipe Arturo (Columbia), Husos(Columbia), Eduardo Cadaval (Mexic), Pilar Echezarretta (Mexic),Pedro Bandeira (Portugalia), Andrés Jaque (Spania), PKMN (Spania),Supersudaca. Evenimentul este organizat de Institutul Cervantes dinBucuresti, Ministerul Afacerilor Externe si Cooperarii din Spaniasi Centrul de Introspectie Vizuala.
ARHITECTURA.DanHanganu, arhitect
Pana pe 15 decembrie, la sediulOrdinului Arhitectilor din Romania, strada Pictor Artur Verona nr.19, Bucuresti, se afla in derulare expozitia "Dan Hanganu,arhitect" (foto 5A). Absolvent al Institutului de Arhitectura IonMincu in anul 1961, Dan Hanganu paraseste Romania in 1970,stabilindu-se in Canada, unde infiinteaza in 1978 propria firma dearhitectura. Este singurul arhitect roman membru al Academiilor dinRomania si Canada, profesor la Universitatea din Montreal siUniversitatea McGill, profesor invitat la peste 30 de universitatidin Canada, SUA, Mexic, Franta, Italia, China, Argentina, Chile,Columbia s.a., cu numeroase expozitii si articole in reviste despecialitate din intreaga lume. Doctor Honoris Causa alUniversitatii Laval din Quebec si al Universitatii de Arhitectura"Ion Mincu" din Bucuresti, este distins cu numeroase titluri sidecoratii printre care Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler,Ordinul National pentru Merit in grad de Comandor, Ordinul Nationalal Quebecului in grad de Ofiter, Medalia de Aur 2008 - InstitutulRegal de Arhitectura al Canadei, Premiul de Excelenta (Medalia deMerit) - 2009 al Ordinului Arhitectilor din Quebec.
FILM. Motivat saucida
MediaPro Distribution lanseazathrillerul "Motivat sa ucida" (foto 6, 7, 8), din 11 decembrie, incinematografele: CinemaPRO, Hollywood Multiplex, Movieplex, TheLight, Cityplex (Bucuresti si Brasov), Cinema City (Cotroceni,Cluj, Timisoara, Pitesti), precum si in Cineplex Odeon (Cluj).Atunci cand un jaf obisnuit se transforma intr-un adevarat macel,singurul scop in viata al supravietuitorului devine acela de a isirazbuna sotia si fiica ucise cu cruzime chiar sub ochiisai.
Clyde Sheldon (Gerard Butler)este un tata si un sot fericit, pana in momentul in care locuintalui este luata cu asalt de doi indivizi, iar el este singurul caresupravietuieste atacului. In momentul in care ucigasii ajung pemainile autoritatilor, procurorul caruia i s-a atribuit cazul, Nick(Jamie Foxx), ia decizia de a oferi unuia dintre ei o sentintablanda pentru a-l face sa-si incrimineze complicele, scopul fiindobtinerea pedepsei capitale doar pentru unul dintre ei. Zece animai tarziu, ucigasul care nu a platit pentru fapta sa este gasitmort, iar Clyde isi recunoaste vinovatia fara nici o unda deregret. Mai mult, el ii da un ultimatum procurorului, prin care iicere sa repare eroarea judiciara comisa in urma cu 10 ani sau, incaz contrar, Clyde ii va ucide cu sange rece pe toti pioniiprincipali ai acelui proces. Desi se afla in inchisoare, elreuseste sa instaureze teroarea in Philadelphia, testand la maximumcompetenta fortelor de politie si a procurorilor. (GeorgianaBujgoi)
CONCURS LITERAR. Edituraserioasa, caut autori talentati
Editura Benefica anunta lansareaConcursului National "Cautam 5 autori talentati de literaturapentru copii". Concursul are loc atat pentru texte in versuri, catsi pentru lucrari in proza si va avea cinci castigatori, ale carormanuscrise vor fi publicate fiecare in volum separat, in colectiacare va fi lansata cu aceasta ocazie: "Benefica pentru copii".Volumele vor beneficia de cel mai bun design de coperta, de cei maibuni ilustratori si de o echipa de redactori cu experienta. Deasemenea, cartile vor fi promovate de departamentul nostru de PR sidistribuite la nivel national. Cei interesati sa participe cucreatii originale in versuri sau proza se pot inscrie pana pe 25decembrie 2009, urmand sa predea manuscrisul pana pe 25 februarie2010. Mai multe detalii pe:www.editurabenefica.ro.
FOTOGRAFIE. Imagini de cursalunga la Iasi
Centrul Cultural Francez (CCF)din Iasi gazduieste expozitia cu cele mai reusite fotografiirealizate la FOTOMARATON'09, un concurs de fotografie deschistuturor, deopotriva amatori si profesionisti, care se desfasoaraintr-o maniera originala: timp de 12 ore, fiecare fotomaratonistrealizand 12 fotografii cu 12 teme diferite. Prieteni, comert cuamanuntul, in timpul liber, Iasi, Je t'aime!, Baia Turceasca,Fotografitti, Cea mai frumoasa zi, Tandem, Dupa 20 de ani,Obstacole, sic si Va pup! au fost cele 12 teme alese deorganizatori la FOTOMARATON'09. Peste 4.700 de fotografii realizatede 400 de foto-maratonisti au fost evaluate de juriul competitiei,compus din: Felix Aftene, artist plastic, scenograf; Mihai Cantea,fotograf (presedinte de juriu); Alexandru Condurache, regizorartistic TV; Adrian Cuba, fotograf, fotoreporter; Daniela Cujba,organizator, responsabila comunicare CCF; Dan Daia, organizator,asistent cultural CCF; Cristina Iliescu, responsabila mediatecaCCF; Adrian Mironescu, consultant identitate vizuala; LucianMuntean, fotograf, fotoreporter "Adevarul"; Violeta Radu, artistplastic, fotograf; Jose-Maria Queiros, director al CentruluiCultural Francez din Iasi. Palmaresul FOTOMARATON'09 include 20 depremii pentru "cea mai buna fotografie pe tema", doua premii demerit, o distinctie de "Mare Câstigator" al concursului, douapremii pentru copii si o serie de mentiuni speciale. Fotografiilepremiate sunt postate pe site-urile www.fotomaraton.ccfiasi.ro,www.fotomagazin.ro si www.ziaruldeiasi.ro. Expozitia cu cele maibune fotografii va ramâne la CCF pâna pe 31 decembrie.
TARG. Pagini de culturaculinara in Brasov
Primul Târg de Craciun dupamodel nemtesc va fi organizat, in acest an, la Brasov. In cele 42de casute, brasovenii si turistii urmând sa gaseasca atât produsetraditionale românesti, germane si unguresti, cât si cadouri deCraciun, organizarea târgului costând in jur de 80.000 de euro.Evenimentul este organizat pe modelul Târgului de Craciun de laNurnberg si se desfasoara in perioada 5 decembrie 2009 - 5 ianuarie2010, oferindu-le brasovenilor de la decoratiuni de Craciun,obiecte traditionale, haine, pâna la cadouri dintre cele mailuxoase si sofisticate. Reprezentantul organizatorilor germani amai spus ca expozantii au fost special alesi, acestia aducândproduse traditionale germane, cum sunt cârnaciorii de Nurnberg,biscuitii crocanti, turta dulce sau vinul fiert specific, care seconsuma de sarbatori in regiunea din Germania. Vor fi amenajate, deasemenea, o casusa cu specific unguresc, unde se va putea comandagulas sau ciorba de fasole in pâine si o casuta cu produse specificelvetiene de unde vizitatorii vor putea gusta alune trase in zaharsau fructele in ciocolata. Atractia târgului vor fi renii siponeii, pe care organizatorii au promis ca ii vor aduce pentrutoata perioada târgului si cu care vizitatorii se vor puteafotografia gratuit.
CARTE. De la Timisoara,pentru toti copiii
Asociatia Babel Educationdemareaza proiectul 1.500 de carti, prin care se va deschide primaBiblioteca de Carte Straina din Timisoara exclusiv pentru copii.Fiind nonprofit si gratuit, proiectul 1.500 de carti vine indeosebiin sprijinul copiilor care nu si-ar permite, in mod normal, saachizitioneze asemenea carti. Biblioteca e gândita sa ofere nu doarcarti spre imprumut, ci si un spatiu de lectura placut siconfortabil pentru micii abonati. Primul eveniment major destrângere de fonduri va avea loc la Târgul de Craciun, din data de12 decembrie, orele 16.30-20.00, in curtea Scolii Babel. Copiiiinscrisi la cursurile Babel vor vinde obiecte confectionate de eiin acest scop si vor prezenta un spectacol in engleza si germana.Cursantii adulti si profesorii vor crea atmosfera unui târgautentic de Craciun, servindu-i pe cei dornici cu vin fiert, gulas,turta dulce. Banii obtinuti in urma acestui eveniment vor fiutilizati pentru amenajarea si dotarea initiala cu carti aBibliotecii Copiilor (aceeasi cladire cu centrul Babel, TudorVladimirescu 9, ap.6). Companiile si persoanele fizice care dorescsa contribuie la proiect se pot adresa la office@babeljunior.ro saupot suna la tel. 0256-244.404. Informatii suplimentare si detaliidespre proiect se pot obtine de pe www.babeljunior.ro si depewww.1500carti.ro.
ICOANE. Sibiul, in griuri delumina
O expozitie de icoane pe lemn,intitulata "A-semanarea in griuri de lumina", este deschisa la CasaHermes din municipiul Sibiu, lucrarile fiind realizate de artistaLucia Nica. Eexpozitia se doreste un dar pentru toti iubitoriiartei, dar si pentru cei care intâmpina cu evlavie sarbatorile deiarna. Lucia Nica este membru al Academiei Artelor Traditionale dinRomânia. Expozitia poate fi vizitata la Casa Hermes pâna dupa AnulNou.
FILM. CealaltaIrina
Astazi, 11 decembrie, selanseaza in Bucuresti pelicula "Cealalta Irina" de AndreiGruzsniczki. Filmul a obtinut pana acum Marele Premiu si PremiulFIPRESCI la Festivalului "CinePecs Moveast", Marele Premiu laFestivalul "Anonimul" si Premiul Zilelor Filmului Romanesc incadrul Festivalului International de Film Transilvania si Premiulpentru cea mai buna regie - Atlasul de argint - la FestivalulInternational de Film de la Arras, Franta. "Cealalta Irina"vorbeste despre sperantele pe care le genereaza perspectivaemigrarii, despre iubirea ce orbeste si despre nesimtirea noastracea de toate zilele. Din distributie fac parte: Andi Vasluianu,Simona Popescu, Dana Dogaru, Doru Ana, Dan Astilean, GabrielCalinescu, Carmen Lopazan, Vlad Ivanov, Gabriel Spahiu, MihaiDinvale, Oana Ioachim.
EXPOZITIE. Un iceberg pemalurile Begai
In aceasta luna are loc laCopenhaga summit-ul ONU pe tema climei. Conducatori din lumeaintreaga vor trebui sa incerce sa se puna de acord pentru a luptaeficient impotriva incalzirii climatice. Centrul Cultural Francez(CCF) din Timisoara si Aquatim s-au asociat in cadrul unui proiectinvitându-l pe artistul Filip Petcu sa creeze o opera reciclabilasub forma unui iceberg (foto 9) care simbolizeaza retragereaghetarilor si topirea rapida a ghetii de la Poli. Inaugurareaacestui iceberg a avut loc marti, 8 decembrie, in fata cladiriiCentrului Cultural Francez. Cu aceasta ocazie a fost deschisa laCCF si expozitia "Energia, ce alegem pentru mâine?", organizata inparteneriat cu Goodplanet, Ministerul Educatiei Nationale,Ministerul Ecologiei, al Dezvoltarii Durabile si AmenajariiTeritoriului din Franta.
TARG. La Carturesti, monser,la Carturesti!
Pana pe 31 decembrie, laCarturesti Verona continua traditia micului targ de cadouridestepte. Aflat la a IV a editie, Targul Carturestilor (foto 10)ofera o selectie de cadouri alese anume pentru iubitorii de carti,muzici si filme. Multi dintre clientii locului sunt familiarizaticu noul spatiu (extinderea din Arthur Verona nr.15), dar, cuprilejul Targului, s-a inaugurat si mansarda acestei case, cu osuprafata aproximativa de 220 mp. Aici sunt gazduiti comerciantiide produse bio recomandati de Asociatia Reper 21, o expozitie cuvanzare de bijuterie contemporana organizata de curatorul DanPiersinaru si evenimente pentru cei mici. Veti putea gasi, tot inacest spatiu, jucarii de lemn, decoratiuni handmade, ceaiuri siaccesorii, obiecte de design, turta dulce si altedelicatese.
CONCERT. Numai diseara sinumai la Cluj
Astazi, 11 decembrie, de la ora20.00, va avea loc in Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat dinCluj un concert extraordinar de jazz al grupului new-yorkez TheTuba Project (foto 11). Grupul, infiintat in 2004 de pianistul deorigine româna Lucian Ban si de saxofonistul Alex Harding, il maiinclude pe renumitul saxofonist alto Bruce Williams din Washington,ca si pe cel mai mare tubist de jazz din lume: Bob Stewart.Biletele sunt puse in vânzare la casa de bilete a Teatrului Maghiarde Stat Cluj. Pretul unui bilet este de 30 lei, respectiv 25 leipentru persoanele care beneficiaza de reducere. (RaduConstantinescu)
EXPOZITIE.Stralucirea aramurilor tiganesti

Premiera absoluta in peisajulartelor plastice românesti. Recent inauguratul Centru CulturalFabrica de Pensule din Cluj-Napoca gazduieste in aceste zileexpozitia "Stralucirea aramurilor tiganesti', care neintroduce in lumea tehnicilor de prelucrare a aramei, ca si in ceafabuloasa a faurarilor care de generatii pastreaza nealterate siisi transmit secretele acestei meserii. Autorul pieselor expuseeste Gabor Lali, unul dintre putinii cunoscatori ai vechiitehnologii de sudura cu praf din neferoase. Gabor Lali, rromcaldarar, nu este un simplu tinichigiu, ci un adevarat artist: afacut figuratie in filmul lui Lucian Pintilie "Prea târziu"si a interpretat rolul principal intr-o pelicula premiata anultrecut la Festivalul de la Karlovy Vary, despre care Ziarul deDuminica a scris la momentul respectiv - "Bahrtalo!", inregia unui alt clujean, Robert Lakatos. Revenind la expozitie, estesuficient sa amintesc doar câteva dintre titlurile obiectelorexpuse, pentru a intelege ineditul acestora - Palarie, Vioara,Carte, Bautura, Mâncarea. Evident, toate din arama… (RaduConstantinescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO