Zece povesti de zece

Zece poveşti de 10. Vasile Mihălţan a pornit de la zero o companie de construcţii care a ajuns la 25 de angajaţi şi afaceri de 2,5 milioane de lei

13 nov 2019 Autor: Mădălina Dediu Panaete

„Dacă iei lucrurile pas cu pas, poţi să clădeşti o afacere de succes. Dacă vrei să începi direct cu etajul 10, totul se va surpa, dar dacă ridici încet-încet de la o fundaţie solidă, atunci afacerea va rezista. Nu trebuie să mergi până la etajul 22 dacă nu poţi susţine un asemenea nivel.“  

Vasile Mihălţan, 56 de ani, a pornit în lumea afacerilor în 1991 cu un business în comerţ, însă şi-a dorit să facă mai mult şi a mutat macazul firmei Standard SRL dinspre comerţ spre construcţii. Astăzi, Standard, companie cu sediul în satul Ţapu, judeţul Sibiu, are circa 25 de angajaţi şi realizează lucrări de construcţii de drumuri şi poduri rutiere şi de cale ferată în antrepriză.

„Am înfiinţat firma Standard în 1991, fiind una dintre puţinele firme înregistrate la acea vreme care mai sunt active şi astăzi. Am activat mai întâi în comerţ însă după câţiva ani am vrut să fac mai mult. Am început cu lucrări mai mici de reparaţii la şcoli de exemplu şi am trecut treptat către lucrări de construcţii de poduri şi drumuri. Atunci când au apărut fondurile europene am zis că putem să dezvoltăm afacerea şi mai mult. Am vrut să demonstrăm că pot şi firmele mici să crească“, povesteşte Vasile Mihălţan, director general al Standard Construcţii, companie cu o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei în 2018. Compania a depus patru proiecte cu fonduri europene, dintre catre trei au primit finanţare.

„Am avut trei proiecte de investiţii din fonduri europene realizate şi cu sprijinul CEC Bank, care ne-a acordat credite prin mai multe produse de finanţare şi cu care avem o relaţie foarte bună. Am avut două proiecte de 300.000 de euro pentru utilaje şi unul pentru dotare cu tehnică de calcul cu o valoare de circa 50.000 de euro“, a spus antreprenorul. În prezent, compania Standard lucrează la reabilitarea cori­dorului IV de cale ferată, secţiunea Sighişoara –Teiuş. În acest an, Standard a avut circa 10-11 lucrări de construcţii în mai multe proiecte.

„Anul 2019 este cel mai bun din istoria companiei. Estimăm pentru 2019 o creştere de minimum 25% faţă de 2018“. De altfel, datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că sectorul de construcţii a avansat cu 26% în primele şapte luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului trecut. INS arată că pe zona rezidenţială avansul în construcţii a fost de 34% la şapte luni, an la an. Pe zona construcţiilor nerezidenţiale (şcoli, spitale) avansul a fost de 37,4% faţă de perioada similară a anului anterior, iar pe zona construcţiilor inginereşti (poduri, şosele) de 15,7%, faţă de primele şapte luni din 2018. Societatea din judeţul Sibiu are 11 utilaje mari şi mai multe echipamente de dimensiuni mai mici.

„Fără un parc de utilaje competitive nu poţi să te ridici de la un nivel în sus.“ Antreprenorul povesteşte că a învăţat să construiască afacerea pas cu pas şi a învăţat treptat un domeniu în care nu avea iniţial niciun fel de experienţă.

„Cea mai mare greşeală a multor antreprenori este să creadă că le pot face pe toate. Cel mai important este să externalizezi o parte din activităţi şi să te concentrezi pe ceea ce ştii să faci mai bine. Noi externalizăm contabilitatea, partea de licitaţii sau realizarea devizelor.“ De asemenea, antrepreno­rul consideră că o afacere de succes se construieşte pas cu pas.

„Dacă iei lucrurile pas cu pas, poţi să clădeşti o afacere de succes. Dacă vrei să începi direct cu etajul 10, totul se va surpa, dar dacă ridici încet-încet de la o fundaţie solidă, atunci afacerea va rezista. Nu trebuie să mergi până la etajul 22 dacă nu poţi susţine un ase­me­nea nivel.“

Planurile de viitor ale antrepre­norului vizează dezvoltarea companiei cu un alt segment de business, cel al construcţiilor modulare.

„Am depus un alt proiect de accesare a fondurilor europene pentru a ridica o fabrică în localitatea Copşa Mică (judeţul Sibiu). Investiţia totală în acest proiect se ridică la un milion de euro şi sperăm că vom putea să construim această fabrică.“

O campanie Ziarul Financiar cu susținerea Cec bank