Zece povesti de zece

Remus Aurel Benţa, CEO DAW Benţa Am învăţat că cea mai preţioasă resursă sunt oamenii. Businessul este o oportunitate de a face bine în jurul tău. M-am concentrat ca ceea ce fac în business să aibă legătură cu a îmbunătăţi viaţa oamenilor. De asemenea, am învăţat că în business trebuie să ai perseverenţă şi răbdare.

Zece poveşti de 10. Remus Aurel Benţa a moştenit pasiunea pentru antreprenoriat de la părinţi, iar acum conduce un grup cu afaceri de 30 mil. euro în regiune

20 nov 2019 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Remus Aurel Benţa a fondat în 2001 alături de grupul german DAW SE, unul dintre cei mai mari producători din Europa în domeniul vopselelor şi al materialelor de finisaj în construcţii, DAW Benţa România, un joint venture activ în România, Bulgaria şi Republica Moldova.

Remus Aurel Benţa, CEO şi acţionar al DAW Benta România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de lacuri, vop­se­le şi alte materiale de construcţii, a intrat în lumea antreprenoriatului în 1994, când a fost cooptat de familia sa în afa­cerea din domeniul construcţiiilor pe care aceasta o deţinea.

„Am crescut într-un mediu în care se vorbea despre business şi manage­ment, ceea ce mi-a stârnit curiozitatea, inte­resul şi mi-a facilitat implicarea. Am fost cooptat în afacerea familiei în 1994 în domeniul construcţiilor. La îndemnul tatălui meu, am exersat spiritul antre­prenorial şi în 1995 am investit într-un laborator de cofetărie şi patiserie SweetBen Jr.“, povesteşte Remus Aurel Benţa, 45 de ani. Trei ani mai târziu a început activitatea de import/export a brandului Alligator, un brand din portofoliul DAW SE, unul dintre cei mai mari producători din Europa în domeniul vopselelor şi al materialelor de finisaj în construcţii, o afacere de familie cu o ve­chime de peste 134 de ani. Aşa a por­nit şi ideea unui parteneriat pe piaţa din România. Astfel, în 2001 Remus Aurel Benţa a pus alături de DAW SE bazele compa­niei DAW Benţa România, care pro­duce şi comercializează diverse tipuri de vopsele lavabile de interior şi exterior, amorse, tencuieli, tapete şi produse de­corative, toate sub mai multe branduri – Caparol, Capatect, Alpina sau Disbon, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

„Ideea acestui parteneriat a apărut în momentul în care am descoperit cu familia Murjahn că împărtăşim aceleaşi valori. (...) Aceşti 18 ani de business au fost o provocare continuă pentru DAW Benţa, cu foarte multe momente bune, dar şi cu unele de încercare. La toate aceste momente putem însă să privim cu satisfacţia unei munci făcute cu pasiune şi dedicare, care ne-a oferit experienţe noi şi posibi­litatea de a ne dezvolta ca antreprenori sau specialişti“, mai spu­ne antreprenorul. Compania s-a dez­voltat rapid, iar în 2006 s-a extins pe pie­ţele învecinate, în Republica Mol­dova şi Bulgaria. În total, Remus Aurel Benţa şi grupul DAW au investit 25 de mi­lioane de euro, dezvoltarea companiei a fost susţinută şi prin credite bancare. Una dintre băncile cu care lucrează DAW Benta este CEC Bank, con­tro­lată de Ministerul Finan­ţelor, care a acordat com­pa­niei mai multe linii de credit.

În paralel, Remus Aurel Benţa a dezvoltat afaceri în domenii conexe, dar şi în alte industrii. În 2004 a pus bazele companiei EPS Thermopor, producător de polistiren expandat ignifug pen­tru construcţii şi am dezvoltat proiecte imo­biliare în Bucureşti şi în Târgu-Mureş.

Compania pe care o deţine, RCB Office Development, a dezvoltat clă­direa de birouri Benţa Office Building, sediul central al companiilor ope­raţionale EON.

Cât despre DAW Benţa, antrepre­norul spune că cele mai importante decizii au fost cele legate de dezvoltarea capacităţilor de producţie care i-au consolidat poziţia de jucător relevant pe piaţa materialelor de construcţii din România.

Platforma pe care se găsesc fabricile Daw Benţa de vopsele şi tencuieli, adezivi pentru termoizolaţii şi polistiren expandat se află în Sâncraiu de Mureş, judeţul Mureş.

Compania a inaugurat pe platforma din localitatea Sâncraiu de Mureş două unităţi noi de producţie pentru adezivi de termoizolaţie şi polistiren expandat, după o investiţie în valoare de 7 mi­lioane de euro.

„Compania îşi dublează în felul acesta capacitatea de producţie a produselor Caparol şi îşi consolidează poziţia de jucător important pe piaţa sistemelor de termoizolaţii. Aceste noi unităţi de producţie alături de conti­nuarea dezvoltării reţelei comerciale de parteneri şi magazine proprii sunt principalele direcţii de activitate pe care ne vom concentra în perioada urmă­toare“, a spus Remus Aurel Benţa.

Compania are peste 280 de angajaţi care acoperă activităţile de vânzare, logistică şi producţie atât la sediul central din Sâncraiu de Mureş, cât şi la reprezentanţele proprii din ţară. 

În prezent, în România, compania are o reţea de nouă centre Caparol, care reunesc produsele sub brandul cu acelaşi nume. Afacerile consolidate ale Daw Benţa au fost în 2018 de 27 de milioane de euro cumulat pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, conform informaţiilor furnizate anterior de companie.

„Cifra de afaceri consolidată a companiei DAW Benţa în cele trei ţări în care desfăşoară operaţiuni comerciale - România, Bulgaria şi Republica Moldova, estimăm că va fi de 30 milioane de euro pentru anul 2019“, a spus Remus Aurel Benţa. El spune că cele mai importante lecţii învaţate ca antreprenor sunt legate de asumarea riscurilor şi de transformarea obstacolelor în oportunităţi.

Compania DAW Benţa are peste 280 de angajaţi care acoperă activităţile de vânzare, logistică şi producţie atât la sediul central din Sâncraiu de Mureş, cât şi la reprezentanţele proprii din ţară. 

O campanie Ziarul Financiar cu susținerea Cec bank