Zece povesti de zece

Capacitatea maximă de cazare pe care ZagaZaga o are în acest moment este de 200 de persoane. Toate restaurantele pot servi peste 2.000 de oameni pe zi, conform datelor furnizate de companie.

Zece poveşti de 10. Francesca Radu şi Camelia Dobrişan au pariat 10 milioane de euro pe un complex turistic pe malul Siretului

22 nov 2019 Autor: Mădălina Dediu Panaete

♦ Complexul cuprinde 41 de bungalouri mobile, 11 bungalouri plutitoare, 26 de iurte, o cherhana, un hambar pentru evenimente private şi corporate, dar şi un parc de aventură, o piscină şi două terenuri de tenis.

Francesca Radu şi Camelia Dobri­şan, două antreprenoare care au crescut în localitatea Doaga, situată aproape de graniţa dintre judeţele Vrancea şi Galaţi, au des­chis anul trecut complexul turistic ZagaZaga, investiţia totală în acest business ridicându-se la aproximativ 10 milioane de euro.

„ZagaZaga este un business de familie, cu toţii am crezut încă de la început în acest proiect, cu valori creştine. Suntem o familie iu­bitoare de apă şi tot ce ţine de Delta Dună­rii. Am vrut să aducem Delta Dunării cât mai aproape de casă şi am construit de la zero tot ce se vede astăzi, Delta Siretului. Până anul trecut nu existau canalele pe care vă puteţi plimba astăzi cu bărcile, întreaga zonă era acoperită de mlaştină“, povestesc an­tre­­pre­noarele. Complexul ZagaZaga este operat prin intermediul companiei Marfishing.

Investiţia initială în acest proiect a fost în anul 2014 de 5 milioane de euro fără TVA, com­pania apelând la fondurile europene, prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP), cu sprijinul CEC Bank. Fondurile au fost folosite doar pentru partea de piscicultură.

„Am realizat atunci investiţiile în ferma de sturioni, dragarea lacurilor şi am construit canalele.

Investiţia totală este de aproximativ 10 milioane de euro, care a provenit din fonduri europene, de la CEC Bank şi fonduri proprii. CEC Bank ne-a finanţat până în acest mo­ment cu 2,5 milioane de euro“, au mai spus antreprenoarele.

Complexul ZagaZaga se întinde în acest moment pe o suprafaţă totală de 82 de hectare.

Acesta cuprinde 41 de bungalouri mobile (acestea pot acomoda fiecare o familie cu doi adulţi şi doi copii), 11 bungalouri plutitoare cu aceeaşi capacitate de cazare, 26 de iurte (în fiecare iurtă pot dormi doi adulţi şi un copil pe un pat suplimentar), o cherhana, un ham­bar pentru evenimente private şi corporate, dar şi un parc de aventură cu trasee în copaci şi tiroliene amplasate pe malurile lacurilor din interiorul parcului de agrement, o piscină şi două terenuri de tenis. Capacitatea maximă de cazare pe care ZagaZaga o are în acest moment este de 200 de persoane. Toate restaurantele pot servi peste 2.000 de oameni pe zi.

„Clienţii ZagaZaga au vârste cuprinse între 2 şi 80 de ani. Am organizat în acest an multe team­buil­ding-uri, putem să zicem că angajaţii din corporaţii, cu venituri peste medie, preferă să îşi organizeze evenimentele la noi în complex. În weekend-uri cei mai mulţi turişti sunt familiile cu copii. De asemenea, pescarii sunt cei care ne vizitează foarte des“, au menţionat cele două antreprenoare.

Cei mai mulţi clienţi care s-au cazat în cadrul complexului ZagaZaga sunt din Bucureşti, precum şi din vestul ţării, mai puţin sunt cei din imediata apropiere. Pentru toate celelalte activităţi din cadrul complexului, vin oameni din judeţele limitrofe Bacău, Vaslui, Brăila şi Buzău.

„Provocarea pentru anul viitor este aceea de a atrage cât mai multi turişti străini, prin organizarea de festivaluri, dar şi prin campanii de publicitate“. ZagaZaga organizează  plimbări cu barca pe canalele şi lacurile din complex, pescuit sportiv, plimbări cu bicicleta, căţărări şi trasee în aventura parc, plimbări cu căruţa, excursii la Mausoleul de la Mărăşeşti şi la mănăstirile din jur, dar şi degustări de vinuri la cramele din apropiere.

Un prim plan de dezvoltare este acela de producţie a pestelui, procesarea şi vânzarea acestuia în restaurantele şi magazinele proprii.

„Vom dezvolta întreg complexul ZagaZaga, vom creşte capacitatea de cazare de la 200 de locuri la 800 de locuri. Am reuşit să construim de la zero o nouă zonă turistică în România şi am transformat ZagaZaga într-o destinaţie de vacanţă pentru toţi iubitorii de natură. ZagaZaga a devenit in acest an km 0 pentru toţi iubitorii de muzică blues, în ultimul weekend al lunii august a avut loc aici cel mai mare festival de blues din România, Focşani Blues Festival“.

În luna august a acestui an, ZagaZaga a fost vizitat de peste 20.000 de turisti, atât pentru masă, activităţi în aer liber cât şi pentru cazare.

Compania va dezvolta în cadrul complexului şi componenta de agroturism – va amenaja o stână, o microfermă de animale cu iepuri, păsări, cai şi vaci în care turiştii să poată participa efectiv la activităţile specifice. În acest moment există la ZagaZaga o livadă, în care, începând de anul viitor turiştii vor găsi mere, prune, caise, zmeură sau căpşuri.

 

Puteţi citi alte poveşti ale antreprenorilor de 10 pe  www.zf.ro/10-povesti-de-10

O campanie Ziarul Financiar cu susținerea Cec bank