20 Years of connecting Europe

Beneficii şi aplicabilitate a tehnologiei 5G în îngrijirea medicală

10.12.2020, 08:00 Autor: Publicitate

Odată cu apariţia utilizării comerciale a 5G şi integrarea şi aplicarea completă a tehnologiilor de vârf, cum ar fi Big Data, Internet Ă, AI şi blockchain, asistenţa medicală 5G a devenit din ce în ce mai puternică şi vitală, jucând un rol important în promovarea dezvoltării industriei medicale.

5G poate fi utilizat pe scară largă în diferite activităţi şi proceduri medicale, inclusiv consultaţii la distanţă, ultrasunete la distanţă, chirurgie la distanţă, salvare de urgenţă, predare/învăţare la distanţă, monitorizare la distanţă, îngrijire medicală mobilă, management inteligent al spitalului şi diagnostic asistat de AI.

Consultaţii la distanţă

Resursele medicale ale României sunt distribuite inegal, ceea ce face dificilă obţinerea de servicii medicale în timp util şi de înaltă calitate pentru persoanele care locuiesc în zone rurale sau în comunităţi izolate. Consultarea tradiţională la distanţă utilizează conexiuni prin cablu pentru comunicaţii video, rezultând costuri ridicate de construcţie şi întreţinere şi mobilitate redusă. Funcţia de mare viteză a reţelelor 5G acceptă consultarea HD la distanţă 4K / 8K şi transmiterea rapidă şi partajarea datelor de imagine medicală. Experţii pot desfăşura consultări oricând şi oriunde, îmbunătăţind precizia diagnosticului şi eficienţa îndrumării şi promovând utilizarea resurselor medicale de înaltă calitate.

Ecografie de la distanţă

Comparativ cu tehnologiile CT şi rezonanţă magnetică, ultrasunetele depind în mare măsură de metodele de scanare ale medicilor. O sondă este similară ochiului medicului atunci când se efectuează o examinare cu ultrasunete. Diferiţi medici ajustează poziţia de scanare a sondei în funcţie de propriile metode şi selectează secţiunea de scanare pentru a diagnostica pacientul, rezultatul verificării finale putând fi diferit. Criza de resurse umane din sectorul medical face de altfel ca nu toate spitale să dispună de medici ecografişti experimentaţi. Prin urmare, un sistem cu ultrasunete de la distanţă, care acceptă o calitate înaltă a imaginii şi transmisie instantanee trebuie să fie stabilit pentru a benefica pe deplin de capacităţile de diagnostic de înaltă calitate ale experţilor disponibili, pentru a oferi ghidare şi control al calităţii serviciilor trans-regionale şi trans-spitaliceşti şi pentru a asigura standardizarea şi raţionalitatea operaţiilor cu ultrasunete în spitalele rurale sau îndepărtate.

Ecografia la distanţă permite experţilor să opereze braţele robotizate pentru a efectua examinări cu ultrasunete. Ecografia la distanţă poate fi utilizată în spitalele de nivel superior şi inferior din consorţiile medicale şi în zonele îndepărtate pentru a îmbunătăţi capacităţile serviciilor medicale primare. Funcţia de latenţă la nivel de milisecundă a 5G permite medicilor experimentaţi să controleze braţele robotizate pentru a efectua teste cu ultrasunete la distanţă în timp real. În comparaţie cu liniile private tradiţionale şi reţelele Wi-Fi, reţelele 5G pot rezolva următoarele probleme: liniile private dificile şi costisitoare din zonele îndepărtate, cum ar fi spitalele de bază, transmiterea nesigură a datelor Wi-Fi în spitale şi latenţa lungă a tele-comenzii.

Chirurgie la distanţă

Cu roboţii din industria medicală şi sistemele de interacţiune audio şi video HD, medicii chirurgi pot efectua operaţii la distanţă, beneficiari putând fi în special pacienţii din instituţiile medicale din mediul rural sau aflaţi la distanţă, în comunităţi mai izolate. Reţelele 5G simplifică mediile de reţea cu fir şi Wi-Fi în sălile de operaţii, uşurând accesul la reţea şi reducând costurile de construcţie. Tehnologia 5G permite stabilirea rapidă a unui canal de comunicare dedicat între spitale, asigurând în mod eficient stabilitatea în timp real şi securitatea operaţiilor la distanţă. Medicii pot controla procesul de intervenţie chirurgicală şi stările pacientului oricând şi oriunde, realizând un control şi o îndrumare chirurgicale precise de la distanţă între regiuni. Se reduce totodată costul pacienţilor care solicită tratament medical. În plus, reţelele 5G pot fi utilizate pentru a construi rapid medii de comunicare necesare pentru operaţii la distanţă în medii speciale, cum ar fi zonele epidemice, îmbunătăţind capacităţile serviciilor de urgenţă ale personalului medical şi medical.

Salvare de urgenţă

Dezvoltarea medicinii de urgenţă  este dezechilibrată de multe ori între zonele rurale şi urbane, putând fi îmbunătăţită. Se manifestă atât probleme legate de găsirea de personal, cât şi de asigurarea echipamentului. Atunci când niciun specialist sau medic generalist nu este disponibil la faţa locului, semnele vitale ale pacientului şi informaţiile critice de alarmă pot fi transmise către experţi la distanţă prin intermediul reţelelor fără fir, iar îndrumarea la distanţă de la experţi este crucială pentru salvarea vieţii pacienţilor. Monitorizarea de la distanţă permite spitalelor să afle condiţia pacienţilor în timp util, să formuleze planuri de urgenţă şi să pregătească resursele în prealabil, realizând o interconectare perfectă între tratamentul pre-spitalicesc şi cel spitalicesc. Transmiterea în timp real a informaţiilor de monitorizare a dispozitivelor medicale, a localizării vehiculului şi a imaginilor video în interiorul şi exteriorul vehiculelor prin reţeaua 5G facilitează consultarea pacientului şi îndrumarea de la distanţă. Colectarea, procesarea, stocarea, transmiterea şi partajarea informaţiilor de prim ajutor pre-spitaliceşti pot îmbunătăţi cu siguranţă eficienţa managementului pacienţilor, a tratamentului şi calitatea serviciilor medicale. Tehnologiile de date mari pot explora şi utiliza pe deplin valoarea datelor şi informaţiilor medicale , ajutând la evaluare şi la luarea deciziilor în gestionarea situaţiilor de urgenţă. Cloudul de asistenţă medicală 5G EDGe oferă transmisii de date medicale sigure şi fiabile, partajarea resurselor de informaţii şi interconectarea sistemului, oferind suport tehnic puternic pentru primul ajutor pre-spitalic şi asistenţă medicală inteligentă.

Educaţie medicală la distanţă

Educaţia medicală se referă la educarea şi formarea personalului medical. Educaţia medicală continuă include conferinţe, discuţii de caz, demonstraţii operaţionale tehnice, ateliere de instruire şi publicarea de lucrări. Ea poate fi organizată offline sau, de la distanţă, online. Instruirea pentru educaţie medicală la distanţă include trei tipuri de produse: platformă de predare bazată pe sisteme de conferinţe audio şi video, platformă de predare bazată pe scenarii de aplicaţii şi platformă de predare bazată pe dispozitive VR / AR. Platforma de predare bazată pe sisteme de conferinţe audio şi video este utilizată în principal pentru instruirea didactică, cum ar fi discutarea cazurilor şi partajarea înregistrărilor de cazuri. Funcţiile de bază sunt sistemul de conferinţe audio şi video şi partajarea PPT. În plus faţă de dispozitivele audio şi video, platforma de predare bazată pe scenarii trebuie să se conecteze la dispozitive medicale pe baza unor scenarii specifice, cum ar fi demonstraţia de chirurgie a cateterului cardiac, demonstraţia de neurochirurgie şi demonstraţia cu ultrasunete B. Platforma virtuală de predare bazată pe AR / VR foloseşte dispozitive portabile precum ochelarii AR / VR şi modele digitale 3D pentru predare şi instruire. În comparaţie cu modul tradiţional, platforma oferă conţinut mai captivant şi mai interactiv şi reduce costurile.

Demonstraţia chirurgicală 5G este un program de instruire pentru practicienii din secţiile de chirurgie generală, anestezie, cardio şi neurochirurgie, scopul fiind de a îmbunătăţi experienţa de caz şi nivelul de practică al personalului medical şi de asistenţă medicală din departamentele de chirurgie conexe. Funcţiile de bază ale sistemului de demonstraţie chirurgicală 5G includ colectarea de imagini chirurgicale, difuzarea operaţiei, instrucţiuni chirurgicale şi aplicaţii mobile, cum ar fi telefoanele mobile. Sistemul de demonstraţie medicală 5G se aplică mai multor scenarii de service din sala de operaţii, cum ar fi observarea operaţiei în timp real în sălile de clasă, instruirea chirurgicală în cabinetul directorului, vizionarea operaţiilor în spitale din afara spitalelor, difuzarea conferinţelor academice şi instrucţiunile chirurgicale la distanţă pe dispozitivele mobile.

Monitorizare de la distanţă

Monitorizarea de la distanţă este un mod de monitorizare care utilizează tehnologii de comunicaţii fără fir pentru a monitoriza semnele vitale ale pacienţilor în timp real, continuu şi pentru o lungă perioadă de timp, şi pentru a transmite datele despre semnele vitale obţinute şi informaţiile critice de alarmă către personalul medical prin comunicare wireless. Cu latenţa redusă şi capacităţile de poziţionare precise ale 5G, dispozitivele de monitorizare portabile pot raporta continuu informaţii despre locaţia pacientului în timpul utilizării, colectează, procesează şi calculează informaţiile despre semnele vitale şi pot transmite informaţiile către centrul de monitorizare la distanţă. Personalul medical de la distanţă poate vizualiza starea pacientului în timp real, face diagnosticarea şi stabileşte tratamentul în timp util.

Sănătate mobilă

Asistenţa medicală mobilă extinde îngrijirea medicală a medicului şi a asistentei la patul pacientului. Personalul medical poate utiliza reţelele 5G pentru a implementa colectarea mobilă şi transmiterea de mare viteză a datelor de imagine şi a semnelor fizice, precum şi consultarea HD mobilă. Aceasta rezolvă problema securităţii slabe a reţelei Wi-Fi şi îmbunătăţeşte calitatea şi eficienţa rundelor de secţie şi a serviciilor de asistenţă medicală. În plus, în secţiile speciale, cum ar fi secţia de radiologie şi secţia de boli infecţioase, personalul medical poate controla roboţii asistenţilor medicali pentru a se muta pe un pat de spital desemnat pentru a completa serviciile de asistenţă medicală la distanţă, protejând în acelaşi timp siguranţa personalului medical.

Management inteligent al campusului

Monitorizarea în timp real a semnelor pacientului, gestionarea securităţii personalului spitalului şi gestionarea ciclului de viaţă complet al dispozitivelor medicale sunt cerinţe comune în construcţia inteligentă a spitalelor. Funcţia masivă de conectare 5G este utilizată pentru a construi IoT pentru asistenţă medicală în spitale. Prin ea se  conectează dispozitive medicale masive şi active nemedicale în spitale pentru a implementa servicii cum ar fi gestionarea activelor spitaliceşti, expedierea de urgenţă a spitalelor, gestionarea personalului medical, gestionarea stării dispozitivelor, securitatea controlului accesului, monitorizarea în timp real a semnelor pacienţilor, îmbunătăţirea eficienţei managementului spitalului şi experienţei pacientului.

Diagnostic şi tratament asistat de AI

Odată cu dezvoltarea tehnologiei informatice şi a tehnologiei imagisticii medicale, imagistica medicală s-a dezvoltat treptat de la examinarea auxiliară la cel mai important diagnostic clinic şi diagnostic diferenţial din medicina modernă. Pe baza datelor de imagine PACS, soluţia de asistenţă medicală inteligentă 5G utilizează tehnologii de date mari şi inteligenţă artificială pentru a construi aplicaţii de diagnostic şi tratament asistate de AI. Modelează şi analizează datele medicale de imagine, analizează afecţiunile bolii şi se concentrează, oferind suport pentru luarea deciziilor medicilor, îmbunătăţind eficienţa şi calitatea medicală, poate rezolva multe probleme în domeniul imagisticii medicale, de exemplu, oferta este dezechilibrată, numărul de medici imagistic este insuficient, în special numărul de medici cu experienţă clinică bogată şi calitate ridicată este insuficient. Rezultatul diagnosticului este determinat de observaţia vizuală şi de experienţa medicilor de imagistică, iar rata diagnosticului greşit şi a diagnosticului greşit este ridicată. Limitat de viteza medicului imagist care citeşte filmul, durează mult etc.