Business Internaţional

Cele mai bune oraşe în care să locuieşti. Din top 10, şapte sunt europene. Galerie FOTO

Madrid.

În oraşul spaniol cu 3 milioane de locuitori, o cană de cafea costă 1 euro, iar pentru un prânz trebuie să scoatem din buzunar 13 euro. Madridul este unul dintre cele mai ieftine oraşe europene şi găzduieşte 73 de muzee, 40 de cinematografe şi 88 de galerii de artă. Capitala Spaniei se află la 26 de km de lacul El Pardo şi la 60 de km de munţii Sierra.

Chiria unei garsoniere este de 800 de euro pe lună.

Galerie FOTO

Autor: Alexandra Marcu

29.01.2016, 11:28 8545

Europa conduce detaşat topul celor mai bune oraşe în care să locuieşti, din top 25, 15 fiind pe ”bătrânul continent”, conform unui studiu Monocle.

Pentru realizarea topului s-au luat în considerare câteva criterii pentru catalogarea oraşelor. Printre acestea se numără şi preţul mediu al unui prânz, preţul unei cafele, cât te costă să închiriezi o garsonieră şi câte obiective turistice există în oraş.

Topul Monocle

                                            

Tokyo

Tokyo, un oraş cu 9 milioane de locuitori, este preferat de turiştii din întreaga lume deoarece este una dintre cele mai curate şi primitoare capitale. Preţul mediu pentru un prânz în Japonia este de 7,50 de euro, pentru o cafea este 3 euro sau un pahar de vin 5 euro, conform Monocle. În Tokyo, închirierea unei garsoniere costă aproximativ 720 de euro pe lună, iar printre oportunităţile pe care ţi le oferă oraşul se numără şi cele 587 de galerii de artă, 131 de muzee şi 335 de cinematografii.Golful Tokyo se află la 12 km de centrul oraşului, iar cea mai apropiată plajă este la 60 km, la Hayama.

Viena

Viena, oraşul unde abonamentul anual la metrou costă un euro pe zi, oferă o multitudine de posibilităţi de relaxare, precum cafenele, baruri, cluburi de noapte sau magazine cu haine de lux. O masă de prânz costă, în medie, 15 euro, notează Monocle. Turiştii pot închiria o garsonieră cu 1.150 de euro. Printre atracţiile turistice din Viena se numără peste 100 de muzee, 144 de cinematografe şi 161 de galerii de artă. Preţul mediu al unei cafele este de 3,70 de euro, iar al unui pahar de vin oscilează între 3 şi 5 euro.

Berlin

Dacă vrei să iei prânzul în Berlin, trebuie să scoţi din buzunar în jur de 20 de euro, iar dacă ai nevoie doar de o cafea, trebuie să plăteşti doar 2 euro. Oraşul le oferă turiştilor posibilitatea să închirieze o garsonieră cu 530 de euro pe lună.

Melbourne

Melbourne, oraşul în care poţi închiria o garsonieră cu 1.200 de euro pe lună, găzduieşte 19 muzee, 19 cinematografe şi 121 de galerii de artă. O cafea costă 2,70 de euro, pentru un pahar de vin plăteşti 5 euro, iar pentru un prânz 27 de euro, scrie Monocle.

Sydney

Sydney, în care plăteşti 1.600 de euro pe lună chiria unei garsoniere, îţi oferă posibilitatea să bei o cafea în centrul oraşului cu doar 2,70 de euro. O masă de prânz la un restaurant cu specific costă 25 de euro. Turiştii au diverse alternative pentru a-şi petrece timpul, astfel pot alege să meargă la galerii de artă sau muzee.

Stockholm

Stockholm, unul dintre cele mai aglomerate oraşe europene, găzduieşte aproape un milioan de locuitori. Aici oamenii pot să închirieze o garsonieră cu 620 de euro pe lună, preţurile oscilând în funcţie de zonă. O cafea costă 3,50 de euro, iar o masă la restaurant doar 12 euro. Costul unui abonament la transportul public este de 85 de euro pe lună.

Vancouver

Oraşul situat pe coasta de vest a Oceanului Pacific, are 16 muzee, 25 de cinematografe şi 100 de galarii de artă. Dacă vrei să închiriezi o garsonieră trebuie să scoţi din buzunar circa 850 de euro pe lună.              

Helsinki

Preţul unei mese la restaurant în Helsinki este de 13 euro, iar un pahar de vin sau o cafea costă între 2 şi 10 euro. Oraşul găzduieşte 65 de muzee, 33 de cinematografe şi 90 de galerii de artă.

München

München este oraşul în care poţi închiria o garsonieră cu 900 de euro pe lună şi poţi bea o cafea cu 3,50 de euro.  München găzduieşte aproape 4 milioane de locuitori, 178 de muzee, 32 de cinematografe şi 81 de galerii de artă.

Zürich

Unul dintre cele mai scumpe oraşe europene se află în Elveţia. În Zürich, costul unei cafele este de 6 euro, iar al unei mese la restaurant 38 de euro. Garsonierele se închiriază cu 2.000 de euro pe lună, un preţ destul de mare pentru majoritatea europenilor. În Zürich trăiesc mai puţin de 2 milioane de locuitori. În oraş se găsesc 154 de muzee, 20 de cinematografe şi mai mult de 100 de galerii de artă.

Copenhaga

În ultimii doi ani, Copenhaga, a ocupat locul întâi în topul realizat de Monocle, dar acum, acesta a fost câştigat de Tokyo. În Copenhaga, preţul unei cafele este de 4 euro, iar al unui pahar de vin este 7 euro. În oraşul danez sunt 42 de muzee, 62 de cinematografe şi peste 70 de galerii de artă. Chiria unei garsoniere pe lună este de 1.110 euro.

Fukuoka

Oraşul Fukuoka este unul dintre oraşele cu cele mai accesibile preţuri din Japonia, astfel că o cafea costă 2.80 de euro şi un prânz 4 euro. O garsonieră poate fi închiriată cu 470 de euro pe lună.

Singapore

Anul acesta, Singapore sărbătoreşte 50 de ani de când a devenit oraş-stat independent, iar populaţia acestuia este de 5 milioane şi jumătate de locuitori. O masă de prânz costă 14 euro, o cafea 3.50 de euro, iar chiria pe o lună într-o garsonieră 800 de euro.

Kyoto

La doar două ore distanţă de Tokyo, Kyoto este unul dintre cele mai mari oraşe care încurajează populaţia să nu se mai deplaseze cu ajutorul maşinilor, ci cu bicicletele. În oraşul japonez, o masă de prânz costă 9 euro, o cafea 4 euro, iar chiria unei garsoniere pe o lună este de 670 de euro.

Paris

Paris, oraşul cu 2 milioane de locuitori, găzduieşte 70 de muzee, 400 de cinematografe şi 430 de galerii de artă. Preţul unei cafele în oraşul francez este 1,5 euro, iar costul unei mese de prânz 15 euro.

Madrid

În oraşul spaniol cu 3 milioane de locuitori, o cană de cafea costă 1 euro, iar pentru un prânz trebuie să scoatem din buzunar 13 euro. Madridul este unul dintre cele mai ieftine oraşe europene şi găzduieşte 73 de muzee, 40 de cinematografe şi 88 de galerii de artă. Capitala Spaniei se află la 26 de km de lacul El Pardo şi la 60 de km de munţii Sierra.

Chiria unei garsoniere este de 800 de euro pe lună.

Auckland

Auckland este cel mai mare oraş din Noua Zeelandă, atât ca suprafaţă cât şi ca populaţie. Cu peste 1,5 milioane de locuitori, Zona Metropolitană a oraşului conţine peste un sfert din populaţia ţării. Preţul unei cafele este 2,60 de euro, iar al unui prânz 26 de euro. Chiriile însă sunt mai scumpe, astfel că, pentru o garsonieră trebuie să scoatem din buzunar cel puţin 1.100 de euro în fiecare lună.

Lisabona

Lisabona se află pe coasta de vest a Peninsulei Iberice, cu ieşire la Oceanul Atlantic. Capitala găzduieşte 550.000 de locuitori şi pe teritoriul acesteia se află diferite atracţii turistice, precum şi 59 de muzee, 35 de cinematografe şi 40 de galerii de artă. Lisabona este oraşul în care cafeaua costă doar 60 de eurocenţi, iar preţul unui pahar de vin este de 1 euro şi jumătate. Lisabona se află la 30 de km de ocean şi este lângă Estuarul Tagus.

Hong Kong

Hong Kong are o populaţie de 7.3 milioane de locuitori şi este unul dintre cele mai scumpe oraşe din China. Chiria lunară a unei garsoniere este de 1.700 de euro.

O cafea în Hong Kong costă 4.50 de euro, iar o masă de prânz, aproape 30 de euro. În oraşul chinezesc se află 19 muzee şi 45 de cinematografe.

 

Amsterdam

Amsterdam, oraşul olandez cu peste 825.000 de locuitori, are 75 de muzee, 15 cinematografe şi 75 de galerii de artă. O cafea costă 2 euro şi jumătate, iar preţul unei mese de prânz porneşte de la 10 euro. Pentru a închiria o garsonieră trebuie să scoatem din buzunar 1.100 de euro pe lună.

 

Hamburg

În Hamburg trăiesc 1.8 milioane de locuitori. Preţul unei cafele este de 3 euro, iar al unui prânz este 18 euro, conform Monocle. Hamburg îţi oferă posibilitatea să vizitezi 84 de muzee, 26 de cinematografe şi 41 de galerii de artă.

 

Geneva

Preţul unei cafele în Geneva este 3.70 de euro, iar al unui prânz este 21 de euro. Chiria lunară a unei garsoniere este de 830 de euro. Geneva găzduieşte 40 de muzee, 11 cinematografe şi 36 de galerii de artă.

 

Oslo

Capitala Norvegiei este unul dintre cele mai scumpe oraşe din Europa. O cafea costă 3 euro şi jumătate, iar un prânz 40 de euro. Chiria lunară pentru o garsonieră este 1.100 de euro. În Oslo există 38 de muzee, 8 cinematografe şi 10 galerii de artă.

 

Barcelona

Barcelona găzduieşte 1 milion şi jumătate de locuitori. Preţul unei cafele este de un dolar, iar al unui prânz este 18 euro, conform Monocle.

 

Portland

Portland, oraşul cu 600.000 de locuitori, îţi oferă posibilitatea să bei o cafea cu doi euro şi să mănânci la restaurant cu 16 euro. Chiria lunară a unei garsoniere este de 1.150 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24