• Leu / EUR4.7559
  • Leu / GBP5.4795
  • Leu / USD4.1941
Afaceri de la zero

A doua editie italiana, un nou succes european pentru Germania federalaAjunsa la episodul numarul patru, istoria Campionatului european de fotbal ne readuce astazi in memorie momentele fierbinti ale luptei pentru titlul editiei 1980, atribuita a doua oara Italiei, a carei echipa, in calitate de gazda, a fost scutita - o premiera care se va perpetua in istoria campionatelor -de a evolua in grupele de calificare, participand direct la turneul final. La aceasta editie au luat parte 32 de echipe, inregistrandu-se nu mai putin de 122 de jocuri.

Cea mai neta calificare in grupele semifinale a obtinut-o Anglia. Intr-o afacere pur britanica, in care s-a confruntat cu Irlanda si Irlanda de Nord - prezentele Bulgariei si Danemarcei fiind simbolice -, Albionul celui mai valoros fotbalist al anilor '78 si '79, l-am numit pe Kevin Keegan nu a lasat decat un singur punct, la Dublin, Irlandei, in grupa I-a.

In urmatoarea grupa, Austria si Belgia au asteptat deznodamantul calificarii pana in ultima clipa, belgienii obtinand vizele pentru Italia gratie infrangerii suferite de austrieci, 1-2, in fata Portugaliei, la Viena, intr-o partida condusa de arbitrul roman Nicolae Rainea.

Romania (6 puncte) nu a putut tine pasul, in grupa a III-a, cu principalele contracandidate la calificare, Spania (9) si Iugoslavia (8), multumindu-se cu doua victorii (Iugoslavia si Cipru, acasa) si doua egaluri (Cipru, deplasare, si Spania, acasa). Asa s-a terminat aventura unei generatii de mari talente, Lucescu, Dinu, Dumitru, Dobrin, Dudu Georgescu, Rica Raducanu, nascuta din tumultul Wembleyului si al platourilor mexicane ai anilor '70. Ea a lasat locul alteia, din care vor face parte printre altii Boloni, atefanescu, Balaci sau Lung. Pentru Romania, bau-baul numit Spania ne-a barat si de aceasta data calea.

Dupa o lupta decisa abia in ultimele doua confruntari - Olanda - Polonia 1-1 si RDG - Olanda 2-3 - batavii s-au calificat la mustata in fata celorlalte candidate.

In grupa a V-a, Cehoslovacia, campioana en-titre, fara sa impresioneze in mod deosebit a devansat selectionata cocosului galic in care personalitatea lui Michel Platini incepuse sa fie tot mai dominanta.

Surpriza de proportii a oferit-o grupa a VI-a transata in gfavoarea Greciei, elenii depasindu-i cu un singur punct pe unguri si finlandezi. Dezamagirea enorma a produs-o insa URRS-ul, o abonata constanta la turneele finale.

In fine, RFG, dupa un start lamentabil in Malta, scor 0-0, a marit strocul terminand detasat ultima grupa de calificare.

Au urmat cele doua grupe semifinale, unde surprizele s-au tinut lant.

In grupa A, RFG-ul a incheiat nedecis, 0-0, cu ambitioasa Grecie, pentru a depasi apoi la pas Cehoslovacia si Olanda, formatii mult mai bine cotate, asigurandu-si locul in finala de la 22 iunie de pe Stadio Olimpico din Roma.

Grupa B a avut un deznodamant dramatic, Otalia si Belgia incheind cu acelasi punctaj cele trei jocuri. Cum belgienii au reusit sa inscrie 3 goluri iar italienii numai unul, formatia condusa de Van Moer a acces in finala.

La fluierul arbitrului Nicolae Rainea, atat nemtii federali cat si belgienii s-au angajat intr-un joc de uzura, incheiat cu victoria primilor datorita duublei reusite de masivul Horst Hrubesh, cel care a dat lovitura de gratie in minutul 88, pentru un 2-1, scor care a dus cel de-l doilea titlu Panzerului.


Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7559
Diferență: -0,0357
Ieri: 4.7576
Azi: 4.1941
Diferență: 0,0072
Ieri: 4.1938
Azi: 5.4795
Diferență: 0,2525
Ieri: 5.4657
Azi: 4.1867
Diferență: -0,0668
Ieri: 4.1895