Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Adrian Miclăuş, un antreprenor din judeţul Sibiu, a creat Zumzee Sticks, un brand de sticksuri umplute cu miere şi vrea să ajungă în marile oraşe, dar şi pe piaţa germană

13.08.2020, 00:07 Autor: Florentina Niţu

Fabrica din satul Bradu, judeţul Sibiu, a pornit după o investiţie de 60.000 de euro şi are 6 angajaţi, iar capacitatea de producţie poate ajunge la 20.000 de cutii cu dulciuri bio în fiecare lună. Mierea provine doar de la apicultori români.

Absolvent de liceu cu profil ali­mentar, Adrian Miclăuş a lu­crat aproape un deceniu în fa­brica de napolitane din Sibiu, dar a devenit antre­pre­nor cu normă întreagă într-un business legat de sectorul construcţiilor, business pe care îl deţine şi în prezent. Un mic proiect de manufactură pe care l-a descoperit în Canada l-a determinat să revină aproape de industria alimentară, punând însă în dezvoltarea noului business şi experienţa de inginer mecanic.

Adrian Miclăuş a creat Zumzee Sticks, un brand de dulciuri bio, pe bază de miere de albine – sticks-uri sau paie um­plu­te cu miere – iar pro­ducţia se realizea­ză în­tr-o mi­că fabrică din sa­tul Bradu din judeţul Sibiu.

„Ideea mi-a venit în urmă cu cinci ani în Cana­da şi a fost testată în România la re­ve­nirea în ţară. Zumzee Sticks este un brand de paie biodegradabile umplute cu miere. Un pai conţine 10 grame de miere“, povesteşte antre­prenorul.

El adaugă că a căutat mai mult timp un echipament care să poată umple aceste paie fără a face totul manual şi pentru că nu l-a găsit a început să-l dezvolte singur. Dezvolta­rea a durat 3-4 ani, Adrian Miclăuş este inginer mecanic, iar prototipul a fost trimis apoi la o fabrică de echipamente care i-a adus îmbunătăţiri, astfel că „maşinăria“ era gata să înceapă producţia.

„După proiectare a urmat investiţia care s-a realizat prin programul Start-Up Nation. Am scris  proiectul de finanţare în două nopţi şi am obţinut 42.000 de euro. Suma a acoperit doar achiziţia utilajelor, iar în total am ajuns la 60.000 de euro“.

Fabrica Zumzee Sticks din satul Bradu are 6 angajaţi, iar produsele sunt disponibile în magazinul online, iar în magazine fizice, deocamdată, doar în Sibiu. O cutie cu 6 paie umplute cu miere costă în jur de 10 lei, dar portofoliul Zumzee Sticks include şi cutii cu 100 de paie. Ambalajul este realizat în România, iar mierea vine de la apicultori români.

„Fabrica poate produce în jur de 20.000 cutii pe lună. Producţia poate creşte  imediat ce piaţa o va cere. În prezent cifrele sunt foarte mici, ţinta pentru acest an este ca produsul nostru să devină cunoscut“, a mai spus Adrian Miclăuş.

Pentru a dezvolta micul business, antreprenorul a angajat şi un om de vânzări, care să ducă brandul în prima etapă în zona Braşovului, Valea Prahovei, dar şi în Covasna şi Harghita. „Am trimis mostre de produse şi în Germania, ne dorim extinderea acolo, este posibil să reuşim să semnăm un contract cu unul din cele mai mari lanţuri de distribuţie din Germania“. În „retailul mare“, Adrian Miclăuş spune că aşteaptă intrarea în Carrefour Sibiu, dar că a trimis informaţii despre produsul său şi către alte lanţuri de retail prezente în România.

„Noi avem un plan pe şase ani, sunt trei variante de dezvoltare pe care le luăm în calcul, iar una dintre ele presupune inclusiv mutarea într-o fabrică mai mare“.

Fără să ofere estimări privind vânzările aşteptate, Adrian Miclăuş spune că afacerea este pe un trend bun, că există interes pentru sticks-urile Zumzee pentru că sunt umplute cu miere şi reprezintă o alternativă sănătoasă la dulciuri.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Fabrica poate produce în jur de 20.000 cutii pe lună. O cutie cu 6 paie umplute cu miere costă în jur de 10 lei, dar portofoliul Zumzee Sticks include şi cutii cu 100 de paie

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania