Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Alexandra Şerbănescu lucrează ca arhitect pe cont propriu şi a făcut anul trecut profit de 16.000 de euro

02.10.2019, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Preţul amenajării depinde mult de cerinţele beneficiarului şi diferă de la o lucrare la alta ♦ În general însă, costul porneşte de la 8 euro pe metru pătrat şi poate ajunge la 15 euro pe metru pătrat.

Alexandra Şerbănescu s-a hotărât să devină antre­pre­noare după ce mersese la mai multe interviuri de angajare şi a ajuns la con­cluzia că ofertele erau sub aşteptările ei. Absolvise studiile de arhitectură de interior în urmă cu aproximativ un an şi avea deja la activ o experienţă într-o firmă de proiectare, aşa că şi-a făcut curaj să pornească un business propriu.

„Ştiam că o să-mi fie greu la început, dar nu a fost atât de greu pe cât mă aşteptam“, îşi aminteşte tânăra, al cărei birou de arhi­tec­tură poartă numele Alecsandra Şerbănescu.

Şi-a deschis biroul în zona Universitate din Bucureşti şi, în paralel, era şi instructor de fitness la World Class în mallul Promenada. După ce a devenit mamă, s-a întors în Găeşti, oraşul natal din judeţul Dâmboviţa, de unde continuă să lucreze şi în prezent, deplasându-se pe şantiere de câte ori este nevoie.

„Lucrez singură şi am mulţi cola­boratori. Am făcut investiţiile minime necesare pentru înfiinţarea firmei, un calculator performant, imprimantă, chiria unde aveam biroul la început“, îşi aminteşte Alexandra Şerbănescu.

Lucrează pentru persoane fizice în ge­ne­ral, iar din portofoliul ei de până acum fac par­te mai multe spaţii rezidenţiale, dar şi une­le comerciale. Primul ei proiect a fost ame­najarea unui apartament pentru un client din Bucureşti, care o găsise prin intermediul unei reclame pe o platformă Social Media. De acolo, portofoliul s-a tot extins.

„De exemplu, acum lucrez la un salon de evenimente în Târgovişte, acesta este cel mai mare proiect al meu de până acum. Pot lucra de oriunde, îmi pot face programul singură şi nu depind de nimeni. Cam de două ori pe săptămână este nevoie să mă deplasez pe şantiere“, spune Alexandra Şerbănescu.

Anul trecut, prin biroul ei de arhitectură, antreprenoarea a avut un profit de 16.000 de euro, dar spune că este încă la început, astfel că se aşteaptă să crească inclusiv din punctul de vedere al veniturilor.

Preţul amenajării depinde mult de cerinţele beneficiarului şi diferă de la o lucrare la alta. În general însă costul porneşte de la 8 euro pe metru pătrat şi poate ajunge la 15 euro pe metru pătrat.

„Am pornit de la un proiect şi, prin recomandări, am ajuns să nu pot face faţă cererilor. Nu am angajaţi, dar m-am gândit să-mi fac o echipă. Până acum, nu am avut curaj, dar pe viitor asta intenţionez să fac. Este o meserie frumoasă şi oamenii încep să aprecieze detaliile, dar, în acelaşi timp, lucrul cu oamenii este dificil.“

Dincolo de consiliere, Alexandra Şerbănescu merge şi cu clientul prin magazine pentru a alege împreună obiectele necesare pentru amenajare, mobilierul şi alte elemente de decor. Tot ea face şi comenzile de care este nevoie.

„Important este să faci asocierile potrivite pentru ca spaţiul să devină armonios. Folosesc multă piatră naturală, lemn, marmură, travertin. Prefer culorile mai naturale, pastelate, care nu se vor demoda niciodată.“

Alexandra Şerbănescu spune că, deşi au apărut destul de multe birouri de arhitectură în ultimii ani, piaţa nu este încă saturată. Planul ei este ca, în 2020, să-şi extindă echipa pentru a putea onora şi mai multe comenzi, iar până la sfârşitul anului vrea să investească mai mult în promovare.

Dincolo de consiliere, Alexandra Şerbănescu merge şi cu clientul prin magazine pentru a alege împreună obiectele necesare pentru amenajare, mobilierul şi alte elemente de decor.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania