Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Ana Mihail a lansat în plină pandemie Ann Design Studio, care oferă servicii de design interior, şi are clienţi din ţară şi din străinătate

27.12.2022, 00:17 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Până acum, antreprenoarea a investit circa 20.000 de euro în afacerea pornită la jumătatea anului 2020.

Ana Mihail a decis la jumătatea anului 2020 să-şi deschidă propriul business în design interior, fiind pasionată de acest domeniu încă din copilărie. A urmat Facultatea de Arte şi Design la Cluj-Napoca şi după ce a lucrat o perioadă în domeniu, a decis să devină propriul şef şi şi-a lansat propriul studio de design.

„Fusesem angajată cu un an înainte tot în acest domeniu, dar dintotdeauna mi-a plăcut să joc cu propriile mele forţe şi să fiu propriul meu şef. Fapt pentru care am zis e un moment suficient de bun încât să lucrez de acasă, să îmi strâng nişte bani să pot să-i pun deoparte şi să pot să îmi finanţez ulterior afacerea, să închirieze un spaţiu de birouri şi să îmi plătesc echipa şi colaboratorii ce aveau să fie în echipa mea”, a povestit Ana Mihail, care a investit circa 20.000 de euro în acest business. Investiţia a fost făcută în aparatură şi în amenajarea biroului.

 Primii clienţi ai Ann Design Studio au fost din Bucureşti, Ana Mihail începând să amenajeze apartamente mici, chiar şi camere individuale pentru a-şi creşte portofoliul şi pentru a se face mai cunoscută pe piaţa de design interior.

„Cea mai mare lansare a fost un proiect din Pipera de 400 de metri pătraţi. A fost vorba despre o casă care m-a lansat practic pe piaţa de design interior din România. Oamenii care au văzut proiectul au rămas impresionaţi şi şi-au dat seama că, deşi sunt la început de drum, aveam un potenţial foarte mare şi îşi puteau lăsa cu încredere amenajarea caselor pe mâna mea”. Ana Mihail spune că niciodată nu a fost nevoită să-şi caute clienţi, ci ei au apelat la serviciile Ann Design Studio. Ba mai mult, a început să amenajeze case şi din afara României.

„Clienţii din afara României m-au contactat prin intermediul reţelelor sociale şi primii clienţi din afara României au fost din Belgia”.

Ann Design oferă practic servicii complete de design interior, astfel că este alături de clienţi de la stadiul de construcţie a casei şi până la implementarea proiectelor.

„Circa 80% dintre proiecte le avem în Bucureşti, iar restul în Cluj şi în afara ţării. Avem deja o listă destul de lungă de ţări unde activăm. Avem proiecte în Dubai, avem proiecte în Franţa, în Anglia, în Belgia şi urmează să adăugăm pe listă şi Elveţia”. Ana Mihail spune că îi place să se documenteze foarte mult, îi place să citească reviste de specialitate, iar vizita la Salonul Internaţional de Mobilă de la Milano a fost un real ajutor deoarece acolo expozanţii sunt cele mai mari nume din industria de mobilă şi decoraţiuni şi de acolo vin practic tendinţele pentru anul următor. Ana Mihail spune că se pune accent pe materiale naturale, pe sustenabilitate, dar şi pe contraste foarte puternice. În ceea ce priveşte amenajarea unei băi, antreprenoarea spune că românii cer tot mai mult spaţii de depozitare.

„Dacă avem o baie de mici dimensiuni mergem cu depozitare deasupra rezervorului de toaletă. Mergem cu depozitare sub lavoar. Întotdeauna să folosim plăci cât mai mari de ceramică pentru că dau senzaţia unui spaţiu mult mai mare. Să nu ne ferim de culorile închise chiar dacă spaţiul este mic. Dacă este iluminat corect poate face baia să arate spectaculos”.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania