Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Anca Fîrtat şi Alex Stoianovici estimează afaceri de 50.000 de euro în 2020 cu fabrica de unt de arahide pe care o au în Râmnicu Vâlcea

08.07.2020, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Untul de arahide Sunday Bites se regăseşte în FruFru, dar şi în mai multe băcănii din Bucureşti.

Anca Fîrtat şi Alex Stoianovici produc unt de arahide sub brandul Sunday Bites într-o fabrică din Râmnicu Vâlcea din aprilie 2019. Anca avea deja un business care vindea bagels, covrigi umpluţi cu diverse compoziţii, şi făcea chiar ea unt de arahide. De la producţia artizanală a ales să facă pasul către cea industrială, aşa că, împreună cu Alex, a transformat un spaţiu din Râmnicu Vâlcea, oraşul natal al Ancăi, în unitate de producţie.

„Am autorizat spaţiul, am căutat echi­pamente. Cel mai important era blen­derul în care prelucrăm arahidele. Am apelat la un pro­ducător de echipamente, am cumpărat un blen­der de 1.000 de euro şi s-a ars a doua zi. Ulterior, un prieten de familie ne-a produs blen­derul potrivit nevoilor noastre şi a creat apoi toată linia de producţie“, a povestit Anca Fîrtat la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Prima comandă serioasă a venit de la FruFru, care a soli­ci­tat 400 de borcane de unt de arahide. Acesta a fost, de altfel, imboldul pentru a porni producţia. Astăzi, cei doi antreprenori produc în medie 2.000 de borcane pe lot, o dată la trei săptămâni.

„Noi facem tot ceea ce ţine de producţie, etichetare, distribuţie. Mergem în Vâlcea o dată la trei săptămâni, stăm cinci-şase zile şi pro­ducem stocul pentru următoarele săp­tă­mâni. La Vâlcea, odată ce primim materia pri­mă, o coacem, o prelucrăm, o ambalăm şi o etichetăm. Lucrăm cu un importator de migdale, arahide, alune de pădure, caju. Suntem în căutarea unui producător din România, dar încă nu am găsit“, spune Alex Stoianovici.

În primul an de funcţionare, marcat în apri­lie 2020, investiţiile lor au ajuns la 10.000 de euro pentru amenajarea fabricii, iar acum este în pregătire o altă investiţie, de 4.000-5.000 de euro, pentru a creşte capacita­tea de pro­duc­ţie. „Ne dorim să intrăm în lan­ţurile mari de ma­gazine, dar momentan nu avem o capaci­ta­te atât de mare încât să facem faţă cererii. Avem discuţii cu un lanţ de magazine, am trimis mostre.“

Cifra de afaceri din 2019 a fost de 20.000 de euro, ţinând cont că businessul a func­ţionat doar nouă luni din an, iar profitul a fost puţin sub 10.000 de euro. Pentru 2020, Anca Fîrtat şi Alex Stoianovici estimează afaceri de 50.000 de euro. Momentan, ei sunt sin­gurii care ges­tionează businessul Sunday Bites, însă scopul este să-şi extindă echipa cu doi-trei angajaţi.

Untul de arahide Sunday Bites se regăseşte acum în FruFru, dar şi în mai multe băcănii din Bucureşti. Cumpărătorii pot plasa comenzi şi pe site, iar de livrările în Capitală se ocupă chiar cei doi antreprenori.

„Nu adăugăm zahăr, sare sau uleiuri. Pentru ca produsul să fie mai dulce, adăugăm miere sau curmale“, spune Anca Fîrtat.

Pe lângă untul de arahide clasic, Sunday Bites mai produce şi unt de caju, unt de migdale şi curmale, unt de alune de pădure cu miere, unt de alune de pădure cu cacao şi curmale. Preţurile sunt cuprinse între 20 şi 35 de lei, în funcţie de gramaj şi de ingrediente.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

Preţurile sunt cuprinse între 20 şi 35 de lei, în funcţie de gramaj şi de ingrediente.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania