Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Andreea Moroşan şi soţul ei au lăsat Bucureştiul pentru viaţa la sat şi au investit 250.000 euro în Loft Chalet, o casă de oaspeţi de lângă Gura Humorului

20.01.2021, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Construcţia casei de oaspeţi a durat circa doi ani, astfel că cei doi antreprenori au început proiectul în anul 2017, iar primii turişti au sosit la Loft Chalet în decembrie 2019.

Andreea Moroşan şi soţul ei Cristian Moroşan au decis să se mute din Bucureşti în locurile lor natale, în zona Gura Humorului, unde au hotărât să contruiască o casă de oaspeţi Loft Chalet în care au investit circa 250.000 euro. Cei doi nu au renunţat încă la joburi, ducând în paralel şi proiectul Loft Chalet, pe care au de gând să îl dezvolte în continuare.

„Ca orice proiect pe cont propriu, a fost foarte greu şi plin de provocări, mai ales pentru persoane ca noi care nu avem ex­pe­rienţă în construcţii, în arhitectură, în a face ceva aproape de la zero de la cap la coadă. A fost o experienţă frumoasă, ne-a ajutat acest proiect să ne dezvoltăm şi pe partea personală. Acum, este o pe­rioadă în care investiţia se amor­tizează, iar în această pe­rioadă noi în con­tinuare avem joburile pe care le-am avut şi îna­inte, dar la un moment dat, când ne vom simţi confortabil, vom renunţa sau vom lua pro­babil nişte pro­iec­te mai puţin con­sumatoare de timp şi ne vom axa mai mult pe acest business“, spune Andreea Moroşan.

Deşi iniţial se gândeau să deschidă o casă de oaspeţi lângă Bucureşti, cei doi antre­pre­nori au ales să construiască casa de oaspeţi în zona Gura Humorului deoarece este locul un­de ei îşi au ori­ginea, dar au şi cunoştinţe care îi pot ajuta cu casa de oaspeţi.

Andreea Moroşan spu­ne că România are ne­voie de cât mai multe uni­tăţi de cazare care să le ofere turiştilor nu doar cazare, ci şi ex­perienţă, astfel încât să atragă atât turiştii români, cât şi pe cei străini.

Andreea Moroşan: Ca orice proiect pe cont propriu, a fost foarte greu şi plin de provocări, mai ales pentru persoane ca noi care nu avem ex­pe­rienţă în construcţii, în arhitectură, în a face ceva aproape de la zero de la cap la coadă. A fost o experienţă frumoasă, ne-a ajutat acest proiect să ne dezvoltăm şi pe partea personală.

„Nu de mult citeam prin reviste de arhi­tectură exemple ale unor tineri care au lăsat viaţa din Bucureşti şi s-au relocat în zo­na lor natală, unde au început un proiect tu­ristic pe cont propriu. Mi se părea ceva ex­tra­or­dinar, ceva la care nu poţi decât să visezi, între timp au mai apărut destul de multe proiecte simi­lare, cineva se uită la o clădire veche, cu isto­rie, cu o poveste în spate şi îi dă o şan­să acelui pro­iect de a-l aduce la viaţă şi de a-l trans­for­ma într-un pro­iect turistic viabil“, precizează Andreea Moroşan.
Stilul în care a fost amenjată casa de oaspeţi este o combinaţie între cel scandinav şi cel tradiţional românesc. Ideea le-a venit celor doi antreprenori când şi-au dat seama că îşi doresc o casă modernă, deloc aglome­ra­tă, unde să existe şi elemente arhitecturale ale stilului local.

Construcţia casei de oaspeţi a durat circa doi ani, astfel că, cei doi antreprenori au început proiectul în anul 2017, iar primii turişti au sosit la Loft Chalet în decembrie 2019. Totuşi, Andreea şi Cristian Moroşan vor să dezvolte în continuare casa de oaspeţi, astfel că au în plan deschiderea unei noi căsuţe, construite în acelaşi stil, în acelaşi loc. Pe lângă o altă căsuţă în care turiştii se vor putea caza, cei doi antreprenori au în plan şi dezvoltarea mai multor facilităţi, precum saună şi ciubăr.

În perioada stării de urgenţă, pensiunea a fost închisă, dar odată cu ridicarea parţială a restricţiilor, turiştii nu au întârziat să apară, astfel că anul 2020 a fost destul de bun în ceea ce priveşte gradul de ocupare.

„Noi sperăm ca lucrurile să revină la cum erau înainte de pandemie, oamenii să poată să călătorească atât în interiorul ţării, cât şi în afară şi sperăm ca anul acesta să avem un grad de ocupare cel puţin la fel de bun, dacă nu mai bun ca anul trecut. Îi aşteptăm cu drag dacă vor o locaţie mai izolată, dar nu foarte izolată, avem acces la foarte multe facilităţi, se închiriază integral“, spune Andreea Moroşan.

Începutul de an se arată destul de bine pentru Loft Chalet, astfel că, în această perioadă weekendurile sunt rezervate, dar şi zilele din timpul săptămânii în perioada vacanţei intersemestriale. Andreea Moroşan spune că a deschis recent şi calendarul pentru perioada verii şi deja există rezervări.



ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania