Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Andreea şi Daniel Burcea au popularizat căţărările în România şi au deschis în 2009 sala de escaladă Vertical Spirit. Lunar, veniturile sunt de 15.000 de euro

09.06.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

În Vertical Spirit, Andreea şi Daniel au investit iniţial circa 50.000 de euro însă adunând toate investiţiile făcute de-a lungul anilor, bilanţul depăşeşte 150.000 de euro.

Andreea şi Daniel Burcea au încercat încă de acum aproape două decenii să popularizeze escalada ca sport în România, iar prima reuşită a fost instalarea unui perete pentru această activitate în incinta unei şcoli din Bucureşti. Ani mai târziu, şi-au deschis o sală dedicată acestui sport, sub numele Vertical Spirit, pe care vor acum s-o extindă. „Am început în 2004, când abia terminasem facultatea. Totul a pornit de la pasiunea noastră pentru escaladă şi pentru sporturile asociate cu muntele. Ne-am gândit la un proiect prin care să aducem escalada în şcolile din Bucureşti. Am început cu un perete de escaladă într-o şcoală din Bucureşti, unde am găsit deschidere, şi ne-am desfăşurat activitatea în această sală până în 2009“, a povestit Andreea Burcea la emisiunea online ZF Afaceri de la zero. Au găsit apoi un spaţiu adecvat escaladei, într-un fost depozit, una dintre condiţii fiind regimul mare de înălţime al clădirii pentru a putea implementa conceptul. Acolo, pe strada Baicului din Capitală, şi-a deschis porţile Vertical Spirit, într-un imobil cu o înălţime cât cea a unui bloc de patru etaje, a cărui renovare şi amenajare a necesitat câteva luni. 

De amenajare s-au ocupat tot ei, iar Daniel a făcut inclusiv un curs de sudori, deoarece nu găseau sudori dispuşi să lucreze la înălţime. Astăzi, la Vertical Spirit categoriile de aventurieri sunt foarte diverse. „Avem un public foarte divers, de la copii de 4-5 ani până la adulţi de peste 60 de ani. Un căţărător profesionist poate escalada peretele în trei minute, dar unui începător îi poate lua 15-20 de minute, poate şi mai mult. Dincolo de partea fizică, escalada are şi o componentă mentală.“ Pentru cei care vin la şedinţele de iniţiere, există instructori care le explică toate detaliile, le prezintă echipamentul şi termenii specifice. La Vertical Spirit vin persoane fie doar pentru o şedinţă, fie pentru antrenamente de câteva ori pe săptămână.

„O şedinţă de iniţiere, cel mai frecvent aleasă de clienţi, în grup restrâns de maximum patru persoane, costă 115 lei de persoană şi durează două ore. Cei care doresc să continue pot opta pentru cursuri cu patru sau opt şedinţe pe lună, la 365 de lei sau 550 de lei pe lună“, a mai spus Andreea Burcea.

În Vertical Spirit, Andreea şi Daniel au investit iniţial circa 50.000 de euro, însă, adunând toate investiţiile făcute de-a lungul anilor, bilanţul depăşeşte 150.000 de euro. Veniturile sunt de aproximativ 15.000 de euro pe lună. Echipa care lucrează pentru funcţionarea sălii este formată din zece oameni, în afară de cei doi fondatori.

„Acum, nu ne gândim la o a doua sală, ci vrem s-o mărim pe cea pe care o avem, s-o extindem cu un nou spaţiu pentru bouldering (căţărări pe pietre artificiale ñ n. red.). Cam într-un an-doi am putea face asta, pentru că sunt necesare amenajări.“

Imboldul de a face un business în acest domeniu a venit din pasiunea pentru escaladă şi munte pe care o împărtăşesc Andreea şi Daniel Burcea, amândoi fiind calificaţi ca instructori sportivi şi antrenori de escaladă şi alpinism.

„În România, escalada încă nu este la nivelul la care a ajuns în ţările din vestul Europei, unde există milioane de practicanţi. În tot timpul acesta, am continuat să ne căţărăm, să participăm la competiţii, să călătorim. Căţărarea este de fapt un mod de viaţă, un pilon central al vieţii noastre. Nu este doar un job sau o afacere.“

Dincolo de sală, Andreea şi Daniel Burcea organizează şi tabere de căţărat, de ori pe an, la Băile Herculane, Sohodol, Peştera Muierii şi în Bulgaria, unde există faleze de stâncă special amenajate pentru practicarea escaladei sportive.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

► Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania