Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Andreea şi Robert Bucuroiu au deschis o unitate de cazare în Straja cu 50.000 euro şi vor să promoveze zona pentru a atrage turişti şi pe timpul verii, începând cu 2022

18.06.2022, 11:23 Autor: Miruna Diaconu

Harmony Villa Straja a fost deschisă la sfârşitul lunii februarie şi are o capacitate de cazare de şase persoane, iar costul variază în funcţie de numărul turiştilor şi perioada din an.

Robert şi Andreea Bucuroiu, soţ şi soţie, au construit Harmony Villa, o unitate de cazare în zona Straja, cu 50.000 euro şi vor să contribuie la promovarea zonei pentru a atrage turiştii şi pe timpul verii, staţiunea fiind cunoscută în special pentru sporturile de iarnă.

Povestea businessului a început în urmă cu şase ani, când cei doi antreprenori s-au cunoscut. Andreea Bucuroiu a locuit în zona Lupeni-Straja, iar lui Robert i-au plăcut foarte mult împrejurimile, de aici şi până la a construi o unitate de cazare a mai fost doar un pas.

„Am văzut mulţi prieteni, cunoştinţe, care veneau în zonă şi ne cereau recomandări de cazări mai deosebite în zonă. Nu am găsit ceva în care să stăm în zilele noastre libere sau să recomandăm, atunci s-a înfiripat ideea că zona aceasta are nevoie şi de astfel de cazări în care să vină lume cu venituri peste medie care îşi doresc un anumit confort“, spune Robert Bucuroiu.

Construcţia a durat circa un an şi jumătate, iar la finalul lunii februarie au sosit primii turişti. Zona Straja este cunoscută pentru spor­turile de iarnă, în sezonul de schi fiind şi aglomerată, însă activităţile pe care le pot avea turiştii în zonă nu se rezumă doar la perioada iernii.

„Cât putem noi, cu puterea din momentul de faţă, încercăm să promovăm cât de mult zona şi în extrasezon, să arătăm oamenilor că au ce face în Lupeni-Straja şi în afara iernii. Colaborăm cu diferite pagini ca să putem promova. Este o perioadă mai slabă, aşteptăm vara şi deja au început să se contureze câteva lucruri pentru lunile iulie-august, dar mai-iunie a fost o perioadă care ne-a permis să rearanjăm, să vedem ce putem îmbunătăţi“, mai spune antreprenorul.

Pentru început, cei doi soţi îşi doresc să dezvolte treptat businessul, ei neavând experienţă în turism, ci învăţând pe parcurs. Cei doi soţi nu au renunţat la joburile lor din publicitate, pe care le duc în paralel cu businessul.

Pentru anul acesta, antreprenorii îşi doresc să mărească zona de parcare, să creeze un loc de vizionat filme şi să achiziţioneze un ciubăr.

Capacitatea de cazare a casei este de maximum şase persoane, iar preţurile diferă în funcţie de numărul de turişti şi de perioada din an. În medie, şase persoane vor plăti 800 lei, în timp ce patru turişti vor da 650 lei. Mai mult, Robert Bucuroiu spune că în perioada de extrasezon au implementat un program prin care turiştii vor face check-out la aceeaşi oră la care au făcut check-in-ul, pentru a le oferi 24 de ore de cazare.

„Nu ne-am făcut planuri măreţe, vrem să o luăm treptat şi planurile vor veni de la sine, ne gândim şi la zona de catering, la transport, locaţia aflându-se la 3 kilometri de staţiune“, explică Robert Bucuroiu.

El precizează faptul că pentru luna iulie gradul de ocupare este deja de 50%, iar pentru august 25%.

„Nu ne dorim să facem turism de masă, vrem să fie un loc în care oamenii să vină şi a doua oară.“

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania