Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Andrei Teodorescu produce sosuri picante din ardeii pe care îi cultivă în Giurgiu şi are planuri de expansiune

24.09.2019, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Investiţia în agricultură a fost de 40.000 de euro, iar în sosuri a fost de 10.000 de euro.

Andrei Teodorescu a început să cultive ardei iuţi pentru că era pasionat de gustul picant în orice mâncare. Ardeii au început să se transforme rapid în sosuri iuţi, pe care le-a dat spre degustare întâi prietenilor. Când a văzut că reacţiile pozitive erau tot mai multe, s-a gândit că pasiunea ar putea fi transformată în business şi aşa s-a născut povestea Fructele Pământului.

„Povestea începe în anul 2015, când am hotărât să părăsesc afacerea în care mă aflam atunci, când deţineam un service auto care avea 15 angajaţi. După cinci ani de la înfiinţare, nu m-am mai regăsit în acea afacere şi am hotărât să fac altceva, aşa că am ales ceva care să mă scoată din confortul meu zilnic“, povesteşte Andrei Teodorescu.

Aşa a început aventura cu agricultura, deşi nu avea nicio experienţă în domeniu. „Copi­lă­ria mi-am petrecut-o în spatele blo­cului şi nu am avut vreodată rude în mediul rural“.

Ferma în care produce ardeii iuţi care stau la baza sosurilor sub brandul Chilli Taste se află în satul Drăghiceanu, comuna Gogoşari, judeţul Giurgiu. Acolo a cumpărat un teren şi o casă de la un prieten şi a început să cultive ardei, după ce a făcut analize şi a constatat că pământul este unul potrivit. A renovat casa, a săpat un puţ, a ridicat un solar performant şi automatizat, a împrejmuit terenul cu gard şi a început să cultive legume.

„În 2017 am cultivat pe o suprafaţă mică primii ardei iuţi exotici – Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, Habanero, Jalapeno. La sfâr­şit de sezon, am constatat că a ieşit o re­col­tă destul de bună. Din aceştia am început să fac sosuri iuţi pentru mine până când am găsit reţeta care să-mi placă.“

Etichetele care stau pe sticlele Chilli Taste (brand ales pentru a avea rezonanţă şi pentru consumatorii străini) au fost dese­na­te de soţia lui, de profesie graphic designer. În 2018, a fost înfiinţată firma Fructele Pă­mântului Concept.

„Prima vânzare oficială a fost la ju­mătatea lunii decembrie 2018. În şapte luni de la lansarea oficială, am realizat o cifră de afaceri de 80.000 de lei (peste 17.000 de euro – n. red.). Investiţia mea în agricultură a fost de 40.000 de euro, iar în sosuri a fost de 10.000 de euro. Sursele de finan­ţa­re au fost economiile fami­liei şi vânzarea afacerii anterioare.“

Ardeii cultivaţi în Giurgiu sunt transformaţi în sosuri într-o fabrică din judeţul Călăraşi, comuna Mănăstirea, sat Sultan. Gama de produse mai cuprinde însă şi pastă de ardei, dulceaţă de ardei, jeleuri, ardei murat şi ardei uscat.

„Toate ingredientele şi reţetele sunt făcute de mine. Nu folosesc produse chimice, totul e natural.“Cu produsele lui picante, Andrei Teodorescu a participat la mai multe competiţii internaţionale, de unde s-a întors şi cu premii.

„Clienţii produselor mele sunt băcănii, restaurante şi persoane din mediul online. Printre restaurantele din Bucureşti în care se găsesc produsele picante Chilli Taste, se numără Papila, Burger Van sau Switch.Eat, iar băcăniile în care sunt prezente se află atât în Bucureşti, cât şi în oraşe ca Timişoara sau Iaşi. Până acum, se găsesc în 30 de locaţii. Preţurile produselor iuţi sunt cuprinse între 8 şi 35 de lei, iar ardeii iuţi au preţuri cuprinse între 35 şi 350 de lei kilogramul.“

Planurile lui Andrei Teodorescu vizează dublarea cantităţii de produse iuţi faţă de producţia de acum. În prezent, producţia poate ajunge la 600 de sticle de sos zilnic, însă evită să realizeze stocuri prea mare, pentru a nu rămâne cu ele nevândute. În plus, antreprenorul vrea să investească în noi solarii, pentru a-şi proteja culturile de intemperiile meteorologice şi să-şi deschidă propriul atelier de producţie în 2021. Momentan, el este singurul angajat al firmei Fructele Pământului Concept.

Antreprenorul continuă de asemenea să experimenteze în materie de agricultură, astfel că acum cultivă 40 de soiuri noi de ardei, dar şi un tip de porumb negru adus din Peru şi pepeni din Mexic.

„În general, lucrez cu soiuri din America de Sud“, spune Andrei Teodorescu.

În viitor el vrea să dezvolte şi gama de produse, introducând ciocolată iute, ulei picant sau carne uscată iute.

 

Preţurile produselor iuţi sunt cuprinse între 8 şi 35 de lei, iar ardeii iuţi au preţuri cuprinse între 35 şi 350 de lei kilogramul.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania