Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Arhitecta Irina Radu a pornit în 2015 studioul de design interior iDecorate şi a ajuns la 800 de clienţi în portofoliu

24.01.2023, 00:05 Autor: Georgiana Mihalache

♦ „Principala cerinţă a oamenilor este să aibă mult spaţiu de depozitare. Încercăm să creăm proiecte simple, curate, în care clienţii noştri să se regăsească“.

Absolventă de liceu de arte şi facultate de arhitectură, Irina Radu a început să lucreze ca arhitect şi a învăţat din companiile unde a fost angajată cum este organizat un business. Ulterior, în 2015, a decis să pornească propria afacere, studioul de design iDecorate, cu care a ajuns la clienţi din mai multe oraşe importante din ţară, dar şi din afara României. Peste 800 de proiecte poartă amprenta iDecorate, de la cele rezidenţiale, casele clienţilor individuali, la businessuri din HoReCa.

„iDecorate a apărut firesc, datorită parcursului pe care l-am avut. Am urmat liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza“ din Bucureşti, iar apoi Universitatea de Arhitectură Ion Mincu. Am lucrat la o companie care dezvolta ansambluri rezidenţiale lângă Bucureşti. Am învăţat ce înseamnă şantiere, deadline-uri. Am început cu partea realistă a domeniului. Mi-am dat seama că vreau să mă îndrept spre zona creativă. Aşa a apărut iDecorate în 2015, din dorinţa de a aduce cât mai mult frumos în viaţa beneficiarilor“, a povestit Irina Radu, fondatoarea iDecorate.

Ea a adus în echipă încă şapte oameni, pe măsură ce numărul de proiecte s-a mărit, iar clienţii au început să vină din zone din ce în ce mai diverse, din HoReCa, magazine. În prezent, partea de clienţi individuali care vor să îşi decoreze casa ocupă cea mai mare pondere în proiectele create de arhitecţii iDecorate, după ce pandemia a determinat un volum mai mare de muncă de acasă, într-un spaţiu care nu era adaptat pentru un birou.

„Este greu să începi un business de la zero, să fii doar tu. Pentru a reuşi să luăm mai multe proiecte, să avem volum şi venituri constante, a fost necesar să mărim echipa. Am început cu partea de rezidenţial. Clienţii noştri în mare parte sunt persoane fizice, tineri, de la 25 la 45 de ani, care lucrează în multinaţionale, medici, avocaţi, oameni care preţuiesc timpul lor şi şi-au dat seama că este bine să apelezi la un specialist când ai ceva de făcut“, a mai spus Irina Radu. 

Persoanele care apelează la serviciile de design de interior iDecorate vor un stil minimalist, cu interioare simple, culori neuter şi cât mai puţină mobilă. Totuşi, arhitecţii încearcă să răspundă şi nevoii de spaţiu de depozitare şi de birou, astfel încât să creeze o armonie între un spaţiu de locuit şi unul de muncă.

„Principala cerinţă este mult spaţiu de depozitare. Încercăm să creăm proiecte simple, curate, în care clienţii noştri să se regăsească. De când am început activitatea am avut în jur de 800 de proiecte, sunt cam 100 pe an. Avem proiecte în toată ţara, inclusiv în afara României. Avem proiecte la Nisa, un boutique hotel, avem rezidenţial în Luxemburg. În ţară avem proiecte în Constanţa, Galaţi, Braşov, o zonă destul de generoasă. Majoritatea sunt din Bucureşti, este mai simplu să ne deplasăm“, a mai spus fondatoarea iDecorate.

Pentru un apartament de două camere, bugetul pentru a-l decora este de 20.000 de euro, mai ales în urma scumpirilor, în cazul mobilei la comandă, de exemplu.

Irina Radu a dus businessul său la afaceri de 250.000 de euro în 2022, iar planurile urmăresc diversificarea serviciilor, pentru a putea urmări un proiect inclusiv în faza de implementare.

„În 2023 am vrea să ne mărim echipa pentru a putea diversifica serviciile pe care le avem. Unul dintre principalii paşi este să ne mutăm într-un sediu nou pentru că va fi un showroom pentru beneficiarii noştri, vor vedea materiale şi finisaje pe care le pot avea în proiectele lor“, a precizat antreprenoarea.

Ea nu crede că se poate întoarce la statutul de angajat după ce a văzut cum este să fie antreprenor, iar energia pentru a merge mai departe în business o primeşte de la familia sa.

„Idecorate mă reprezintă, am reuşit să-l aduc într-un punct frumos, am o echipă fără de care nu aş fi ajuns până aici“, a concluzionat Irina Radu.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania