Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Arhitectele Mădălina Ion şi Alina Stan au pornit studioul de amenajări interioare Phi Design şi aşteaptă 50.000 de euro afaceri în 2021

29.04.2021, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

Proiectele de design interior vin din domeniul rezidenţial şi HoReCa ♦ „Fiecare proiect se pliază pe cerinţele şi personalitatea clienţilor.“

După o prietenie de mai bine de un deceniu şi mai multe proiecte comune, Mădălina Ion şi Alina Stan, de profesie arhitecte, au decis în 2019 să pornească un business propriu. Ele au pus bazele Phi Design, un studio unde iau naştere proiectele pentru amenajarea spaţiilor de locuit sau a celor din domeniul HoReCa. Planurile antreprenoarelor urmăresc ţinta de 50.000 de euro afaceri în 2021 şi atragerea unor oameni noi în echipă pentru a face faţă cererii.

„Ideea de a ne crea un business propriu am avut-o încă din facultate amândouă. Şi eu, şi Alina am lucrat în alte firme din domeniu şi am simţit că avem nevoie de mai mult şi acest lucru ne poate oferi o libertate de creaţie şi de decizie mai mare asupra proiectelor. Firma am deschis-o în 2019 când eu a trebuit să renunţ la jobul pe care îl aveam pentru că eram însărcinată cu băieţelul meu Tudor“, a povestit Mădălina Ion.

Încă de la debutul în lumea businessului cele două antreprenoare au avut proiecte, având un portofoliu deja format de clienţi. Investiţia iniţială a fost una minimă pentru că aparatura deja exista, adică laptopuri performante, programe de proiectare, imprimante. Timpul este însă resursa cea mai importantă investită de cele două arhitecte în proiectele de amenajare.

„Noi am discutat de foarte multe ori să luăm această decizie să facem un business şi într-un final s-a concretizat. Avem proiecte şi pe zona de HoReCa, dar cele rezidenţiale merg mai bine pentru că oamenii încearcă să se regăsească în locuinţa proprie întrucât îşi desfăşoară majoritatea timpului acolo. Fiecare a descoperit cât de fundamental este să îşi administreze spaţiul într-o manieră adecvată, funcţională, locuinţa trebuie să fie un spaţiu care să integreze activităţile sale“, a precizat Alina Stan.

Clienţii pot găsi proiectele studioului pe site-ul phidesign.ro, dar şi pe reţelele de socializare, iar cele două arhitecte lucrează lunar la circa patru-cinci proiecte de tipul unui apartament de trei camere, de exemplu. Preţul pentru un proiect pleacă de la 10 euro pe metru pătrat şi pot ajunge la 40 de euro pe metru pătrat, în funcţie de spaţiu.

„Clienţii care ne caută sunt cei care îşi doresc proiecte atipice, care ies din tipare şi simt că noi le putem răspunde dorinţelor lor. Fiecare proiect se pliază pe cerinţele şi personalitatea clienţilor“, a mai spus Mădălina Ion.

Primul pas este o discuţie cu clientul pentru a afla de ce buget dispune, ce ştil de viaţă au şi ce îşi doresc pentru casa lor. Ulterior, cele două arhitecte proiectează conceptul şi după ce îi oferă imagini realiste clientului pentru a vedea cum va arăta întreg spaţiul, pornesc proiectul. Ele fac o listă cu produsele care trebuie cumpărate, de la decoraţiuni, la mobilă şi urmăresc implementarea astfel încât totul să se desfăşoare conform proiectului.

„Spaţiul de lucru este destul de important în perioada în care ne aflăm. Este foarte important să îşi găsească un loc în casă unde să aibă parte de linişte. Poate să includă o lumină naturală, să aducă natura cât mai aproape, cu nişte plante“, a mai explicat Mădălina Ion.

Alina Stan a precizat că anul 2020 a fost unul în care şi-au creionat planul de afaceri, iar din discuţiile de până acum şi proiectele stabilite, estimează afaceri de 50.000 euro pentru Phi Design în 2021.

„În lunile următoare ne gândim să ne mărim şi echipa pentru a face faţă cât mai bine cererilor de proiecte“, a mai spus antreprenoarea.

Cele două arhitecte consideră cu un om de afaceri trebuie să fie atent la oportunităţi, serios, dar şi capabil să se perfecţioneze tot timpul pentru a nu renunţa la businessul său.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF  şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania